Į Šiaulių miesto apylinkės teismą išklausyti nuosprendžio atvyko ne visi kaltinamieji – kitiems nuosprendis paskelbtas už akių.
Autorės nuotr.

Asta VOLKOVAITĖ

Inkasatorių  klaida pasinaudoję ir iš bankomato nepelnytai daugiau pinigų  pasiėmę šiauliečiai neliko be atpildo. Penktadienį Šiaulių miesto apylinkės teismas neteisėtai pralobusiesiems paskelbė nuosprendį. Nuteistas tik vienas iš kaltinamųjų – šiaulietis Ingridas Dakanis.

Apetitas greičiausiai kilo betraukiant pinigus

Praėjusių  metų gegužės 31-osios pavakarę net septyniolika šiauliečių iš Gardino gatvėje įsikūrusio prekybos centro išėjo nelauktai praturtėję. Čia įrengtas banko „Swedbank” bankomatas klientams vietoj 20 litų davė 200 litų kupiūras. Ne vieno iš keliolikos šiauliečių apetitas kilo betraukiant pinigus – jie dar kartą grįžo atgal pasiimti pinigų.

Bylos duomenimis, vienas iš šiauliečių iš bankomato melžė pinigus septyniolika kartų, dar pora – apie trylika, vienas –  apie penkis kartus. Didžiausia iš „dosnaus” bankomato išmelžta suma – daugiau kaip devyni tūkstančiai litų, dar vienas iš „gudročių” nusiėmė daugiau kaip septynis tūkstančius litų. Vieni iš kaltinamųjų - sutuoktinių pora.

„Dosnus” bankomatas – inkasatorių klaida

Banko atstovai maždaug po trijų savaičių kreipėsi į policijos pareigūnus. Nuostoliai įvertinti beveik 100 tūkstančiu litų. Pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl vagystės.

Policijos pareigūnai nustatė, kodėl bankomatas buvo toks „dosnus”. Paaiškėjo, kad į bankomato naujas kasetes pinigus dėję inkasatoriai netyčia sukeitė skirtingo nominalo kupiūrų kasetes. Bankomatas išduodavo 200 litų kupiūrą, o žmogaus sąskaitoje esanti pinigų suma sumažėdavo tik 30-čia litų. Netrukus teisėtvarkos sergėtojai nesąžiningus klientus nustatė pagal tądien jų naudotų banko mokėjimo kortelių numerius. Nusikaltimą atskleisti padėjo ir bankomatuose įrengtų vaizdo kamerų įrašai.

Teismas įpareigojo grąžinti neteisėtai gautus pinigus

Šiaulių miesto apylinkės teismas iš septyniolikos kaltinamųjų verdiktą paskelbė  šešiolikai banko klientų. Į teismą neatvykusiajam baudžiamoji byla išskirta į atskirą. Baudžiamosios atsakomybės pavyko išvengti penkiolikai kaltinamųjų – jie atlygino nuostolius ir susitaikė. Teismas nuteisė tik vieną iš kaltinamųjų - I. Dakanį - jam skirta 1300 litų bauda.

Visi neteisėtai gauti pinigai turėtų atgal grįžti į banką – teismas visus nesąžiningus banko klientus įpareigojo pinigus grąžinti. 


Į viršų