Gydytojai Šiauliuose sensta, o jauni medikai miestą aplenkia.
Redakcijos archyvo nuotr.
 
Justė GAUDINSKAITĖ
Medikų kolektyvai, kaip ir visa bendruomenė, sensta. Tai natūralu. O jauni medikai, baigę Kauno ar Vilniaus universitetus, dažnai pasirenka ne Šiaulius, bet didesnį miestą arba užsienį. Jaunus specialistus ketinta vilioti būstais, tačiau net už sveikatos apsaugą atsakinga vicemerė Alma Javtokienė negali pasakyti, ar vienintelis prašymas šiemet buvo patenkintas.
 
Jaunimas bijo didelio darbo krūvio
 
Anot gydytojos Birutės Marijos Paplauskienės, miesto Tarybos Sveikatos ir Socialinių reikalų komiteto pirmininkės, Dainų pirminės sveikatos priežiūros centro (Dainų PSPC) direktoriaus pavaduotojos, gydytojų Šiauliuose trūksta. Ne tiek jaunų, kiek apskritai jų trūksta. Jaunimas keičia gyvenamąją vietą, išvyksta į užsienį, o esamiems gydytojams darbo krūviai yra labai dideli.
 
„Pas mus darbo krūviai gydytojams apskritai yra neįvertinami”, - teigia medikė. 
 
Pasak jos, iš ministerijos gydytojams siunčiami įvairūs nurodymai, papildomos užduotys. O gydytojai ir taip yra perkrauti įvairių dokumentų pildymais, duomenų analizėmis. Tai neišvengiamai jaučia ligonis, nes trumpėja jo aptarnavimo laikas. Per dieną - srautas ligonių, o po darbo gydytojai dar priversti tvarkyti dokumentaciją, ją neštis į namus. Vien receptų rašymas pastaruoju metu yra sudėtingas, nes reikia rašyti vaisto cheminius pavadinimus - paprasto pavadinimo neužtenka. 
 
Ką tik baigę mokslus jauni gydytojai, anot B. M. Paplauskienės,  tiesiog bijo tokio darbo krūvio. „Dėl to jie tokio pirminio gydytojo darbo nebenori. Labiau nori specializuotis, važiuoti į užsienį, kur jie geriau dirba slaugytojais, negu čia gydytojais už tą menką atlyginimą”, - teigia B. M. Paplauskienė. Poliklinikoje trūksta ir slaugytojų.
 
Anot moters, pernai poliklinikos direktorius kreipėsi į Kauno medicinos universitetą, bet jaunų gydytojų nesulaukė nė vieno. Vienas kitas buvo pasirodęs, bet nuėjo į privačią praktiką. „Tokio sunkaus, juodo darbo norinčiųjų dirbti nėra”, - teigia B. M. Paplauskienė.
 
Beveik septyniasdešimt penkerių
 
Dainų PSPC direktoriaus Pranas Andriuškevičius sako, kad labiausiai trūksta šeimos gydytojų, nors kolektyvo senu nederėtų vadinti. Yra daug garbaus amžiaus žmonių, keli – beveik septyniasdešimt penkerių. „Kaip žinia, ir prezidentai tokio amžiaus valdo valstybes. Vieni jauni miršta, kiti seni gimsta”, - sako jis. Ir be to, pas ką gydytis, renkasi patys pacientai: jeigu jiems nepatinka vyresnis gydytojas, jie bet kada gali pereiti pas jaunesnį. 
 
„Senėjam, bet kartu ir jaunėjam”
 
Anot Šiaulių ligoninės generalinio direktoriaus Petro Simavičiaus,  Šiauliuose medikų trūksta dėl kelių priežasčių. Pirma, kad buvo sumažintas studentų priėmimas į aukštąsias medicinos mokyklas: ir į Kauno medicinos universitetą, ir į Vilniaus. Antra – Lietuvai įstojus į Europos Sąjungą, jauniems gydytojams atsirado galimybės išvažiuoti į užsienį. Ten galioja Lietuvos diplomai, jaunimas moka kalbas, valdo technologijas – ko nevažiuoti, kur geresnės sąlygos? Iš tiesų - nemaža dalis jaunų gydytojų rezidentų pasirenka kitas valstybes. 
 
Trečia problema, glaudžiai susijusi su antrąja, dėl ko išvažiuoja jauni gydytojai – tai finansinė padėtis. „Mes negalime mokėti vakarietiško lygio atlyginimų dėl to kad pas mus tam paslaugų įkainiai žemesni”, - teigia P. Simavičius. Ir tai būtų bene pagrindinė priežastis, dėl ko rezidentai,  jauni gydytojai renkasi kitų šalių įstaigas – ten atlyginimas didesnis kelis kartus. 
 
„Be abejo, yra ir lietuvių gydytojų patriotų, kaip ir mes esame, dirbame už lietuvišką atlyginimą. Yra ir jaunimo, kuris renkasi Šiaulius, ir pakankamai nemažai”, - teigia gydytojas. 
Anot jo, ligoninė yra patvirtinta kaip gydytojų rezidentų ruošimo bazė. Pasirašytos sutartys su Vilniaus ir Kauno universitetais.  „Kad ir iš lėto senstam, bet mūsų ateina pakeisti jaunimas”, - teigia P. Simavičius. 
 
Butai – išskirtiniais atvejais
 
Prieš kelerius metus miesto valdžia buvo nutarusi jauniems medikams, atvažiuojantiems dirbti į Šiaulius, skirti butus. Tai, kad jauniems gydytojams yra galimybė gauti butus, P. Simavičius teigia žinantis. Jo manymu, būstas jaunam specialistui – rimta parama.
 
Pasak mero pavaduotojos Almos Javtokienės, butai skiriami tuo atveju, jeigu miestui labai reikia specialistų. Šiais metais gautas vienas prašymas skirti butą, bet ji tiksliai negalinti pasakyti, ar prašymas patenkintas. „Mes neturime tiek butų, kad juos galėtume dalyti”, - tikina politikė.


Į viršų