Buvusio Šiaulių apskrities viršininko Laisvūno Neimano ir jo bendražygių žvejų klubas „melžia” žvejus.

 

 

 

Inesa RADVILAITĖ


Panašu, kad buvęs Šiaulių apskrities viršininkas Laisvūnas Neimanas rado aukso gyslą – žvejybą. Prieš kelerius metus jo paties vadovauta Šiaulių apskrities viršininko administracija jam ir grupelei kitų žvejų, susibūrusių į klubą „Penki žvejai”, išnuomojo valstybinį Gudelių (Šiaulių rajonas) ežerą. Ir nuo to laiko žvejai, norintys čia pažvejoti, priversti ponui Neimanui ir jo kompanijai mokėti. Keletą metų žvejai mokėjo palyginti nedaug – po 22 litus per metus, tačiau dabar kaina išsaugo beveik 50 kartų ir Gudelių ežere norintys žvejoti žvejai priversti mokėti po 20 litų per savaitę.

Teko atsisakyti pamėgtos žvejybos vietos

Šiaulietis Algirdas Mendelis Gudelių ežere žvejoja apie 30 metų. Užkietėjęs žvejys „Šiaulių naujienoms” pasakojo, jog visada jautė ir tebejaučia aistrą žvejybai, o Gudelių ežeras labai patogioje vietoje – netoli autobusų stotelė. Tad patogu čia atvažiuoti ir žvejo įrangą atsivežti.

„Būdavo, kai turiu laisvesnę dieną, išvažiuoju ryte, užmetu meškerę ir žvejoju. Dabar jau esu pensininkas ir laiko žvejybai daugiau turiu, tačiau, panašu, kad žvejyba man bus per didelė prabanga”, - pasakojimą pradėjo šiaulietis žvejys.

Anot vyriško, prieš keletą metų Gudelių ežerą „privatizavo” buvęs Šiaulių apskrities viršininkas Laisvūnas Neimanas ir jo kompanija.

„Nuo tada nebeturime ramybės. Kai tik ežeras buvo perleistas į privačias rankas, uždėjo 22 litų metinį mokestį. Nors esu pensininkas ir  man mokėti už leidimą žvejoti nereikia, tačiau nieko nesakiau. Pamaniau – tiek to, sumokėsiu. Jie prižiūri tą ežerą, prisidėsiu ir aš kažkiek. 22 litai per metus – ne tokie ir dideli pinigai. Tačiau, panašu, kad ponui Neimanui ir jo kompanijai 22 litų per metus mokesčio pasirodė mažai ir jie sukėlė kainas. Ir pabrangino ne šiaip keliais litais, o net iki 20 litų per savaitę. 20 litų per savaitę - pensininkui dideli pinigai”, - piktinosi A. Mendelis.

Šiaulietis sakė bandęs išsiaiškinti, kodėl leidimai žvejoti Gudelių ežere tiek pabrango, ir išgirdo atsakymą esą šeimininkai į šį ežerą prileido daug „prabangių” žuvų – šamų, ungurių, eršketų ir kitų žuvų.

„Gal ir prileido jie tų žuvų, tačiau kaip senas žvejys galiu pasakyti, kad žiemą, su tokia įranga, su kuria ant Gudelių ežero žvejoja žvejai, tokių žuvų nepagausi. Kodėl tie leidimai tada tokie brangūs?” - klausė šiaulietis žvejys.

Labiausiai A. Mendeliui gaila, kad po 30 metų teks atsisveikinti su pamėgta žvejybos vieta. Nes, anot jo, su buvusiu aukštu pareigūnu nepakovosi. Vienintelis kelias – susirasti kitą, pigesnę žvejybos vietą.

Klubas už ežero nuomą moka vos 300 litų

Ar ne keistas sutapimas, kad Šiaulių apskrities viršininko administracija ežerą išnuomojo ne kam kitam, o paties buvusio apskrities viršininko Laisvūno Neimano ir jo kompanijos klubui „Penki žvejai”?

Šiaulių regiono aplinkos apsaugos departamento Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos vyriausiasis specialistas Rimvydas Stankevičius „Šiaulių naujienoms” sakė, kad Gudelių ežeras išnuomotas Šiaulių apskrities viršininko administracijoje skelbto aukciono metu dešimčiai metų. Aukcioną laimėjo L. Neimano klubas „Penki žvejai”. Klubui išduotas leidimas naudoti ežerą žuklės plotui (kitaip sakant išnuomotas) iki 2016 metų rugsėjo 1 dienos.

Kiek pono L. Neimano klubas moka už ežero nuomą? Pasirodo apie 300 litų per metus (15 žvejų per savaitę ir sumelė metinei nuomai jau surinkta, – aut. past). Tačiau R. Stankevičius gina klubą sakydamas, kad jie ten nuveikė labai daug – ir užtvanką rekonstravo, ir žuvų prileido. O praėjusių metų gegužės mėnesį Aplinkos ministerijoje gavo licencijuotos žvejybos leidimą. Tai reiškia, kad nuo tada čia žvejojantiems žmonėms bus taikomos ne įstatymuose numatytos leidimų žvejybai kainos, o tokios, kokias nusistato klubas.

Klubas „Penki žvejai” nesikuklina. Jau ir anksčiau taikydamas 22 litų metinį mokestį imdavo maksimaliai įstatymuose numatytą mokesčio dydį, o dabar, kai gavo licenciją ir leidimo kaina įstatymais neapibrėžta, nusistatė 20 litų mokestį per savaitę.

Gudelių ežere žvejoti brangiausia

Šiaulių medžiotojų ir žvejų draugijos atstovė Stefa Gedžienė „Šiaulių naujienoms” patvirtino, kad maksimali leidimo žvejoti suma per metus negali būti didesnė kaip 22 litai. Tokią sumą numato įstatymai. Tiesa, pensininkai ir vaikai iki 16 metų turi teisę žvejoti nemokamai. Tačiau įstatymo numatyta leidimo suma negalioja žvejojantiems žuvininkystės ūkiuose bei licencijuotuose vandens telkiniuose.

Gudelių ežeras licenciją turi, todėl jo šeimininkams atrištos rankos – jie gali nusistatyti tokią žvejybos leidimų kainą, kokios širdis geidžia.

Šiaulių mieste ir rajone, anot Stefos Gedžienės, Gudelių ežeras - vienintelis ežeras, turintis licencijuotos žuklės statusą. Todėl jie ir pasitvirtino tokias kainas, kokios jiems atrodė reikalingos.

Kainos – minimalios

Nors šiauliečiai žvejai mano, kad klubas užsišaukė per didelę kainą leidimams žvejoti, Gudelių ežero šeimininkas, klubo „Penki žvejai” prezidentas Laisvūnas Neimanas „Šiaulių naujienoms” sakė, kad 20 litų per savaitę – minimali kaina.

„Nelabai suprantu, kas čia piktinasi. Viską esame parašę taisyklėse. Viskas išdėstyta: kokių žuvų, kiek galima pagauti, kiek kainuoja. Nemanau, kad piktų čia gali būti, nes žvejai mūsų ežere tikrai pagauna žuvų. O kaina tai nedidelė. Juk apie 2,7 lito per dieną tekainuoja. Tas variantas, kurį mes siūlome – 20 litų per savaitę – nėra brangus. Savaitgaliais žvejai po pusę dėžės žuvų prigaudo ir, svarbiausia, gerai praleidžia laiką”, - sakė L. Neimanas.

Klubo prezidentas tikino, kad pensininkų esą niekas čia neskriaudžia. Pensininkų, neįgaliųjų draugijos gali kreiptis ir jiems bus suorganizuota nemokama žvejybos diena. Tiesa, pavieniams pensininkams nuolaidos netaikomos – kaip ir kiti žvejai jie turi įsigyti leidimą už 20 litų per savaitę.

„O kad nepagauna vienokių ar kitokių žuvų, čia jau paties žvejo problema. Žvejyba kaip meilė – arba pasiseka, arba ne”, - šmaikštavo L. Neimanas pridurdamas, kad žvejai neturėtų pamiršti, jog Gudelių ežere klubas „Penki žvejai” prileido brangių žuvų, kurios klubui kainuoja nemažus pinigus ir esą žvejai turėtų džiaugtis galimybe Šiauliuose sugauti šamą, eršketą ar kitą „rimtą” žuvį. Bepigu šmaikštauti L. Neimanui, kuriam netenka gyventi iš pensijos. Jeigu turėtų pakankamai pinigų, pensininkai įvairių žuvų galėtų „pasigauti” ir prekybos centruose.

Redakcijos archyvo nuotr. 

Į viršų