Vis labiau bjurstant ir šaltėjant orui atsiranda baimė susirgti gripu, kuris gali ilgam paguldyti į lovą ir pasmerkti nuobodžiam bei sudėtingam gydymui. Tačiau Šiaulių visuomenės sveikatos centras nuramina, kol kas gripo epidemija Šiaulių mieste dar nesiaučia.

Ieva LIUBŠYTĖ
Bet taip pat ir perspėja, kad vis vien būtina nepamiršti saugoti savo ir aplinkinių sveikatą, nes klastingos peršalimo ligos vis dėlto tyko.

Sergamumo rodiklis sumažėjo
Šiaulių visuomenės sveikatos centras informuoja, kad šių metų 40-osios savaitės (rugsėjo 29 d. – spalio 5 d.) duomenimis, bendras Šiaulių apskrities sergamumo ūmiomis viršutinėmis kvėpavimo takų infekcijomis rodiklis per savaitę sumažėjo nuo 51,7 atvejo 10 000 gyventojų iki 46,8 atvejo 10 000 gyventojų. Didžiausias sergamumas minėtomis infekcijomis registruotas Šiaulių mieste, mažiausias – Kelmės rajone. Iš visų susirgusiųjų ūmiomis viršutinėmis kvėpavimo takų infekcijomis daugiausia serga vaikai – 1011 atvejų (76,2 proc.). Hospitalizuotų dėl gripo, praėjusios savaitės duomenimis, Šiaulių apskrities ligoninėse nebuvo.

Praėjusiais metais sirgo daugiau
Praėjusių metų tuo pačiu laikotarpiu Šiaulių apskrityje sergamumo gripu ir ūmiomis viršutinėmis kvėpavimo takų infekcijomis rodiklis buvo didesnis ir siekė 56,8 atvejo 10 tūkst. gyventojų, Šiaulių mieste – 88,6 atvejo 10 tūkst. gyventojų.
Šiaulių visuomenės sveikatos centras primena, kad prasidėjus gripo sezonui, kol dar nėra aukštas sergamumas gripu ir ūmiomis viršutinėmis kvėpavimo takų infekcijomis, rekomenduojama pasiskiepyti nuo gripo. Artimiausiu metu valstybės finansuojama sezoninio gripo vakcina turi pasiekti asmens sveikatos priežiūros įstaigas.
Nemokama gripo vakcina yra skirta šioms rizikos grupėms: 65 m. ir vyresniems asmenims; nėščiosioms moterims; asmenims, gyvenantiems socialinės globos ir slaugos įstaigose; asmenims, sergantiems lėtinėmis širdies ir kraujagyslių, kvėpavimo takų, inkstų ligomis, lėtinėmis ligomis susijusiomis su imuniniais mechanizmais, piktybiniais navikais; sveikatos priežiūros įstaigų darbuotojams.

Reikia vengti didelių susibūrimų vietų
Šeimos gydytoja Vida Sakalienė patvirtino, kad gripo protrūkio kol kas dar nėra užfiksuota, tačiau pas šeimos gydytojus užsuka tie, kurie skundžiasi viršutinių kvėpavimo takų ligomis.
„Kol kas įvairaus amžiaus žmones puola rudeninis virusas. Negalėčiau išskirti, kas šiomis dienomis serga dažniausiai. Peršalimu skundžiasi tiek jaunimas, tiek vyresnio amžiaus žmonės. Didelio sergančiųjų virusinėmis infekcijomis antplūdžio kol kas nėra. Galiu pasakyti, kad palyginti šie metai gana ramūs.
Bet nors gripas dar neatkeliavo, vis vien reikėtų saugotis peršalimo. O geriausias būdas tai padaryti - nesilankyti didelių susibūrimų vietose bei vengti kontakto su sergančiais“, - aiškino V. Sakalienė.

Į viršų