Pasak S. Pociuvienės, prasidėjus pavasariui padidėjo pirkėjų susidomėjimas mūsų aprašytomis prekėmis. Ir jeigu palapines žmonės dar tik apžiūri, tai hamakus, šašlykines ir jų priedus jau perka. Orams sušilus, pašnekovė neabejoja, prekyba turizmo ir poilsio prekėmis labai pagyvės.
Vadimo SIMUTKINO nuotr.
Romualdas BALIUTAVIČIUS
Nors eina antras pavasario mėnuo, tikros šilumos kol kas nebuvo. Vis dėlto nebetoli tas metas, kai čiupsime palapines ir čiužinius, miegmaišius bei šašlykines ir patrauksime kas prie ežero, kas prie jūros, kas į pažintinę kelionę arba tiesiog į artimiausią mišką kepti šašlykų ir kitokių gėrybių... Artėjant iškylavimo sezonui nutarėme pasidomėti, ką gali keliautojams bei poilsiautojams gali pasiūlyti prekybininkai? Tuo tikslu lankomės Lyros g. 13 įsikūrusiame prekybos centre „Viskas namams” bei kalbiname vyr. pardavėją Sandrą Pociuvienę.
 
Skėčiai, pavėsinės, hamakai, šaldytuvai
 
„Turime nemažą asortimentą pavėsinių. Pavėsinė - ir užuovėja, ir pastogė vienu metu. Jų turime įvairių dydžių, kainų ir pan. Išmatavimai 3x6 m, 3x4 m, 3x3 m, 2x2 m. Žmonėms patogiau, kai gali nusipirkti pavėsines su sienomis, o ne ieškoti jų kitur. Todėl mūsų prekybos centre galimi visokie variantai, t. y. sieneles galima nusipirkti kartu arba atskirai, arba įsigyti vien tik „stogą”. Sienelės būna su langais ir be jų - kaip kam patogiau. Kainos? Pavėsinę su sienelėmis galima įsigyti už 189-235 litus. Pavėsinės be sienelių gerokai pigesnės – nuo 79 litų. Yra ir išties didelė pavėsinė – 3x9 m, kurioje galima susodinti didelę smagią kompaniją. Ji kainuoja 369 litus”, - pasakoja S. Pociuvienė.
 
Kartais poilsiaujant sunku surasti pavėsį, kadangi pavėsingos vietos karštą dieną užimamos pirmiausiai. Šiuo atveju labai pravers skėčiai nuo saulės, kurių prekybos centre „Viskas namams” yra įvairių dydžių bei kainų. Tokį skėtį galima išskleisti kad ir sode prie staliuko. Kaip ir dera, gamintojai numatė skėčio tvirtinimo vertikalioje padėtyje būdus (esama skėčių su smailėjančiu galu, su pasunkinamu pagrindu.)
 
„Komforto ir egzotikos mėgėjus turėtų pradžiuginti hamakų pasirinkimas. Jie pravers ir ten, kur žemės paviršius yra drėgnas arba norite išvengti įkyrios ropojančių vabalų kaimynystės... 17-27 litus kaštuoja iš virvelių pinti hamakai. Pagaminti iš audinio hamakai kiek platesni bei ilgesni – 2,2x1,6 m. Čia tilps net augalotas vyriškis. Medvilniniai hamakai, 60 litų kainuojantis hamakas-kėdė...
 
Kelionėje labai praverčia automobiliniai 12 voltų nuolatinės srovės tinklo šaldytuvai. Kainos sukasi apie 350-500 litų. Talpa nuo 35 iki 45 litrų. Šalys gamintojos - Danija ir Kinija.
 
Žinoma, jeigu keliaujama nedaug ir nedideliais atstumais, verta pagalvoti apie šaltkrepšius. Juose atvėsinti produktai išsilaiko keletą dienų. Čia pat lentynoje sudėti įvairaus dydžio jiems skirti šaldymo elementai”, - tęsia vyr. pardavėja.
 
Kėdės, kelioninės viryklės, dujų balionai, fakelai
 
Jeigu neturite ant ko sėdėti, prekybos centre galima pasirinkti sulankstomų turistinių kėdžių bei krėslų, taip pat ir plastikinių baldų. Solidžios išvaizdos danų gamybos kėdė kainuoja 190 litų. „Atlaiko 100 kilogramų svorį, tačiau nesulūš, jeigu sėdintysis ir kiek sunkesnis, - šypsosi mūsų gidė. - 38 litus kainuoja nesudėtingos konstrukcijos sulankstoma kėdutė, puikiai telpanti dargi nedidelio automobilio bagažinėje. Beveik pusšimtį kainuoja žvejo kėdė, per šimtą litų - patogus pastatomas gultas. Dar sūpynės mažiesiems... Esama plastikinių kompaktiškų taburečių (vieneto kaina – 16 litų)” - tęsia S. Pociuvienė.
 
Jeigu išvyka užtrunka, dažnas pasiilgstame karšto viralo: sriubos, arbatos arba kavos. Žinoma, valgį galima ruošti ir ant laužo, tačiau ne visur ir ne visuomet. Prekybos centras poilsiautojams siūlo kompaktiškas kelionines dujines virykles. Taip pat ir kelioninius dujų balionus – įvairiausios talpos ir, žinoma, įvairiausių kainų. Į didesnįjį 85 litų vertės balioną telpa 3 kg dujų, o jį pripildyti galima bet kurioje dujomis prekiaujančioje degalinėje. Esama ir nedidelių gatavai pripildytų 0,5-1  litrų talpos dujų balionėlių. Kainos nuo 7,5 lito. Atskirai galima nusipirkti ir įvairių konstrukcijų degiklių. 55 litus tektų sumokėti už kelioninę dujinę – kompaktišką lagaminėlį, kur telpa nedidelis dujų balionas, degiklis, valdymo rankenėlė. Puikus sprendimas nedidelei šeimai. O jeigu vis dėlto nusprendėte virti ant laužo, galite įsigyti specialiai tam skirtą pakabinamą puodą.
 
Naktį vargu ar apsieisite be šviesos. Tam skirti žibintai ir fakelai. Čia pat lentynose alyva lempoms bei degusis skystis laužui arba kepsninei prakurti.
 
Šašlykinės, anglys, malkos, kepsninės
 
Turbūt retas iškylautojas išsiverčią be lauko kepsnių. Belieka išsirinkti, kur juos ruošime: kepsninėje (grilyje) ar šašlykinėje? Kiekvienas būdas turi savų pranašumų. O išsirinkus belieka nusipirkti vieną iš siūlomų modelių. Ypač didelis šašlykinių pasirinkimas: nuo mažyčių bei kompaktiškų iki labai didelių, skirtų didesnėms kompanijoms. Vienos iš jų su aukštomis kojomis, kitos gal tik per sprindį nuo žemės paviršiaus. Kainos – nuo 80 iki 135 litų.
 
Kuro kepsninėms galima prisirinkti gamtoje, tačiau medžio anglies bei lapuočių malkų galima ir nusipirkti. Šitaip „apsiginklavęs” tampate nebepriklausomas nuo vietos ir klimato išdaigų. Brangesnėse kepsninėse grotelių aukštis yra reguliuojamas – taip patogiau parinkti reikalingą kepimui temperatūrą.
Groteles kepti ant žarijų galima nusipirkti ir atskirai. Jos yra su ilgesnėmis rankenomis. Jeigu gamtoje kepate ne taip dažnai, turėtų pakakti. Grotelių, žinoma, irgi esama visokio dydžio bei formų. Atskirai galima nusipirkti priedų prie kepsninių: žnyplių, šakučių, mentelių ir kt.
 
Palapinės, miegmaišiai, paklotai, čiužiniai
 
Nakčiai reikės ir kur atsigulti. „Turime daug visokių dydžių, kainų ir stilių palapinių, skirtų tiek vienadienėms išvykoms, tiek ilgoms kelionėms, - rodo S. Pociuvienė. - Spalvingos palapinės vaikams iš poliestero, primenančios automobilius, boružes, pasakų namelius... Kainos nuo 55 litų.  O štai keturvietės žinomos firmos palapinės su prieangiu kainuoja 719 litų, sveria 17 kilogramų. Esama ir visokių „tarpinių” variantų – yra iš ko rinktis.
 
Įvairių dydžių bei medžiagų paklotėliai – kad gulėti būtų minkščiau ir šilčiau. Jų kainos nuo 9 litų ir daugiau. Visokiausių spalvų, medžiagų bei dydžių miegmaišiai. Kai kurie iš jų tokie kompaktiški, jog atrodo, kad suvyniotas nesunkiai tilptų striukės kišenėje...
 
Atskira prekių grupė – pripučiami kelioniniai čiužiniai. Kainos svyruoja nuo 59 iki 109 litų”.
 


Į viršų