Juozas GINKUS 

Kiekvienais metais ketvirtą balandžio sekmadienį minima Tarptautinė fotografijos diena. Jau tapo tradicija šią dieną minėti įamžinant gamtos vaizdus pačių sukurtais labai primityviais fotoaparatais be objektyvo. Toks fotoaparatas vadinamas „pinhole”.

Kas per velnias yra tas „pinhole”? Kaip jį pasidaryti patiems?

Anot specialistų, „pinhole” fotoaparatas – neturi objektyvo, šviesos srautas į dėžutę įeina pro labai mažą skylutę ir projektuojamas ant jautraus paviršiaus. Dėžutė gali būti pati įvairiausia, tik svarbu, kad ji nepraleistų šviesos, nes viduje turi būti visiškai tamsu. „Pinhole” fotoaparato dėžutė gali būti pagaminta iš degtukų dėžutės, kavos ar arbatos dėžučių, net dėžučių, skirtų biriems produktams laikyti. Tačiau svarbu nepamiršti, jog prie dėžutės dar reikės primontuoti fotojuostos sukimo mechanizmą, kad galėtumėte keisti eksponuojamus kadrus. Dažniausiai prie dėžutės iš dviejų pusių priklijuojamos dvi fotojuostos kasetės, jas sukant keičiasi eksponuojami kadrai. Svarbu labai kruopščiai izoliuoti sujungimo vietas, kad į dėžutę nepatektų šviesos.

Dėžutėje reikia padaryti labai mažą 0,1-0,3 milimetro dydžio skylutę, pro kurią sklindanti šviesa projektuos vaizdą ant juostos paviršiaus. Jei padarysite per didelę skylutę, vaizdas bus neryškus. Priklausomai nuo skylutės dydžio ir šviesos intensyvumo keisis ir vaizdo eksponavimo trukmė. Kartais pakaks keleto sekundžių, o kartais gali prireikti net visos dienos. Kiekvienas laiką nustato savo asmeniniais eksperimentais.

Entuziastai tikina, jog fotografuoti tokiu primityviu fotoaparatu yra labai įdomu, nes kiekvieną kartą gautas rezultatas yra nenuspėjamas. Pastaraisiais metais mūsų šalies fotografai, mėgstantys eksperimentuoti su savadarbiais fotoaparatais, Pasaulinę fotografijos dieną pamini Klaipėdoje, kur ne tik viską fotografuoja, bet ir rengia primityviu būdu padarytų fotografijų parodas
Į viršų