Panevėžio Juozo Miltinio dramos teatro naujasis sezonas rugsėjo 25 dieną startuos režisieriaus Sauliaus Varno spektaklio "Kai mes mirę nubusim..." pagal Henriko Ibseno pjesę premjera. 

Vieno žymiausių Norvegijos dramaturgų, dažnai vadinamo šiuolaikinės dramos pradininku. H. Ibseno (1828-1906) kūryba vertinama kaip skandalinga, nes ji peržengė to meto idealizuojamą moralę ir jos nustatytus kanonus. H. Ibseno pjesėse alsuoja realus personažų gyvenimas tikroviškomis aplinkybėmis. 

Pjesė "Kai mes mirę nubusim"(1899 m.) - paskutinė H. Ibseno pjesė, tai jo kūrybos finalas, apnuoginantis autoriaus sielą, jos skaudulius. Ši drama apie supratimą tikrųjų gyvenimo vertybių ir prasmių, kurios pavėluotai aplanko mus, kai nebeturime dėl ko gyventi ir mūsų bandymas įkopti į pačią aukščiausią gyvenimo viršūnę yra pavėluotas. Pjesė - mistiška, veikėjai - apgaubti paslapties. 

"Kodėl gi tokį susidomėjimą sukėlė ši pjesė vos tik išvydusi dienos šviesą ir kodėl gi šis autoriaus kūrinys ir dabar nepaliauja traukęs teatro režisierių dėmesį įvairiausiose šalyse? Manau, kad pirmiausia traukia jo personažų vidinė jėga, jų laikas yra toks intensyvus, tokia lavina įvykių juos užgriūva per labai trumpą laiką, tiesiog užburia mus jų žūtbūtinė ir net beviltiška kova už savąją svajonę - galima tai įvardinti Meilę", - sako režisierius Saulius Varnas. 

Pasak jo, teatrui tikrai tai nėra lengvas pasivaikščiojimas šio autoriaus dvasios labirintuose - tokio pasirinkimo apsisprendimas byloja ir apie teatro kolektyvo brandą. 

"Mane H. Ibseno kūryboje domina bandymas atskleisti metafizinę meilės prasmę, jo personažus užgriuvę įvykiai verčia juos momentaliai priiminėti sprendimus. Personažai, nenusileisdami net Makbetui, yra pasiruošę net patį likimą iškviesti į žūtbūtinę kovą, bet jie pralaimi, nes nekreipia dėmesio į gyvenimo jiems rodomus ženklus. Patiria pralaimėjimus... Tarp H. Ibseno vyrų ir moterų egzistuoja begalinei aistringa trauka, bet ir nemažiau aistringa ir nuožmi kova", - sako režisierius.

Nuolatinio vadovo kol kas neturintis Panevėžio J. Miltinio dramos teatras šį sezoną planuoja tris premjeras, tačiau kokios jos bus ir kada, kol kas neskelbia. Panevėžio dramos aktoriai anksčiau sakė ketinantys streikuoti ir nevaidinti naujojo sezono spektakliuose, tačiau prieš keletą dienų pasirašę paliaubas. Teatro meno taryba sutikusi sustabdyti savo įgaliojimus, kol būsiąs išrinktas naujas teatro vadovas.

Spalio mėnesį J. Miltinio dramos teatre vyks Baltijos šalių teatrų festivalis.
Eltos inf. 
Į viršų