01

Baigiamajame IX tarptautinio festivalio-konkurso „Linksmasis akordeonas“ koncerte grojo S. Sondeckio menų mokyklos absolventai: Romas Morkūnas, Giedrė Bernotaitė, Martynas Levickis, Regina Kardušaitė, Rolandas Erniulis, Simona Šukytė, Aurimas Goris, Tadas Motiečius, Arūnas Banys.
Evaldo ČERNIAUSKO nuotr.

Romualda URBONAVIČIŪTĖ
Tris dienas Šiauliuose skambėjo akordeono muzika – vyko Šiaulių Sauliaus Sondeckio menų mokyklos organizuotas jau devintasis tarptautinis akordeono muzikos festivalis-konkursas „Linksmasis akordeonas“. Šiauliečiai turėjo unikalią galimybę išgirsti ir žymiausius pasaulio akordeonininkus, ir grandiozinį trijų šalių jungtinį akordeonininkų orkestrą „Baltijos Tremollo“, ir itin talentingus jaunuosius atlikėjus iš kelių Europos šalių.

Nuo koncertų – iki „crazy“ parado
Festivalio „Linksmasis akordeonas“ atidarymo koncertas Šiaulių katedroje ketvirtadienio vakarą nepaliko nė vieno abejingo – tai buvo grandiozinis renginys, kuriame pasirodė ir akordeonų kvintetas „Mozaika“ (vadovė Daiva Vasauskienė), ir tarptautinių konkursų laureatai iš Ukrainos, Sergejaus Prokofjevo muzikos akademijos docentai Artiom Nyžnik su Boris Mirončiuk, ir jungtinis tarptautinio „Baltijos Tremollo“, S. Sondeckio menų mokyklos ir Šiaulių krašto muzikos ir meno mokyklų akordeonininkų orkestras su berniukų choru „Dagilėlis“, vadovaujamu Remigijaus Adomaičio.
Penktadienį S. Sondeckio menų mokykloje vyko „Linksmojo akordeono“ jaunųjų atlikėjų konkursas, kuriame dalyvavo šešiasdešimt jaunųjų atlikėjų ne tik iš įvairių Lietuvos miestų, bet ir iš Baltarusijos, Latvijos, Estijos. O vakare kamerinėje Chaimo Frenkelio vilos erdvėje skambėjo pasaulyje pripažintų ukrainiečių muzikos grandų A. Nyžnyk ir B. Mirončiuk atliekami ne tik akordeono muzikos aukso fondo kūriniai.
Festivalis-konkursas baigėsi dviem įspūdingais koncertais – vidurdienį koncertų salėje „Polifonija“ akordeonininkų ansamblių paradu „Crazy Accordion“ , o po to koncertų salėje „Saulė“ baigiamuoju IX tarptautinio festivalio-konkurso „Linksmasis akordeonas“ koncertu, kuriame ne tik buvo apdovanoti konkurso nugalėtojai, bet ir vėl skambėjo nepakartojama nepakartojamo instrumento muzika.
Čia savo aukštą lygį parodė S. Sondeckio menų mokyklos absolventai Romas Morkūnas, Giedrė Bernotaitė, Martynas Levickis, Regina Kardušaitė, Rolandas Erniulis, Simona Šukytė, Aurimas Goris, Tadas Motiečius, Arūnas Banys. Jungtinis tarptautinis „Baltijos Tremollo“, S. Sondeckio menų mokyklos ir Šiaulių krašto muzikos ir meno mokyklų akordeonininkų orkestras (dirigentai Valdo Vark, Viktor Nikandrov, M. Markevičienė, Martynas Levickis) grojo su Šiaulių miesto kameriniu orkestru (vadovas Jonas Janulevičius).

Konkurse darbavosi dvi žiuri
„Linksmojo akordeono“ projekto vadovė, S. Sondeckio menų mokyklos akordeono mokytoja metodininkė Daiva Vasauskienė džiaugiasi ne tik tuo, kad šiame tradiciniame konkurse dalyvavo ne tik daugybė jaunųjų akordeonininkų iš įvairių šalių – dauguma konkurse varžėsi ne pirmą kartą, bet ir tuo, kad šis festivalis-konkursas sudomino ir kitas meno bei muzikos mokyklas Šiaulių krašte, tad jos tapo aktyviais „Linksmojo akordeono“ partneriais. Tai Šiaulių miesto koncertinė įstaiga „Saulė“, „Aušros“ muziejus, Šiaulių 1-oji ir 2-oji muzikos mokyklos, Kuršėnų meno mokykla, Dainavimo mokykla „Dagilėlis“, Šiaulių logopedinė mokykla ir kt.
Tad ir festivalinė, ir konkursinė programa buvo labai įdomi ir turininga. Štai keturiose konkurso kategorijose varžėsi jaunieji atlikėjai nuo šešerių iki devyniolikos metų, ir visi pasirodė taip gerai, kad net išvardyti nugalėtojus pasirodė esantis nelengvas darbas ir net dviem labai kompetetingoms žiuri, kurias sudarė Lietuvos teatro ir muzikos akademijos profesorius Ričardas Sviackevičius, Baltarusijos valstybinės muzikos akademijos profesorius Nikolajus Sevriukovas, muzikos pedagogai iš Baltarusijos, Ukrainos, Estijos, Latvijos, Lietuvos bei S. Sondeckio menų mokyklos absolventai Martynas Levickis ir Romas Morkūnas.
A kategorijoje (atlikėjai iki 10 metų) Grand Prix pelnė Latvijos Limbažu muzikos mokyklos Mareks Vitinš (mokytojas Viktors Nikandrovs), B kategorijoje (iki 13 metų) - Mažeikių akordeono mokyklos „Domisolė“ Vilius Mažeika (mokytoja Vaida Mikalauskienė) ir Baltarusijos Gomelio valstybinio N. Sokolovskio menų koledžo Kiril Jeromeičuk (mokytojas Aleksandras Maldiarov), C kategorijoje  (iki 16 metų) Šiaulių Sauliaus Sondeckio menų mokyklos Eglė Bartkevičiūtė (mokytoja Marytė Markevičienė), D kategorijoje (iki 19 metų) Kauno 1-osios muzikos mokyklos Greta Kvedaraitė (mokytoja Marija Martinkienė), o pagrindinį viso konkurso Grand Prix – taip pat D kategorijoje Gomelio valstybinio N. Sokolovskio menų koledžo studentė Ana Orlova (mokytojas Nikolajus Kolbasovas).
Pasak D. Vasauskienės, kad pagrindinis prizas atiteko baltarusei – nieko stebėtino, nes šioje šalyje yra labai senos tiek bajano, tiek akordeono muzikos tradicijos.

Baltarusijos pedagogas negailėjo komplimentų
Tai patvirtino ir Gomelio valstybinio N. Sokolovskio menų koledžo Bajano ir akordeono skyriaus vedėjas Vladimiras Ivanovas – koledže (iki tol buvusioje muzikos mokykloje) groti akordeonu mokoma jau devyniasdešimt metų ir šios mokymo įstaigos mokiniai nuolat pelno apdovanojimus  tarptautiniuose konkursuose, kurie vyksta ir Rytų, ir Vakarų Europos šalyse. Be to, koledžas taip pat nuolat organizuoja bajano ir akordeono muzikos festivalius-konkursus „Moi siabr bajan“, kuriuose jau du kartus dalyvavo ir Šiaulių jaunieji akordeonininkai ir net vieną kartą taip pat pelnė pagrindinį konkurso prizą.  
Tačiau V. Ivanovas ne tiek pasakojo apie savo atstovaujamą koledžą, kiek žavėjosi „Linksmuoju akordeonu“. „Aš šiame festivalyje pirmą kartą ir esu visiškai sužavėtas, - sakė baltarusis pedagogas. - Pirmiausia sužavėtas, kad Šiauliuose yra tokių savo darbo fanatikų, kurie sugeba taip puikiai viską organizuoti, o antra – kad čia taip puikiai groja vaikai ir kad čia taip vertinamas šis nuostabus instrumentas“.
Itin Gomelio menų koledžo pedagogas buvo sujaudintas festivalio-konkurso „Linksmasis akordeonas“ atidarymo koncerto, kuris vyko Katedroje, nes buvo parinktas ir tokiai vietai tinkamas repertuaras, ir pasirodė tokio aukšto lygio berniukų bei jaunuolių choras „Dagilėlis“. Nors labiausiai V. Ivanovą sužavėjo didžiulis jungtinis akordeonininkų orkestras.
„Orkestras skambėjo kaip vargonai! Fantastiškas ansamblis! - džiaugėsi Gomelio valstybinio menų koledžo Bajano ir akordeono skyriaus vedėjas V. Ivanovas. - Aš tiesiog negaliu suprasti, kaip trijų šalių akordeonininkai suspėja, susibūrę į tokį nuostabiai didelį ansamblį, repetuoti ir parengti tokias geras programas. Tai unikalus reiškinys, juolab kad jau žinomas, įvertintas ir pavergęs publiką kitose šalyse“.

„Linksmasis akordeonas“ – du viename
Žymi akordeono mokytoja ekspertė, festivalio-konkurso „Linksmasis akordeonas“ viena iš įkvėpėjų ir nepamainomų organizatorių Marytė Markevičienė sakė, kad pagrindinis šio festivalio tikslas -
kaskart miesto žmonėms pateikti vis kitokį akordeoną ir vis kitokią jo muziką. Todėl šiame festivalyje akordeonas buvo pristatytas su kitais instrumentais ir su kitais miesto meno kolektyvais - berniukų ir jaunuolių choru „Dagilėlis“ bei Šiaulių miesto kameriniu orkestru.
„Kiekvienas festivalis-konkursas mums, jo organizatoriams, yra labai didelė patirtis ir didelis malonumas, - teigė M. Markevičienė. - Apskritai, juk mūsų vaikams retai būna garbė ir galimybė akompanuoti tokiam dideliam chorui ar groti su kameriniu orkestru. Tai apskritai retas reiškinys pasaulyje, kad trijų šalių akordeonininkai sudarytų didelį orkestrą ne vienai progai, o periodiškai veiklai – kartu atliktų koncertines programas ir net dalyvautų tarptautiniuose konkursuose – Italijoje, Suomijoje. O kad akordeonininkų orkestras akompanuotų tokiam chorui, aš išvis nesu nė girdėjusi“.
Kaip teigė M. Markevičienė, nors festivalio organizatoriai ir pavargsta, ir po festivalio vis pasižada kitą daryti paprastesnį, bet... vis tiek negali nuleisti aukštai iškeltos kartelės, tad visada sugalvoja   kažką naujo ir dar sudėtingesnio.
„Linksmasis akordeonas“ - tai du viename: festivalis pateikia koncertus miestiečiams ir seminarus pedagogams, o konkursas reikalingas, kad vystytųsi mūsų profesionalumas. Manau, kad festivalio-konkurso nauda yra labai didelė visiems“, - sako akordeono mokytoja M. Markevičienė. 


02
Festivalio „Linksmasis akordeonas“ atidarymo koncerte, kuris vyko Šiaulių katedroje, grojo jungtinis tarptautinio „Baltijos Tremollo“, S. Sondeckio menų mokyklos ir Šiaulių krašto muzikos ir meno mokyklų akordeonininkų orkestras.
Evaldo ČERNIAUSKO nuotr.

03

Gomelio valstybinio N. Sokolovskio menų koledžo Bajano ir akordeono skyriaus vedėjas Vladimiras Ivanovas: „Aš šiame festivalyje pirmą kartą ir esu visiškai sužavėtas. Pirmiausia sužavėtas, kad Šiauliuose yra tokių savo darbo fanatikų, kurie sugeba taip puikiai viską organizuoti, o antra – kad čia taip puikiai groja vaikai ir kad čia taip vertinamas šis nuostabus instrumentas“.
Vadimo SIMUTKINO nuotr.

Į viršų