Praėjusį penktadienį Didždvario gimnazijoje vyko „Profesijų dienai“ skirtas renginys. Gimnazijoje lankėsi įvairių profesijų atstovai: moksleiviai turėjo galimybę susipažinti su teisininko, mokesčių inspekcijos darbuotojo, elektros ir informacinių technologijų inžinieriaus bei policijos pareigūno profesijomis.

Lina ABROMAVIČIENĖ
„Šis renginys labai sudomino moksleivius - kiekvienas smalsiai klausėsi specialistų paskaitų. Dabar tai labai aktualu antrosios gimnazinės klasės moksleiviams, kurie tik kuria savo profesijų planus“, - sako Didždvario gimnazijos karjeros koordinatorė Laimutė Vielikėnienė.

Sugriauti stereotipus
Valstybinės mokesčių inspekcijos atstovas Virgilijus Januška stengėsi sugriauti stereotipus apie specialybes. „Būtina suprasti, kad valstybinės įstaigos nevykdo prievolės. Jose dirba žmonės, kurie stengiasi visuomenei padėti, todėl būtina aiškinti jaunuoliams, kad nesvarbu, ar jie bus inspektoriai ir teisininkai, ieškantys mokesčių mokėtojų pažeidimų, ar bus verslininkai - jie visi norės žinoti, kur keliauja jų uždirbti pinigai“, - sako V. Januška. Pasak jo, vaiko sąmoningumas vystomas jau mokykloje, todėl svarbu, kad moksleivis žinotų savo teises, pareigas bei pats fiksuotų pažeidimus ir taip padėtų gydyti visuomenę nuo neteisėtų veiksmų dar būdamas mokyklos suole.
Specialiųjų tyrimų tarnybos atstovė Rita Šikšnienė sako, jog teisės studijos kone populiariausios pastaraisiais metais. „Moksleiviai turėjo galimybę ne tik sužinoti daugiau apie teisininko specialybę, bet ir sužinoti, kaip kovoti su korupcija“, - sako R. Šikšnienė.

Rinktis svajonių profesijas
Informacinių technologijų inžinierius Vidmantas Norvaišas teigė, kad reikia ugdyti supratimą, kada jaunam žmogui reikia rinktis specialybę.
„Jaunas žmogus turi suvokti, jog šiandienos profesijos paklausos tendencijos atspindės ir ateities darbuotojų rinkos tendencijas. Būtina rinktis specialybes ne pagal patrauklumą ir finansinius rodiklius. Vaikas turi siekti savo svajonių profesijos“, - įsitikinęs V. Norvaišas.
Pasak jo, svarbu gyvenime dirbant jausti malonumą, o ne prievolę, tačiau liūdniausia tai, kad visi nori būti verslininkais ar teisininkais, nors iš tikrųjų jie širdyje yra muzikantai arba mokytojai.

Į viršų