2013-04-26 20

Balandžio 27 dieną 17 valandą Šiaulių valstybinis kamerinis choras kviečia visus į tarptautinio kompozitorių konkurso baigiamąjį koncertą.
Vadimo SIMUTKINO nuotr.

Šį šeštadienį, balandžio 27 dieną, 17 valandą Šiaulių valstybinis kamerinis choras kviečia visus į tarptautinio kompozitorių konkurso baigiamąjį koncertą. Tai yra pirmasis Lietuvoje Šiaulių „Polifonijos“ ir Lietuvos kompozitorių sąjungos surengtas tarptautinis kompozitorių konkursas. Finaliniame koncerte Šiaulių valstybinis kamerinis choras „Polifonija“ atliks 5 geriausių komisijos atrinktų kompozicijų ir kitų kūrinių mišrią programą, bus paskelbti konkurso pirmų trijų vietų laureatai.
Šiais metais konkurse varžosi dalyviai iš Santa Monikos (Kalifornija), Jungtinės Karalystės, Italijos ir Lietuvos. Kompozicijas vertina tarptautinė komisija: Ilona Brege (Latvija), Ingo Ernst Reihl (Vokietija), Rolandas Muleika (Prancūzija), Donatas Zakaras (Lietuva) ir komisijos pirmininkė, Lietuvos kompozitorių sąjungos pirmininkė Zita Bružaitė.
Komisijos narys, kompozitorius Donatas Zakaras džiaugėsi, kad atsirado konkursas, kuriame Lietuvos muzikos kūrėjai turi galimybę pasirungti su kitų pasaulio šalių kompozitoriais. „Dalyvauti Lietuvoje rengiamuose kompozitorių konkursuose vis labiau pritrūksta motyvacijos. Dažniausiai vertinimo komisijoje sėdi visiems gerai pažįstami nariai, o mūsų šalis yra per maža, kad kiekvienam konkursui būtų surinkta dalyviams dar nematyta komisija. Tarptautinis konkursas – tai staigmena: ir komisija, ir varžovai gali būti iš viso pasaulio, o tai gera motyvacija dalyviui išbandyti save“, – kviečia visus į baigiamąjį koncertą kartu pasmalsauti kompozitorius Donatas Zakaras.
„Darosi vis sunkiau pastaruoju metu atrasti naujų, gerų, skambančių ir chorui atlikti malonių kūrinių. Lietuvos kompozitoriai yra pakliuvę į šiuolaikinės muzikos pančius, bet atlikti ir ypač klausyti tokią muziką yra dažnai per sudėtinga, – sako koncertinės įstaigos Šiaulių valstybinio kamerinio choro „Polifonija“ vadovas Tomas Ambrozaitis. – Ausis yra pasiilgusi natūralaus, gražaus choro skambėjimo, o vien senųjų kompozitorių kūrybą juk nedainuosi. Tam ir yra šis konkursas – naujiems „Naujaliams, Šimkams ir Miškiniams“ atrasti.“
Lietuvos kompozitorių sąjunga kartu su Šiaulių „Polifonija“ rengia šį projektą ir įsteigė pusę konkurso prizinio fondo. Sąjunga nuolat rūpinasi Lietuvos kompozitoriais ir muzikos kūrimo aktyvinimu bei skatinimu. Nuolatinėmis iniciatyvomis Lietuvos kompozitoriai yra skatinami kurti – išlaikyti ir puoselėti mūsų tautos muzikinį lietuviškumą.
„Esame labai dėkingi Kompozitorių sąjungai, kad sutiko kartu įgyvendinti šį projektą. Labai džiaugiamės, kad konkurso idėja buvo pastebėta ir Kultūros rėmimo fondo. Esame dėkingi jiems už paramą. Rengiant šį konkursą maloniausia buvo išgirsti Lietuvos ir kitų šalių kompozitorių pagyrimus už naujos idėjos realizavimą. Palaikymas – tai pati geriausia motyvacija”, – sakė projekto autorius Julius Jakubėnas.
Konkurse dalyvavusieji geriausi 5 kūriniai bus išlesti viename leidinyje. Tai bus indėlis į Lietuvos sakralinės chorinės muzikos fondą.

Parengė Romualda URBONAVIČIŪTĖ

Į viršų