2013-04-29 15

Festivalio-konkurso „Aušrinė žvaigždė“ organizatorė – Šiaulių kultūros centro choreografijos studija „Aušrelė“ (vadovas Mindaugas Kosaitis).
Vadimo SIMUTKINO nuotr.

Romualda URBONAVIČIŪTĖ
Šeštadienį Motinos dienai skirtu koncertu „Gerumo sparnai“, įvykusiu Šiaulių kultūros centre, baigėsi tris dienas vykęs VII tarptautinis šokio festivalis-konkursas „Aušrinė žvaigždė“. Šis unikalus, Tarptautinei šokio dienai paminėti skirtas festivalis-konkursas šiemet buvo išskirtinis tiek dalyvių iš įvairių šalių gausa, tiek pristatyta programa.

Konkurse – beveik 700 šokėjų
Vien VII tarptautinio šokio festivalio-konkurso „Aušrinė žvaigždė“ konkursinėje programoje varžėsi 27 šokio kolektyvai iš Lietuvos, Rusijos, Baltarusijos, Latvijos, Estijos – iš viso apie 350 užsienio šalių kolektyvų šokėjų ir apie 400 Lietuvos šokėjų.
Šokėjai nuo 7 iki 16 metų varžėsi klasikinio, tautinio, šiuolaikinio šokio kategorijose ir neoklasikinio, neotautinio šokio pogrupiuose. O jų pasirodymus vertino kompetentinga tarptautinė žiuri: Janina Martinsonė, Latvijos valstybinės muzikos akademijos choreografijos katedros docentė, Olga Pobužanskaja, Tatarstano Respublikos nusipelniusi kultūros darbuotoja, Naberežnyje Čelny miesto valstybinio kultūros koledžo choreografijos skyriaus meno vadovė, ir Birutė Letukaitė, dukart Lietuvos Auksinio scenos kryžiaus laureatė, Kauno šokio teatro „Aura“ įkūrėja, meno vadovė ir baletmeisterė.

Tarp laimėtojų – daugiausia Šiaulių kolektyvų
Šiame konkurse pirmą sykį buvo įsteigtas pagrindinis prizas – „Grand Prix“, kurį laimėjo pavyzdinis choreografinis ansamblis „Družba“ (vadovė Svetlana Karepanova) iš Archangelsko.
Konkurse iš dešimties Šiaulių miestui ir rajonui atstovavusių šokio kolektyvų net 6 tapo VII tarptautinio šokio konkurso „Aušrinė žvaigždė“ diplomantais atskirose kategorijose.
Vaikų ir jaunimo šokio studija 16 (vadovės Daina Svirskytė ir Ieva Kamrazerytė) viduriniųjų pogrupyje, nominacijoje „Klasikinis šokis“ laimėjo antrąją, mažųjų pogrupyje, nominacijoje „Estradinis šokis“ – antrąją, viduriniųjų pogrupyje, nominacijoje „Modernusis šokis“ – trečiąją vietas.
Meninės raiškos mokykla „Incognito“ (vadovė Virginija Medžiaušienė) viduriniųjų pogrupyje, nominacijoje „Klasikinis šokis“ laimėjo trečiąją, mažųjų pogrupyje, nominacijoje „Estradinis šokis“ – trečiąją, viduriniųjų pogrupyje, nominacijoje „Modernusis šokis“ – antrąją, vyresniųjų pogrupyje, nominacijoje „Modernusis šokis“ – trečiąją vietas.
Šiuolaikinio šokio kolektyvas „Asorti“ (vadovė Vilma Račkauskienė) vyresniųjų pogrupyje, nominacijoje „Demi klasika“ laimėjo antrąją, vyresniųjų pogrupyje, nominacijoje „Liaudiško šokio stilizacija“ – trečiąją, vyresniųjų pogrupyje, nominacijoje „Estradinis šokis“ – trečiąją vietas.
Šokio studija „Chi chi cha cha“ (vadovė Ligita Gaigalienė) mažųjų pogrupyje, nominacijoje „Modernusis šokis“ pelnė antrąją, šokių grupė „Step up junior“ (vadovė Sandra Valčikienė) viduriniųjų pogrupyje, nominacijoje „Hip hopas“ – trečiąją, modernaus šokio studija „Taktas“ (vadovė Ligita Gaigalienė) viduriniųjų pogrupyje, nominacijoje „Modernusis šokis“ – trečiąją vietas.

„Aušrinę žvaigždę“ populiarina patys dalyviai
Festivalio-konkurso „Aušrinė žvaigždė“ organizatorė – Šiaulių kultūros centro choreografijos studija „Aušrelė“ (vadovas Mindaugas Kosaitis), todėl pasak M. Kosaičio, „Aušrelę“ džiugina, kad konkursinėje „Aušrinės žvaigždės“ programoje bei festivalinėje – atidarymo ir Kelmėje vykusiuose koncertuose – dalyvavo tiek daug šokio kolektyvų.
„Kadangi šis festivalis-konkursas yra tęstinis, todėl yra gerai žinomas ir jame dalyvauja tikrai daug įvairių šalių stiprių choreografinių kolektyvų. Ir mes labai džiaugiamės, kad atvažiavo čia daug kolektyvų asmeninės sklaidos dėka: ankstesni dalyviai perdavė puikius atsiliepimus kitiems kolektyvams ir šie taip pat pasiryžta atvažiuoti“, – sakė festivalio-konkurso organizatorės „Aušrelės“ vadovas.
„Aušrinės žvaigždės“ Grand Prix laimėjusio Archangelsko choreografinio ansamblio „Družba“ meno vadovė Svetlana Karepanova teigė, kad apie šį festivalį sužinojo iš savo kolegos Maksimo Skalazubovo, vadovaujančio Tatarstano sostinės Kazanės šou-teatrui „Šarm“, kuris jau keleri metai yra nuolatinis „Aušrinės žvaigždės“ dalyvis.
„Įspūdžiai apie šį festivalį-konkursą yra patys geriausi, visi esame laimingi, kad pirmą kartą čia atvykę pelnėme aukščiausiąjį apdovanojimą, – teigė šio kolektyvo meno vadovė. – Mus taip svetingai sutiko, tiesiog stebino puikiu renginio organizavimu, kad jau dabar esame pasiruošę vėl ir vėl grįžti į šį konkursą.“
Taip pat pirmą kartą „Aušrinėje žvaigždėje“ dalyvavo ir pirmąją vietą nominacijoje „Modernusis šokis“ laimėjo šiuolaikinio šokio ansamblis „Raketa“ iš Nižnij Novgorodo. Šio ansamblio vadovė Natalija Vereščiagina taip pat prisipažino, kad apie Šiauliuose vykstantį festivalį-konkursą sužinojo iš savo kolegų ir todėl dabar kartu su savo jaunaisiais šokėjais džiaugiasi čia atvykusi, nors tarptautinės patirties prieš maždaug dvidešimt metų įkurtas neofolko stilių propaguojantis kolektyvas turi tikrai nemažai.

2013-04-29 17

Nominacijos „Modernusis šokis“ laureatas – Rusijos miesto Nižnij Novgorodo miesto šiuolaikinio šokio ansamblis „Raketa“ (vadovai Natalja ir Danijil Vereščiaginy).
Vadimo SIMUTKINO nuotr.

2013-04-29 16

VII tarptautinio šokio festivalio-konkurso „Aušrinė žvaigždė“ Grand Prix laimėtojas – choreografinis ansamblis „Družba“ (vadovė Svetlana Karepanova) iš Archangelsko.
Vadimo SIMUTKINO nuotr.

Į viršų