2014-01-14 01

Sausio 16 dieną 20 val. įvyks pirmasis ciklo pokalbis – „Naujosios sovietinės „tradicinės šventės“ ir jų architektūriniai pavidalai“.
Fondo archyvo nuotr.

„Architektūros (pokalbių) fondas“ kviečia į vienuoliktąjį pokalbių ciklą „Kaip aš čia patekau? Nacionalinis identitetas architektūroje“. Pavadinimas pasirinktas iš menininko Stefan Bruggeman tęstinio kūrinio „Parodų pavadinimai“.
Šių metų sausio 16 – vasario 13 dienomis, ketvirtadieniais, 20 val. Nacionalinėje dailės galerijoje, Vilniuje, „Architektūros (pokalbių) fondas“ pristato nemokamų pokalbių ciklą „Kaip aš čia patekau? Nacionalinis identitetas architektūroje“, kuriame šia tema kalbės aštuoni pranešėjai iš Olandijos, Suomijos bei Lietuvos.
„Kaip aš čia patekau? Nacionalinis identitetas architektūroje“ – architektūra kuria gyvenamąją ir socialinę aplinką, joje atsispindi laikmečio socioekonominiai, politiniai, ideologiniai reiškiniai, gyvenimo būdas ir istorija. Mūsų gyvenamojoje aplinkoje atsiskleidžia, kaip žmonės sieja save su regionu, šalimi, visuomene. Kita vertus, architektūra yra stiprus identiteto formavimo įrankis. Postindustrinėje visuomenėje architektūra suvokiama kaip prekė, kaip ekonominės arba politinės galios simbolis, todėl ji itin retai atspindi šalį, tautą ar visuomenę. Kyla klausimas, ar nacionalinis identitetas architektūroje apskritai yra reikalingas? Ar jis kada nors egzistavo? Gal tai tik praeities konstruktas, nostalgiškas mitas, nebereikalingas rudimentas?
Lietuva, maža Europos Sąjungos šalis, siekianti save parodyti globaliam pasauliui kaip unikalią ir savitą. Šioje persipynusios istorijos ir patirties valstybėje nostalgiškas nacionalinio identiteto suvokimas yra itin stiprus, tai per laiką susiformavusi savotiška istorijos interpretacija, primenanti iliuziją. Todėl vienuoliktas „Architektūros (pokalbių) fondo“ ciklas paskaitomis, diskusijomis, ekskursijomis ir parodomis analizuos daugiabriaunę nacionalinio identiteto temą architektūroje.
Sausio 16 dieną 20 val. įvyks pirmasis ciklo pokalbis – „Naujosios sovietinės „tradicinės šventės“ ir jų architektūriniai pavidalai“. Išskirtinė pašnekovė Nerija Putinaitė kalbės apie tai, kaip šeštajame dešimtmetyje, kovoje prieš religiją, sovietinis režimas Lietuvoje pasitelkė vadinamųjų naujųjų švenčių priemones. Jomis buvo siekiama pakeisti religinių švenčių (krikštynų, santuokų, laidotuvių) papročius, jas paverčiant nureligintomis sovietinėmis šventėmis, minimalizuojant Katalikų Bažnyčios įtaką, įprasminant svarbiausius žmogaus gyvenimo įvykius. Tai buvo daroma kuriant specialius ritualus, naujas švenčių šventimo erdves.
Nerija Putinaitė – humanitarinių mokslų (filosofijos) daktarė. 2004–2008 m. LR Prezidento patarėja, 2008–2012 m. švietimo ir mokslo viceministrė. Dėsto Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų institute. Tiria lietuviškąją tautinę, sovietinę ir posovietinę tapatybes, kurios aprašomos monografijoje „Nenutrūkusi styga“.
O sausio 18 dieną, šeštadienį, 12 valandą vyks speciali ekskursija į Valdovų rūmų muziejų su archeologu, humanitarinių mokslų daktaru Albinu Kuncevičiumi, daugiau informacijos paskaitoje, o dalyvavimas ekskursijoje galimas tik užsiregistravus.
Paskaitų ciklas „Kaip aš čia patekau? Nacionalinis identitetas architektūroje“ – tai vienuoliktas „Architektūros (pokalbių) fondo“ projektas. Tęstinis įkvepiančių pokalbių renginys su išskirtiniais pašnekovais iš užsienio ir Lietuvos yra skirtas ugdyti humanišką, jautrią, mąstančią ir įžvalgią asmenybę.

Parengė Romualda URBONAVIČIŪTĖ

Į viršų