2014-07-10 08

A. Šiaulienė: „Skaitymas – geriausias būdas susipažinti su pasaulio subtilybėmis, tai puiki galimybė tobulinti supratimą apie žmogaus vidinį pasaulį, dvasines vertybes.“
Artūro STAPONKAUS nuotr.

Diana JANUŠAITĖ
Vasaros atostogomis besidžiaugiantys mokiniai savo laisvą laiką išnaudoja skirtingai. Vieni aktyviai pramogauja kieme, kiti - miške, treti - vandens telkiniuose. Mėgstantys pasyvesnį poilsį – namuose. Tačiau atostogaudami jie nepamiršta skaitymo malonumo, lankosi bibliotekose ir renkasi mėgstamas knygas, teigė Šiaulių apskrities Povilo Višinskio viešosios bibliotekos Vaikų literatūros skyriaus vedėja Aldona Šiaulienė.

Norinčių skaityti netrūksta
A. Šiaulienė pastebi, kad vasaros metu vaikai skaito noriai. Pasak jos, pasibaigus mokslo metams skaitytojų skaičius išlieka toks pat. Per dieną Literatūros skyriuje apsilanko 82 skaitytojai, paimama 211 knygų. Pasak A. Šiaulienės, norinčiųjų skaityti nemažėja: „Vasaros metu bibliotekoje rečiau lankosi per mokslo metus itin dažnai mokslinę ar grožinę literatūrą nagrinėję asmenys. Dažniau – neturintys ką veikti arba norintys smagiai ir naudingai praleisti laiką.“
Vedėja atskleidė, kad įvairaus amžiaus vaikai renkasi skirtingą literatūrą. Mažieji noriai varto knygeles su smagiomis, spalvotomis iliustracijomis, pradinukai renkasi dienoraščio tipo knygas, paaugliai domisi fantastikos serijos grožiniais kūriniais apie vampyrus, angelus ar kitus mitinius demonus. „Pastebėjome, kad vaikai dažniausiai renkasi grožinės literatūros knygas, per dieną jų paima apie 180. Iš jų populiariausios užsienio rašytojų leidžiamos knygos. Skaitomiausios „Raganos Lilės“, „Prietrankos dienoraščio“ ar „Vampyro akademijos“ knygų serijos“, - kalbėjo A. Šiaulienė.
Paklausta, kas lemia tokį skirtingą skaitinių pasirinkimą, A. Šiaulienė atsakė: „Viskas priklauso nuo vaikų interesų. Pavyzdžiui, berniukai labiau domisi piratais, kariais, ugniagesiais, o mergaitės nori skaityti apie raganas, fėjas, balerinas.“ Tačiau ne visada vaikams pavyksta atrasti norimą knygą. Tuomet jiems į pagalbą ateina bibliotekos darbuotojos. Jos išklauso kiekvieno vaiko pageidavimus, pasidomi, kokios apimties, kokio žanro ar autoriaus knygos labiausiai norėtų ir iš bibliotekoje esamų leidinių išrenka tinkamiausią. Su bibliotekininkėmis nedrįstantys bendrauti vaikai tinkamos knygos ieškosi rekomenduojamų knygų lentynose. Tuomet vaikai tvirtai žino, kad kažkam šie kūriniai labai patiko ir tikisi, kad jiems patiks taip pat.

Reikia rūpintis vaikų skaitymo įgūdžiais
Pasitaiko atvejų, kai tėvai patys parenka knygas vaikams. Jie taip elgiasi, nes nori, kad mažyliai netinginiautų, nenustotų tobulėti ir prasmingai leistų laiką. „Tėvams nepatinka, kai jų atžalos dienas leidžia tik žaisdami, sėdėdami prie kompiuterio ir neieškodami kitų užsiėmimo būdų. Todėl patys bando nuspręsti, ką jiems skaityti“, - sakė vedėja.
Jos teigimu, mažiesiems parinkti knygas galima, tačiau labai svarbu neversti jų skaityti. „Prievarta nieko nepasieksime. Su vaikais reikia elgtis labai atsargiai. Neužgauti jų emocijų, jausmų. Jei mokyklinukams nuolat aiškinsime, ką daryti, mažieji paprasčiausiai nustos mūsų klausyti. Pradės ginčytis ir prieštarauti“, - savo įžvalgomis dalijosi bibliotekos darbuotoja.
Visiems norintiems, kad jų vaikai savarankiškai mokytųsi, dažniau domėtųsi bibliotekoje esančiais leidiniais, vedėja patarė prie skaitymo vaikus pratinti nuo mažų dienų. Ji prasitarė, kad tėvai, skiriantys pakankamai dėmesio savo atžalų ugdymui, pasiekia daugiau. Pamatę, kaip tėveliai domisi literatūros kūriniais, skaito pasakas prieš miegą, analizuoja aprašytus įvykius ir jų pasekmes, jie tampa atviresni ir kūrybiškesni. Taip mažieji pamilsta knygą ir pradeda skaityti savo noru. Vaikų literatūros skyriaus vedėja pridūrė, kad vaikų skaitymo įgūdžiais turi rūpintis ne tik tėvai. Nemažiau pastangų turi įdėti mokytojai, bibliotekininkai bei kiti visuomenės nariai.
„Skaitydamas knygas vaikas tobulėja, išmoksta geriau pažinti save, įgyja naujo patyrimo, žinių. Leidžiant laiką su knyga rankose, tobulinamas supratimas apie žmogaus vidinį pasaulį, dvasines vertybes, todėl labai svarbu vaikus pratinti užsiimti šia veikla“, - kalbėjo A. Šiaulienė.
Bibliotekos darbuotojai populiarindami skaitymą netinginiauja. Rengia įvairus seminarus, konkursus, parodas.
Pavyzdžiui, šiuo metu tarp vaikų ir jų tėvelių labai populiari vasaros skaitymo programa „Aš ir mano augintinis“. Kiekvieną pirmadienį Vaikų literatūros skyriuje apsilankę šiauliečiai vaikams ir jų tėveliams gali plačiau papasakoti apie savo augintinį. Atskleisti, kaip reikia jį prižiūrėti, maitinti. Vėliau analizuojama enciklopedijose, žinynuose ar kituose moksliniuose kūriniuose pateikta informacija. Taip vaikai sužino naujų faktų apie gyvūnus, išgirsta tai, apie ką anksčiau niekada nepagalvojo. Po pristatymo organizuojamos viktorinos ir apklausos. Tokiu būdu jiems padedama greičiau įsiminti išgirstą informaciją.
Šiaulių bibliotekose pradėtas vykdyti ir kitas projektas „Įtraukiantis skaitymas su miriorama“. Projekto metu mažieji žmonės perskaitę pasirinktą knygą galės sukurti savas iliustracijas ir jas vėliau išvysti specialioje televizoriaus prototipą priminančioje dėžėje.
Taip pat visi neabejingi Kristijono Donelaičio kūrybai yra kviečiami prisijungti prie akcijos „Rašau Donelaitį“. Akcijos metu visi norintys gali perrašyti poemos „Metai“ eilutes į specialią knygą, skirtą 300-osioms gimimo metinėms. Vaikų literatūros skyriuje dar galima pasinaudoti žaisloteka ir kompiuterių klase.

 

Į viršų