2014-08-29 07

Lietuvišką, tradicinę muziką atliekančios grupės „Jonis“ repertuare – pačių sukurtos dainos ir instrumentiniai kūriniai, lietuvių liaudies aranžuotos dainos ir užsienio autorių kūriniai, atliekami „bluegrass“ stiliumi su tik šiam ansambliui būdingu skambesiu.
Artūro STAPONKAUS nuotr.

Ieva LIUBŠYTĖ
Šiandien pėsčiųjų bulvare prie Dailės galerijos, skambės ansamblio „Jonis“ 30 metų kūrybinės veiklos jubiliejinis koncertas – „Jonis XXX“.
Lietuvišką tradicinę muziką atliekančios grupės „Jonis“ repertuare – pačių sukurtos dainos ir instrumentiniai kūriniai, lietuvių liaudies aranžuotos dainos ir užsienio autorių kūriniai, atliekami „bluegrass“ stiliumi su tik šiam ansambliui būdingu skambesiu.
Visi atvykę pasiklausyti jubiliejinio koncerto turės galimybę kartu su grupe traukti populiarias, kiekvienam gerai žinomas ir judėti pagal muzikos taktą priverčiančias ansamblio dainas: „Pirmas šienas“, „Bimbala“ ir kt.
Taip pat koncerto metu šiauliečius linksmins ir grupės „Jonio“ artimiausi draugai bei giminės: vaikų studija „Svirplys“, ansamblis „Jonis“ ir Šiaulių pučiamųjų orkestras su projektu „Patrepsėkim klumpių country“, Sadūnų kapelija, kapela „Daumantų muzikantai“, kantri muzikos atlikėjai Virgis Stakėnas ir grupė „Crazy Crow“, Algimantas Butnorius, grupė „Vairas“ ir Laura, grupės „Tequila“ ir „Colours of Bubbles“.

Kai broliai Trijoniai atvažiavo gyventi į Šiaulius
„Jonio“ ansamblio istorija prasidėjo, kai keturi kaimo muzikanto sūnūs broliai Trijoniai 1984 metais atvažiavo gyventi į Šiaulius ir dar su keliais bendraminčiais pradėjo groti pačių sugalvotą lietuvišką kantri muziką.
Prieš tai, 1982 metais, grupės įkūrėjas ir ansamblio siela Pranciškus Trijonis, grįžęs iš tarnybos sovietinėje kariuomenėje, atvažiavo gyventi į Šiaulius, įsidarbino Šiaulių televizorių gamykloje staliumi ir brazdino savo kūrybos daineles V. Stakėno dainuojamosios poezijos studijoje.
Po kiek laiko į tą patį stalių barą, kur dirbo P. Trijonis, buvo paskirtas dirbti jaunas specialistas Ričardas Gadeikis, kuris labai domėjosi kantri muzika.
Pranciškus ir Ričardas greitai rado bendrą kalbą ir pradėjo dviese muzikuoti. Po kiek laiko į Šiaulius atvyko Veterinarijos akademiją baigęs Stasys Trijonis, o prisijungus kitiems broliams Romui ir Petrui Trijoniams, sukuriamos pačios pirmosios dainos – „Ten gerai“, „Aukštaitija“, „Country bliuzas“.

Trijoniai pakrikštyti – „Joniu“
V. Stakėnas grupę, brazdinančią kantri muziką, pakrikštijo „Joniu“.
„Na, mes buvome pakrikštyti „Joniu“ dėl to, kad buvome keturi broliai Trijoniai, o žinote, Trijonis-Jonis labai panašiai skamba. Be to, mes – žemaičiai. Na, ir pavadinimas tiko, nes atspindėjo tokią žemaitišką dvasią“, - teigė ansamblio „Jonis“ vadovas Pranciškus Trijonis.
Tačiau, kai broliai Trijoniai – Romas ir Petras - buvo pašaukti atlikti karinę tarnybą, o kitas grupės narys R. Gadeikis išvyko gyventi su šeima į Palangą, ansamblio muzikiniame gyvenime įvyko šiokia tokia pauzė, nors likę nariai nesnaudė ir muzikavo.
Naujas pakylėjimas įvyko broliams grįžus iš tarnybos kariuomenėje ir prie ansamblio prisijungus smuikininkui Kęstučiui Rupšiui ir akordeonininkui Edmundui Grubliauskiui.
Tada „Jonis“ ypač intensyviai pradėjo repetuoti naujas ansamblio dainas, kurių pagrindinė tema buvo „kaimas“.
1988 m. ansamblis festivalyje „Palangos jaunystė“ atliko savo solinę programą ir gavo pirmąjį apdovanojimą – kaip linksmiausias kolektyvas.
Po šio pasirodymo sekė kiti grupės „Jonio“ koncertai, taip pat kartu su V. Stakėnu įrašyta pirmoji ansamblio plokštelė „Čia tavo namai“.
1990 metais pasirodo pirmoji solinė „Jonio“ plokštelė „Kalėdojant po Naujikus“, kur didelio populiarumo ir dėmesio susilaukė dainos: „Pirmas šienas“ ir „Lietuva“.
1994 metų rudenį grupės muzikantai įkuria ir muzikinį klubą-smuklę „Juonė pastuogė“, kur iki šiol savaitgaliais skamba gyva muzika.

Savo muzika „Jonis“ dalijasi 30 metų
Šiuo metu tikriausiai nėra Lietuvoje miestelio ar kaimo, kurio nebūtų aplankęs „Jonis“.
Per 30 muzikavimo ir kūrybos metų, ansamblis išleido 22 audio ir 3 videoalbumus, dalyvavo įvairiuose folkloro ir kantri muzikos festivaliuose tiek užsienyje, tiek Lietuvoje, rengė solinius koncertus JAV, Vokietijoje, Suomijoje, Airijoje, Anglijoje ir kitose šalyse.
Šiuo metu suvienytą „Jonio“ grupę sudaro 5 muzikantai: Pranciškus Trijonis (ansamblio vadovas, akustinė gitara, lūpinė armonikėlė, kazu, armonika, vokalas), Romaldas Trijonis (still gitara, mandolina, vokalas), Edmundas Grubliauskis (armonika, akordeonas, lūpinė armonikėlė, lumzdelis, tūba, vokalas), Arvydas Žiauberis (kontrabosas, vokalas) ir Aivaras Mundinas (mušamieji, perkusija).

2014-08-29 08

Per 30 muzikavimo ir kūrybos metų ansamblis išleido 22 audio ir 3 videoalbumus, dalyvavo įvairiuose folkloro ir kantri muzikos festivaliuose tiek užsienyje, tiek Lietuvoje.
Artūro STAPONKAUS nuotr.

Į viršų