2014-08-29 10

Lietuviai domisi savaitgalinėmis ekskursijomis po Lietuvą ir kaimynines šalis.
Artūro STAPONKAUS nuotr.

Diana JANUŠAITĖ
Artėjant rudeniui, smagu prisiminti smagias vasaros atostogas, praleistas kelionėse. Vieni šiauliečiai mėgsta atostogauti užsienyje, kiti – keliauti po Lietuvą. O turizmo organizatoriai pastebi, jog šią vasarą lietuviai itin susidomėjo savaitgalinėmis ekskursijomis po mūsų ir kaimynines šalis. Latvija, Lenkija, Palanga, Nida, Druskininkai – tai tik dalis vietų, kuriose noriai lankomasi.

V. Rimkus keliavo po Šiaulių regioną
Menotyrininkas profesorius Vytenis Rimkus keliavo po Šiaulių apskritį. „Važiavau į dailininkų plenerus, parodas, kurios vyko Kelmėje, Užventyje, Joniškyje, Bubiuose. Galbūt dar nuvažiuosiu į Kauną ar Vilnių. Tolimos kelionės į užsienį jau seniai praeityje. Dėl prastos sveikatos ten nuvažiuoti jau nebegaliu. Tačiau anksčiau man teko pabūti Jungtinėse Amerikos Valstijose, Švedijoje, Prancūzijoje, Mongolijoje ir daugelyje kitų vietų. Kuri šalis man patiko labiau, atsakyti negaliu, nes jos visos savotiškai įdomios. Be to, į šias keliones dažniausiai vykdavau dėl darbo, todėl ne visada užtekdavo laiko labai gerai susipažinti su valstybės kultūra ir papročiais“, - pasakojo menotyrininkas.

A. Venckus mėgsta pasyvų poilsį
Šiaulių dramos teatro vadovas Antanas Venckus per atostogas kelionėmis dar nespėjo pasimėgauti: „Šiuo metu keliauti dar neteko. Tačiau dažniausiai renkuosi poilsį savame krašte. Lietuvoje yra labai gražių vietų, kuriose mėgstu apsilankyti, pavyzdžiui, Nidoje, Plateliuose. Taip pat mane traukia įvairios sodybos, vienkiemiai.
Atostogų metu labiausiai norisi ramybės ir pasyvaus poilsio. Teko apsilankyti ir užsienio šalyse. Esu buvęs Izraelyje, Norvegijoje, Kanadoje, Italijoje, Prancūzijoje ir t. t. Labiausiai man patiko Izraelyje. Galbūt, kada nors ten dar sugrįšiu, bet ne veltui sakoma, kad žmogus planuoja, o Dievas juokiasi.“

V. Ališauskas ilsėjosi Kretoje
Šiaulių 1-osios muzikos mokyklos vadovas, muzikantas Vygantas Ališauskas, atostogavo Kretoje: „Tradiciškai su žmona keliaujame kiekvieną vasarą. Šiemet jau ketvirtą kartą lankėmės Kretoje. Yra tekę poilsiauti ir Turkijoje. Keliaudamas siekiu pailsėti, tačiau nuolat paplūdimiuose prie jūros negulinėju. Stengiuosi labiau susipažinti su tos šalies kultūra ir papročiais.
Keliauti po gimtinę nelabai mėgstu, nes atostogų metu norisi labiau pakeisti aplinką. Tačiau jei kokiame nors Lietuvos mieste vyksta įdomi paroda, būtinai ten nuvažiuoju.“

Lietuviai renkasi savaitgalines keliones
Kelionių centro vadovė Jovita Mirošničenko sako, kad turistai šią vasarą rinkosi trumpas išvykas po Lietuvą.
„Savaitgalinės kelionės šį vasaros sezoną buvo populiariausios tarp siekiančių sutaupyti. Lietuviai rinkosi ekskursijas, kurių kaina prasidėjo nuo 35–65 litų. Keliavau po Nidą, Kuršių marias, Pamario kraštą, Aukštaitijos regionus, kaimynines šalis“, - sakė J. Mirošničenko.
Anot jos, klaidinga manyti, kad mūsų šalyje nėra ką pamatyti: „Lietuvoje galima išvysti labai gražių ir įspūdingų vietų. Taujėnų, Alantos dvarai, Norviliškių, Panemunes pilys, Vygrių vienuolynas - tai tik dalis turistinių objektų, kuriuose turėtų apsilankyti kiekvienas pilietis. Grįžę iš ekskursijų, žmonės visada džiaugiasi ir sako, kad tokių grožybių dar niekur nematė.“
J. Mirošničenko teigimu, turistai tikisi kelionių, kuriose būtų galima ne tik pailsėti, bet ir papramogauti, patobulinti edukacines žinias ar paskanauti dar neragautų patiekalų:
„Rengiame tokias ekskursijas, kuriose žmonės galėtų išvysti ne tik tam tikrus turistinius objektus, bet ir dalyvauti edukacinėse programose. Pavyzdžiui, pamatyti ir sužinoti, kaip kepamas šakotis, susipažinti su senosiomis aludarystės tradicijomis, degustuoti arbatas, vynus, paragauti įvairių rūšių sūrių“.
Vadovė prasitarė, kad žmones itin pamėgo keliones į Rygos operos ir baleto teatrą. „Kadangi iš Šiaulių Latvija yra arčiau negu Vilnius, organizuojame išvykas į ten vykstančius renginius. Beveik kiekvieną savaitgalį į Operos ir baleto teatrą išvyksta pilnas autobusas įvairaus amžiaus keleivių“, - kalbėjo J. Mirošničenko.

Turistai domisi Šiauliais
Nemažai turistų sulaukė Šiaulių turizmo informacijos centras: šių metų birželio ir liepos mėnesiais jame apsilankė 1539 lietuviai ir 1361 užsienietis.
„Dažniausiai pas mus informacijos teiraujasi lietuviai ir turistai iš kaimyninių šalių: latviai, lenkai, rusai, vokiečiai. Jie klausia, kokius turistinius objektus galima pamatyti, kuriuose muziejuose verta apsilankyti, kur būtų galima skaniai pavalgyti ir rasti nebrangią nakvynę“, - aiškino centro specialistė Simona Penikienė.
O Šiauliuose lankytinų objektų yra nemažai: Kryžių kalnas, Šventųjų apaštalų Petro ir Pauliaus katedra, Salduvės piliakalnis, Sukilėlių kalnelis, pėsčiųjų bulvaras, Saulės laikrodžio aikštė ir Talkšos ežeras.
„Pietauti patariame tose vietose, kur būtų galima paragauti ne tik įprastų picų. Dažniausiai rekomenduojame salotų barus, vynines ar kavines, kurios išsiskiria savo siūlomų patiekalų įvairove. Norintiems susirasti, kur pigiai pernakvoti, rekomenduojame svečių ar nakvynės namus, nes juose kainos pigiausios. Ten dviviečių kambarių kainos prasideda nuo 50 litų. Siekiantiems komfortiškesnio poilsio rekomenduojame dviejų, trijų žvaigždučių viešbučius, kur vienviečio kambario kaina prasideda nuo 100 litų“, - kalbėjo S. Penikienė.

 

Į viršų