2014-09-11 15

R. Parafinavičius ir K. Taurinskas.
Artūro STAPONKAUS nuotr.

Ramunė DAMBRAUSKAITĖ
Tikriausiai garbaus amžiaus Šiaulių bulvaro fotografą Klemensą Taurinską pažįsta ir žino kiekvienas šiaulietis. Vyriškis 34 metus praeiviams siūlo nusifotografuoti prie ,,Trijų nykštukų“. Tad Šiaulių fotografų bendruomenė, norėdama pagerbti savo kolegą, per kelias dienas suorganizavo solidarumo akciją: iki paskutinės akimirkos K. Taurinskas nežinojo, kad jo darbo diena baigsis pirmąją personaline fotografijų paroda.

Spontaniška idėja ir būrys dalyvių
Į „Centro studiją“ įžengęs vyriškis ne iš karto suprato, kad čia vyksta pirmoji jo fotografijų paroda.
Štai parodų ritmu gyvenančiai Šiaulių fotografų bendruomenei nuotraukų ekspozicijos ne naujiena, bet K. Taurinskas įžengęs į „Centro studiją“ negalėjo nuslėpti didžiulės nuostabos: čia jis išvydo pastarąsias dienas darytas nuotraukas, o kolegos jį pasitiko aplodismentais ir įteikė gėlių.
Idėja K. Taurinskui nežinant surengti jo nuotraukų parodą kilo fotomenininkui Rolandui Parafinavičiui. „Idėjos gimsta spontaniškai ir man kilo toks jausmas, kad mes, fotografiją mylintys žmonės, esame bendruomenė, bet kai kuriuos tarsi paliekame užribyje. Toks yra K. Taurinskas, kuris tapo kone miesto simboliu, akcentu kartu su visais fotografuojamais nykštukais. Eini pro šalį, pro šį fotografą kaip pro interjero fragmentą ir užmiršti, kad čia toks pats žmogus ir toks pats kolega, kaip ir visi kiti“, - sakė R. Parafinavičius. Fotomenininkas ir pats nesitikėjo, kad paskleidus informaciją apie akciją atsilieps visas būrys norinčiųjų dalyvauti. Akcijoje dalyvavę žmonės kelias dienas ėjo fotografuotis pas K. Taurinską neišsiduodami, kad nuotraukos keliaus į parodą. „Paskelbiau savo kanalais apie idėją, tad atsirado apie 40 dalyvių, kurie prisijungė prie „Ne sau – fotografinis solidarumas“ akcijos“, - sakė R. Parafinavičius.

34 metai prie nykštukų
79-erių savamokslis fotografas 34 metus fotografuoja praeivius prie ,,Trijų nykštukų“ ir čia pat vietoje kompaktišku aparatu atspausdina nuotrauką. Už vieną nuotrauką fotografas prašo kliento keturių litų. „Nuo 1980 metų ėmiau fotografuoti Šiaulių mieste. Fotografuoti pradėjau senai, kai dar mokiausi technikume. 1961 m. padariau pirmą spalvotą nuotrauką drauge su pažįstamu. Fotografija man – hobis“, - sakė K. Taurinskas.
Paklaustas, kodėl pasirinko būtent ,,Tris nykštukus“, gatvės fotografas atsakė, kad pasirinkimas buvo spontaniškas. „Iš pradžių bandžiau fotografuoti parke, bet prie ,,Nykštukų“ tiesiog nebuvo nė vieno fotografo. Pabandžiau ir supratau, kad žmonės paveiksluojasi noriai, susidarydavo eilutė, o anuomet dvi nuotraukos kainavo penkis rublius“, - apie gatvės fotografo darbą pasakojo K. Taurinskas.
Čia pat vyriškis prasitarė, kad dabar klientų sulaukia kur kas mažiau. „Dabar norinčiųjų fotografuotis sumažėjo – visi turi savo fotoaparatus, o nuotraukas talpina į kompiuterį. Būna dienų, kai nebūna nė vienos nuotraukos. Bet pasėdi, su draugais susitinki, pabendrauji – ir tai malonu“, - šypsojosi K. Taurinskas.
Netrukus nuotraukų ekspozicijoje atsirado ne tik parodos išvakarėse darytų nuotraukų, bet ir tų, kurias K. Taurinskas darė gerokai seniau – tai liudijo nuotraukų popierius ir laikmečiui būdinga spalvų paletė.
O ir susirinkusieji netrukus stojo į eilutę su savo nuotraukomis, kurias gatvės fotografas darė parodos išvakarėse ir prašė autografo, klausinėjo ir domėjosi. Dėkingas už šiltą kolegų siurprizą, K. Taurinskas čiupo aparatą ir visus sukvietęs bendrai nuotraukai įamžino savo fotoaparatu.

2014-09-11 16

Išvydęs savo parodą, K. Taurinskas išties buvo nustebęs.
Artūro STAPONKAUS nuotr.


Į viršų