08-17-2015 03

Šventės dalyvius džiugino parodos ne tik iš Lietuvos, bet ir iš Latvijos.
Vėjūnos GUZULAITYTĖS nuotr.

Vėjūna Guzulaitytė
Šeštadienį Šiaulių universiteto Botanikos sode vyko Žolinių šventė, kvietusi apsilankyti kiekvieną smalsuolį. Šventės metu skambėjo jaunam ir senam tinkanti muzika, atlikėjai masino dainuoti kartu su jais, o aidėję afrikietiški būgnai kvietė prisijungti ir pašokti neįprastu ritmu. Nesuspėjusiems apsirūpinti savais žolynais, šventės organizatoriai suteikė galimybę įsigyti sudžiovintų puokščių, o lankytojus, ieškojusius namus pagyvinančių malonių smulkmenų, džiugino šventės metu veikusi mugė.

Puoselėjamos tradicijos
Žolinių šventė dar nuo senų laikų buvo skirta paminėti vasaros darbų pabaigą, pasidžiaugti žiemai sukauptomis atsargomis ir susiburti visai giminei. Susirinkę žmonės ne tik vaišindavosi saldžiais tų metų derliaus vaisiais, bet ir dalydavosi savo džiaugsmais bei rūpesčiais. Įvedus krikščionybę, Žolinių tradicijos nedaug pasikeitė, tačiau vienu svarbiausių šventės akcentų tapo bažnyčios lankymas ir surinktų žolynų šventinimas. Tikėta, jog pašventintos gėlės ir daržovės turi magiškų galių – gėles senoliai laikydavę namuose ir manę, jog apsaugos nuo pikto, o daržoves patiekdavę ant šventinio stalo ir taip tikėjęsi apsisaugoti nuo ligų.
Botanikos sodas nepamiršo senųjų tradicijų, todėl į Žolinės šventę suplūdę šiauliečiai bei miesto svečiai buvo kviečiami palaiminti savo surinktus žolynus bei daržoves, o atėję be augalų jais galėjo apsirūpinti čia pat – veikusi mugė suteikė galimybę įsigyti sausuolių. Šventės metu taip pat veikė žydinčių gėlių iš Lietuvos ir Latvijos botanikos sodų paroda. Įvairiaspalviai augalai masino apsilankyti ne tik sodininkyste besidomintį šventės lankytoją, bet ir tūlą praeivį, susidomėjusį gražiu reginiu.

Muzika kiekvienam
Šventės organizatoriai pasirūpino, jog į Žolinę sugužėję žmonės jaustųsi jaukiai ir maloniai, todėl buvo sukurtos atskirtos erdvės – skambėjo sakralinė, liaudiška, roko muzika, lyriškas sielas kvietė dainuojamoji poezija. Renginio metu netgi buvo galima išgirsti afrikietiškų ritmų.
Tad sukurtose erdvėse vyravo savita nuotaika ir atmosfera, dėl to kiekvienas lankytojas pagal savo individualius poreikius galėjo rasti sau mielą kampelį.

 

Į viršų