Pandemija moko šventes organizuoti be didelių sambūrių. Panašu, kad mezgasi naujos šventimo tradicijos, kai žmonės kviečiami ne į pompastišką pobūvį, o į prasmingas veiklas, įdomią pamoką ir jaukų pašnekesį. Gražų 110 metų jubiliejų šiemet mini viena iš seniausių rajono mokyklų.

Spalio 23-iąją iškilmės prasidėjo mišiomis Kužių Švč. Mergelės Marijos Gimimo bažnyčioje, paskui persikėlė į klases. Jei atsiverstumėte Šiaulių rajono Kužių mokyklos puslapį internete ir pasidomėtumėte mokyklos istorija, dar vis rasite parašyta, kad ši mokykla įkurta 1921 m. spalio 17 d. Amalių kaime. Taigi šiemet turėtų minėti šimtmetį. Kodėl šoktelėjo dešimt metų į priekį?

Nuo parapinės mokyklos iki gimnazijos
Nuo seno šioje mokykloje buvo nemažas dėmesys miestelio, aplinkinių kaimų istorijai, čia gyvenusių ar dirbusių žmonių atminčiai. Senolių prisiminimus su mokiniais užrašinėjo istorijos mokytoja Eglė Grigaliūnienė, pradinių klasių mokytojos Roma Grigaliūnienė, Virginija Steponavičienė, kiti, buvo rengiamos integruotos lietuvių kalbos ir istorijos pamokos.

Istorikė Violeta Laurutienė pradėjo kapstytis dar giliau. Nujautė, kad mokyklos istorija dirbtinai siejama su Igno Gaškos mokytojavimo Amaliuose pradžia. Ir iškapstė.

Su mokyklos istorija šventės dalyviai linksmai buvo supažindinti istorijos pamokoje „Nuo parapinės mokyklos iki gimnazijos“. Moksleiviams pamoką vedė kraštotyros būrelio nariai, o mokytojams ir svečiams – istorijos ir pilietiškumo pagrindų mokytoja ekspertė Violeta Laurutienė. Pedagogė šiemet pelnė Šiaulių rajono Metų mokytojos titulą, anksčiau yra pripažinta Metų kraštotyrininke, nuo 2008 m. net 12 jos mokinių suteikta Jaunojo metų kraštotyrininko nominacija.

Išradingai parengtoje pamokoje su intriguojančiais klausimais, istorinėmis nuotraukomis ir smagiu įsivertinimu dalyviai sužinojo nemažai įdomių dalykų.

Pirmą sykį Kužių mokykla dokumentuose paminėta 1809 m., joje mokėsi 78 mokiniai. Apie tai rašoma M. Lukšienės knygoje „Lietuvos švietimo istorijos bruožai XIX a. pirmoje pusėje“. Rasta įrodymų, kad parapinė Kužių mokykla veikė vyskupo Motiejaus Valančiaus laikais: J. Rupeikos 1824 m. ataskaitos duomenimis, mokėsi 44 mokiniai. Po 1863 metų sukilimo mokyklos surusintos, kaip ir kur vaikai mokėsi, duomenų kraštotyrininkai nerado. 1908 m. sąvade pradėta minėti Amalių dvare buvusi mokykla. Rusiškose knygelėse „Pamiatnaja knyžka Kovenskoi gybernii“ 1910, 1912, 1913 metais taip pat minima Kužių mokykla. Labai gražus faktas, kad kunigas J. Dargužas 1914 m. Kužiuose įsteigė „Saulės“ mokyklą. Dėl to naujajame mokyklos herbe – taip pat saulė (autorė M. Purienė). Tarpukariu Kužių mokykloje tikybos pamokas vedė parapijos klebonas kunigas Adolfas Kleiba, kuris už žydų gelbėjimą nacių okupacijos metu pripažintas Pasaulio tautų teisuoliu. Po karo mokykla augo, Kužiuose veikė pradinė, paskui septynmetė, aštuonmetė, dešimtmetė, vidurinė mokykla, o 2014 m.  tapo gimnazija.

Pamokoje prisiminti čia dirbę mokyklų vadovai, gyventojų atmintyje išlikę mokytojai, mokytojų dinastijos. Vadovaujant Romai Meinoriutei įvyko reikšmingų pozityvių pokyčių: mokykla tapo vidurine, pasiekė gimnazijos statusą, atlikta renovacija, įsikūrė Tolerancijos ugdymo centras ir t. t.

Aldona Kupaitienė dėstė chemiją, biologiją, o jos dukra Roma Grigaliūnienė – mokė pradinukus. Su pagarba mokiniai prisimena rusų kalbos mokytoją Bronislovą Zebleckienę. Jos darbą tęsia dukra Rima Sakalauskienė. Ilgametės chemijos ir biologijos mokytojos Genovaitės Šveikauskienės dukra Ina Prialgauskienė moko rusų kalbos. Abi moterys muzikalios, dainuoja ansambliuose. Inos vyras Gediminas Prialgauskis taip pat šios mokyklos mokytojas. Buvusios direktorės Eugenijos Valantinienės sūnus Kęstutis Virkutis ir jo žmona Daiva Virkutienė – matematikos bei informacinių technologijų mokytojai.

Paminėti kai kurių moksleivių laimėti konkursai. Jų nemažai būta, įvairių. Įdomu, kad Augustui Jasiūnui Šiaulių rajono Jaunojo kraštotyrininko nominacija skirta dvejus metus iš eilės.

Kam knieti daugiau sužinoti apie mokyklą, pamatyti įspūdingus metraščius, žaismingas mokinių dovanėles ar kitus širdį glostančius dalykus, gali apsilankyti naujame mokyklos muziejuje. Jis taip pat pristatytas šventės metu.

Tradicijos suburia
Mokyklos bendruomenė atskaitos tašku pasirinko datą, kurios patvirtinimų istorijos šaltiniuose daugiausia. Tai 1911 metai.

Šventei skirta savaitė. Muzikos mokytojos Kristina Daukšaitė ir Rita Vaivadienė visus išmokė giedoti himną, todėl Himno dieną buvo smagi. Kitą dieną surengtos sulėktuvės – visi mokiniai išsirikiavo taip, kad susidarė 110. Direktorės pavaduotoja ugdymui Edita Brasienė pasirūpino, kad sulėktuvių vaizdą užfiksuotų dronas.

Surasti Kužių kapinėse palaidotų 8 mokyklos mokytojų kapai, mokinių tarybos atstovai ant jų uždegė žvakutes. Kraštotyrininkai  pasirengė savo bendraamžiams vesti įdomią istorijos pamoką, baigė sudėlioti muziejaus ekspoziciją. Jiems daug padėjo pedagogės Tatjana Borisevičienė, Laima Malakauskienė. Dailės mokytoja Modesta Purienė su mokiniais išpuošė mokyklą, Rasa Lukauskienė sukūrė gražius kvietimus, o Lilita Jankauskienė ėmėsi sudėtingos misijos – surasti, pakviesti į šventę buvusius mokytojus ir kitus svečius. Kai sutartinai dirbi – rezultatas džiugina. Susitikime maloniais prisiminimais dalijosi buvęs šios mokyklos mokinys – gydytojas psichiatras Petras Volkovas, buvę šios mokyklos mokytojai Bronislova Zebleckienė, Adėlija Simutienė, kt.

Skambėjo Lietuvos respublikos Seimo, Šiaulių rajono administracijos, Savivaldybės tarybos, Kužių seniūnijos atstovų sveikinimai, įteiktos padėkos, dovanos mokyklos vadovams ir mokytojams.

Siekiamybė – mokytis ir dirbti gera kiekvienam
Sumažėjus mokinių, gimnazijos klasių neliko, tačiau mokyklos veikla – įvairiapusė, solidi.

„Mokyklos jubiliejų pasiryžome organizuoti sunkiu metu, tikėdamiesi sutelkti bendruomenę, motyvuoti pedagogus siekti naujų užsibrėžtų tikslų, – laikraščiui sakė Kužių mokyklos direktoriaus pavaduotoja ugdymui Edita Brasienė. – Dėmesys skiriamas socialinio emocinio ugdymo plėtojimui: aiškiai apibrėžta socialinio emocinio ugdymo vizija ir pageidaujamas rezultatas: kiekvienas Kužių gimnazijos bendruomenės narys turi galimybę lavinti savo socialinius emocinius įgūdžius, ugdyti emocinį intelektą ir būti laimingas. Kasmet įvykdomi keli mokymosi tarnaujant projektai, tvarkant mokyklos, miestelio aplinką. Mokykla yra Lietuvos socialinio emocinio ugdymo asociacijos narė;  dalyvaujame Šiaulių r. savivaldybės pokyčio projekte Leader 3 „Ugdymas netradicinėse erdvėse“. Jo tikslas – gerinti mokinių gamtamokslinį raštingumą, bendradarbiaujame su Šiaulių VŠĮ Išmaniąja mokykla, Šiaulių „Aušros“ muziejumi, Kamanų valstybiniu gamtiniu rezervatu.

Kasmet surengiame 2 projektinės veiklos dienas, kurių metu mokiniai renkasi projektus pagal savo gebėjimus, poreikius; įgyvendinama iki 40 įvairių mokomųjų dalykų projektų. Ypač vertinama  pasidalyta mokytojų lyderystė – dirba aukštos kvalifikacijos mokytojai, kurie dalijasi savo patirtimi šalies ir rajono mastu, ruošia mokinius konkursams, olimpiadoms. Jau įkūrėme mokyklos muziejų, šiais metais turime tikslą atkurti Tėvų klubo veiklą, kuri dar labiau sutelks bendruomenę.“

2021 10 29 16

Į viršų