Šiauliai garsėja pasaulinio garso menininkais litvakais, apie kuriuos dar mažai žinome. Jau pavyko sugrąžinti į Šiaulių kultūros istoriją, atmintį ir pagerbti skulptorių litvaką Victor David Brenner (1871 – 1924), gimusį ir kurį laiką gyvenusį Šiauliuose.

O dabar turime progos sugrąžinti iš užmaršties dar vieną menininką – JAV tapytoją litvaką Josefą Saksą (Joseph Sacks). Šiemet, rugsėjo 1 d. sukanka 130 metų nuo šio žymaus JAV dailininko gimimo.

Gimė Šiauliuose
Josefas Saksas gimė 1887 m. rugsėjo 1 d. Šiauliuose. Jis buvo žydų Isako ir Idos Saksų sūnus. Praėjus metams po sūnaus Josefo gimimo, jo tėvas I. Saksas 1888 metais vienas išvyko gyventi ir dirbti į JAV. Praėjus 3 metams, I. Saksas pakvietė žmoną su sūnumi atvykti į Ameriką.

1891 m. Ida Saksas kartu su sūnumi Josefu iš Šiaulių išvyko į Angliją.

Iš čia 1892 m. rugpjūčio 3 d. Ida Saksas kartu su penktuosius metus einančiu sūnumi Josefu iš Liverpulio uosto laivu „Arizona“ išplaukė į JAV. 1892 m. rudenį jų laivas atplaukė į Niujorką.

Tėvai apsigyveno Filadelfijoje. Tėvas I. Saksas nuo 1900 iki 1910 m. vertėsi smulkių prekių prekyba savo parduotuvėlėje Filadelfijoje.

J. Saksas mokėsi Filadelijoje, lankė piešimo pamokas privačioje studijoje. Vėliau studijavo tapybą Filadelfijoje, Meno akademijoje, Tomo Anshutzo, William Merritt Chase ir William Kendall‘o studijoje. Gabus jaunuolis anksti pasižymėjo kaip talentingas dailininkas portretistas. J. Saksas gavo JAV meno stipendiją ir kelerius metus studijavo piešimą ir tapybą Europoje.

J. Saksas 1909 m. birželio 4 d. pateikė dokumentus JAV pilietybei gauti. Jo prašyme buvo nurodyta, kad jis gyvena 401 Dallas Street, San Antonio, Techaso valstijoje, nuolatinis užsiėmimas – dailininkas, tapytojas. Jis buvo natūralizuotas 1914 m. gegužės 22 d., o JAV pilietybė jam suteikta 1914 m. rugsėjo 15 d.

Išgarsėjo kaip portretistas
1920 m. J. Saksas kurį laiką gyveno Kalifornijoje, Altadenoje ir San Franciske. San Franciske  Josefas Saksas išgarsėjo kaip portretistas, 1759 Brodvėjaus studijoje atlikęs keletą stambių portretų. JAV gyventojų surašymo metu J. Saksas nurodė, kad jis yra  dailininkas portretistas, turi savo dailės studiją.

1930 m. J. Saksas iš Kalifornijos sugrįžo atgal į Filadelfiją ir čia galutinai apsigyveno. Dirbo savo studijoje Kimsey 1026, Chesnut Street, Filadelfijoje. Su savo darbais 1911 – 1932 dalyvavo įvairiose parodose JAV, Corcoran Gal bienalėse Filadelfijoje, taip pat „Pan-Pac Expo“ San Franciske (1925), Vašingtone ir kt. 1932 m. už savo tapybos darbus pelnė prestižinę meno premiją Filadelfijoje

J. Saksas dalyvavo Pensilvanijos meno akademijos veikloje (nuo 1913 iki 1933 m.), buvo Šiaurės Amerikos (1915), San Francisko (1925), Kalifornijos, Vašingtono (nuo 1936 iki 1941 m.) meno asociacijų, Filadelfijos piešimo klubo ir Filadelfijos Meno aljanso (1932) ir kitų dailės organizacijų narys. 1930 m. buvo įtrauktas Amerikos meno žinyną „Who Was Who“ ir kitus meno leidinius.

J. Saksas mirė 1974 m. gegužės mėn. Filadelfijoje.

J. Sakso kūrybai būdingas lyrizmas
Jo darbai saugomi JAV muziejuose, galerijose ir privačiuose rinkiniuose. Dailininkas savo kūrinius pasirašinėjo signatūromis: „JOSEPH SACKS“, „J. Sacks“ ir kt.  

J. Sakso tapybos ir akvarelės darbų galima įsigyti aukcionuose, dailės salonuose ir galerijose. Jo kūrinių kainos aukcionuose svyruoja nuo 275 iki 4000 JAV dolerių.

Žymesni J. Sakso kūriniai: „Mergaitės portretas“ , Tropikų sodas“, „Medžiai“, , „Atlantic City“, „Tiltas Lumbervile“, „Nuoga moteris“, „Šokėjos portretas“, „Merginos baltu apdarais portretas“, Pavasaris apylinkėse“, „Vandenyno pakrantė San Franciske“,  „Sėdinčios jaunos merginos portretas“, „Karininko portretas“ (kopija, 1927), „Nakties vaizdas“, „Jaunos merginos portretas“,  (1927) „Natiurmortas su vaisiais, vazomis ir raudonu užtiesalu“ (1931 – 1932) ir kt.

J. Sakso kūrybai būdingas lyrizmas, kraštovaizdžio idealizavimas, marinistinė tematika. Natiurmortuose, peizažuose, marinistiniuose vaizduose atsiskleidžia pagarba gamtai, vandenynui, vyrauja augmenijos ir architektūros darna. Portretai nutapyti lengvais potėpiais ir šviesiomis spalvomis.

Į viršų