Koncertų ciklas „Muzikiniai rudenys“, kurį organizuoja Šiaulių miesto koncertinė įstaiga „Saulė“, – jau aštuntą kartą Šiaurės Lietuvoje nuskambėjęs projektas. Visą rudenį jaunieji artistai klausytojams pristatinėjo paruoštą bendrą muzikinę programą, parengtą kartu su Šiaulių kameriniu orkestru. Savo ugdytinius paruošę, ištikimai lydėję bei palaikę mokytojai tikina, kad tai yra išskirtinis edukacinis projektas, suteikiantis galimybę patiems jauniesiems atlikėjams pasirodyti akomponuojant profesionaliam orkestrui ir tuo pačiu išgirsti žymius Lietuvos muzikus.

Tikslas – edukacija
Projekto koordinatorė Vaida Trijonytė sako, kad jaunieji muzikantai, pirmą kartą grojantys su kameriniu orkestru, išmoksta dirbti ir bendradarbiauti su didžiule grupe žmonių. Kartu mokomasi elgtis scenoje – kaip reikėtų paduoti dirigentui ranką, nusilenkti publikai ir pan.

„Tai jau yra aštuntus metus organizuojamas edukacinis projektas, kuriame profesionalai – Šiaulių kamerinis orkestras (meno vadovas ir dirigentas Ričardas Šumila) – groja kartu su gabiausiais Šiaulių miesto, Mažeikių, Naujosios Akmenės, Kelmės, Pakruojo, Joniškio rajonų muzikos ir meno mokyklų mokiniais.

Koncerto antroje dalyje Šiaulių kamerinis orkestras paruošia muzikinę programą su profesionaliu atlikėju. Pavyzdžiui, šiemet dalyvavo solistas Petras Vyšniauskas (saksofonas), įvykusiuose koncertuose yra pasirodę tokie profesionalai, kaip operos dainininkė Viktorija Miškūnaitė, pianistas Rokas Zubovas. „Muzikiniuose rudenyse“ vaikai groja fortepijonu, smuiku, akordeonu, drauge su orkestru pasirodo kanklių, akordeonų specialybės mokiniai, o šiemet Šiauliuose koncertavo net keturi chorai“, – sako V. Trijonytė.

Į koncertų salėje „Saulė“ vykusį baigiamąjį „Muzikinių rudenys“ koncertą deleguoti geriausi Šiaulių Sauliaus Sondeckio menų gimnazijos, „Juventos“ progimnazijos, 1-osios muzikos mokyklos, Dainų muzikos mokyklos, „Dagilėlio“ dainavimo mokyklos bei Juliaus Janonio gimnazijos auklėtiniai.

Projektas augina ir muzikantus, ir klausytojus
Dar prieš pat baigiamąjį koncertą vyksta repeticijos. Pirštus miklina ir koncertui ruošiasi Sauliaus Sondeckio menų gimnazijos devintokė fortepijono klasės mokinė Kamilė Kaučikaitė. Jos mokytoja Raimonda Sližienė, kaip paaiškėja, yra nepailstanti šio projekto koncertų vedėja.

„Tai yra unikalus Šiaurės Lietuvoje vykstantis projektas, kuris suteikia galimybę ne tik muzikos besimokantiems labai gabiems vaikams sugroti su profesionaliu kameriniu orkestru, bet kartu ir išgirsti aukščiausios klasės profesionalų grojimą su orkestru. Vaikai patys patikrina save, savo pašaukimą, savo galimybes. Per tuos septynerius metus buvo labai įdomu stebėti, kaip iš paprasto pabandymo išauga dideli ir gražūs dalykai. Kiekvienas vaikas, kuris groja koncerte, atsiveda savo klausytojus – mamą, tėtį, brolį, seserį, draugus, tad susiformuoja ir užauga graži klausytojų karta. Todėl projektas turi kelias kryptis, kelias pagrindines užduotis – kaip didžioji edukacija, kaip didžioji galimybė ir tuo pačiu – publikos augimas“, – sako R. Sližienė.

K. Kaučikaitė kaip klausytoja projekto koncertuose dalyvauja ne pirmą kartą, šiemet ji – atlikėja „Muzikinių rudenų“ scenoje.

„Šiandien atliksiu M. K. Čiurlionio Noktiurną cis-moll. Smagu groti su orkestru, man tai yra nepaprastas džiaugsmas. Muzika man reiškia daug. Prieš koncertus niekuomet nesijaudinu, jaudulys atsiranda tik prieš pat grojimą. Profesionalia soliste tikrai netapsiu, bet savo gyvenimo kelyje rinksiuosi tai, kas yra susiję su muzika“, – sako K. Kaučikaitė.
Scenoje su orkestru sugrojo ir jaunasis Sauliaus Sondeckio menų gimnazijos akordeonininkas devynmetis Motiejus Dudnikas, kurį paruošė mokytoja ekspertė Marytė Markevičienė.

„Jaunam muzikantui groti kartu su profesionaliu kolektyvu yra labai svarbu ir turbūt toks koncertas jam palieka įspūdį visam gyvenimui. Manau, kad jie girdi, mato, į ką turėtų lygiuotis, stengiasi pasitempti ir tapti tokie. Tai yra mūsų jaunųjų atlikėjų siekiamybė“, – teigia M. Markevičienė.

O pats M. Dudnikas tikina – ruoštis kitokiam pasirodymui scenoje, t. y. ne vienam – kai nori, nėra sunku. „Mokytoja man pabrėžė, kad svarbiausia – galvoti“, – sako M. Dudnikas.

2016 11 19 25

2016 11 19 29

2016 11 19 27

2016 11 19 26

2016 11 19 28

Koncerto akimirkos.
Artūro STAPONKAUS nuotr.

Į viršų