Iš karto reikia pasakyti, jog valgis skanus, kaip ir visa, kas nesveika, kas duoda viršsvorį arba veda į asmenybės degradaciją. Pastaruoju metu pasirodė pranešimų, esą, nors kepenys ir turi naudingų medžiagų, tačiau jos kaupia ir visokius teršalus. Tad kepenėlių patiekalai nėra patys sveikiausi ar naudingiausi žmogui...

Į tokius kategoriškus pareiškimus žiūriu įtariai, mat kas lengvai teigiama, nuo to greitai ir atsisakoma. Visai gali būti, kad po metų kitų genialios galvos troškintose kepenyse atras kokią tai medžiagą ir per visus ruporus ims triūbyti, koks puikus dalykas yra kepenys: valo organizmą, padeda išvengti vėžio (šitas teiginys būtinas kaip „amen“ poteriaujant) ir dar padeda numesti svorio! Taigi ne visa yra tiesa, kas į absoliučią tiesą pretenduoja.

Bet grįžkime prie patiekalo gamybos. Reikės kepenėlių, svogūno, sviesto arba aliejaus, grietinės, miltų, prieskonių ir bulvių garnyrui. Aš perku paukščių kepenėles, pavyzdžiui, kalakutų. Tačiau jeigu jums labiau prie širdies kiaulės arba jaučio kepenys – pirmyn! Jų struktūra kiek grubesnė, bet, tinkamai paruošus, puikus ir skanus dalykas!

Pirkdami kepenėles atkreipkite dėmesį, kad jos turėtų natūralią spalvą, nebūtų pilkšvos arba pernelyg tamsios. Pirštu paspaudus šviežių kepenėlių paviršių, duobutė greitai išsilygina. Ir, žinoma, kvapas... Jei tik kepenys nėra fasuotos. Tokiu atveju niekas jums neleistų ardyti pakuočių ir uostyti nuo jų sklindančius aromatus.

Ir štai kepenėlės ant stalo. Nuplaukite, peilius pašalinkite paviršių dengiančias plėveles ir gyslas. Supjaustykite nedideliais gabaliukais. Sudėkite į dubenėlį.

Užpilkite pienu ir palaikykite pusvalandį. Jei pieno pamiršote nusipirkti, panašų efektą galima pasiekti kepenėles apvoliojus geriamąja soda ir palaikius valandą. Tada soda gerai nuplaunama šaltu tekančiu vandeniu ir kepenėlems leidžiama apdžiūti.

Keptuvėje įkaitiname riebalus ir dedame pjaustytą svogūną, o kai tas ima geltonuoti, suverčiame  miltuose apvoliotas kepenėles. Kepame pamaišydami apie 4–5 minutes.

Po to paskaniname keliais šaukštais grietinės. Suberiame prieskonius. Išmaišome ir troškiname dar keletą minučių, kol išgaruoja skysčių perteklius.

Viskas. Čia svarbiausia kepenų neperkepti, nes jos išsausėja ir darosi kietos. O garnyrui išvirkite bulvių košės. Labai tinka. Su kepenimis taip pat labai tinka marinuotų burokėlių salotos.

Į viršų