Rašoma, kad ši šamas gali kvėpuoti oru ir vaikščioti sausuma. Tai šiltų vandenų žuvis ir nereikėtų painioti su mūsiškiais šamais, kuriuos išlipti į krantą pasivaikščiojimams nepriverstų net ekologinė katastrofa. Nors, tiesą pasakius, žuvis mus labiau domina kaip kulinarinis objektas.

Apie kilogramą sveriantį afrikinį šamą nuvalome, išskrodžiame, gerai išplauname šaltu vandeniu ir leidžiame apdžiūti. Džiuvimo procesą galima paspartinti popieriniais rankšluosčiais.

Tada žuvį pašlakstome citrinos sultimis ir gerai įtriname aliejaus, druskos, maltų pipirų ir Provanso žolelių mišiniu. Tiek iš vidaus, tiek iš išorės. Uždengę palikime šaldytuve pasimarinuoti valandėlę kitą.

Per tą laiką susiraskime indelį marinuotų voveraičių. Paragaukime, ar ne per rūgščios. Jeigu reikia, išmirkykime grybus šaltame vandenyje, nupilkime per rėtuką, apdžiovinkime ir suvertę į dubenėlį sumaišykime su vienu dviem šaukštais aliejaus bei maltų pipirų žiupsneliu. Jeigu reikia – padruskinkime.

Tuomet šamą dedame į riebalais suteptą skardą, aplink – paruoštus grybus. Pridengiame folija bei pašauname į 200 laipsnių temperatūros orkaitę. Kepame 30–40 minučių, o paskutines 10 minučių – nuėmę foliją. Svarbu neperkepti, nes išsausėjusi žuvis nebus skani.

Kol afrikinis šamas plėšikas šildosi orkaitėje (jam tas didžiai patinka kaip blondinei soliariumas), ruošiame garnyrą. Čia vėl gi esama daugybės variantų: garuose virtos daržovės, makaronai, ryžiai, bulvytės fri, grikiai... Bet per vis paprasčiau būtų bulvių košė. Išvirkime. Pagardinkime sviestu ir vienu kitu šaukštu grietinės.

Prie žuvies labai tinka šviežių daržovių salotos: kurios nors rūšies salotos supjaustomos ir sumaišomos su agurkais, pomidorais, krapais. Pagardinama citrinos sultimis, aliejumi, druska, žiupsneliu cukraus.

Ir štai mūsų šamas iškepė. Metas jį traukti iš orkaitės.

Į serviravimo indą gražia krūvele sudedame bulvių košę. Šalia dedame šamą plėšiką (prisiplėšikavo!) ir kartu su juo kepusias voveraites. Patiekalą dekoruojame žalumynais (petražolių, krapų, gražgarsčių lapeliais), citrinos griežinėliais, paprikos gabaliukais. O jeigu mėgstate aštriau, nepakenks ir keletas čili paprikos griežinėlių.

Ką gi, patvarkome šamo ūsus ir nešame valgytojams.

Jeigu turite noro ir laiko, prie šios žuvies galima pasidaryti padažą. Tam dubenėlyje sumaišome nedidelį pluoštelį petražolių, kelis baziliko lapelius, 1–2 skilteles česnako, 4 šaukštus alyvuogių aliejaus, 1 šaukštą citrinos sulčių, 1/3 šaukšto medaus. Viską susmulkiname ir išsukame elektriniu smulkintuvu iki vientisos masės. Tiekiame atskirame indelyje prie žuvies.

Į viršų