Šiuolaikinėje visuomenėje žodis internetas – gan plačiai paplitusi sąvoka, tačiau tiek vyresnio amžiaus žmonės, tiek jaunimas žodį internetas gali išskirti į kelias grupes.

Pirmiausia tai – informacija: žinios, kitos įdomios ir svarbios naujienos bei faktai, kurių žinojimas praverčia kasdieninėje veikloje. Taip pat tai ir pramogos: galimybė žiūrėti įvairius filmus, klausytis muzikos, žaisti žaidimus ir pan. Nuo šių dviejų grupių neatsilieka ir komunikacija: galimybė nemokamai susisiekti tiek žinutėmis, tiek skambučiais su asmenimis ne tik iš Lietuvos, bet ir viso pasaulio.

Bet kurio amžiaus žmogus internetą gali naudoti saviems poreikiams patenkinti, o tam yra pritaikyti ir įvairūs puslapiai bei programos. Štai „Youtube“ dažniausiai naudojamas pramogoms: įvairiems vaizdo įrašams žiūrėti, juos įkelti bei klausytis muzikos. Įvairūs internetiniai dienraščiai pasitarnauja informacijos srityje, o įvairūs socialiniai tinklai – aprėpia viską vienu metu.

Ilgus metus populiarumo viršūnėje išbuvęs „Facebook“ socialinis tinklas, regis, neketina trauktis iš žmonių širdies ir proto, nes atliktas trumpas tyrimas parodė būtent šio socialinio tinklo svarbą jaunimo gyvenime.

„Facebook“ ir vėl nušluosto nosis
Iš kelių apklaustų jaunų šiauliečių visi iki vieno atsakė, kad jų dažniausiai naudojamas socialinis tinklas – „Facebook“. Jiems buvo galima rinktis iš tokių socialinių tinklų kaip „Twitter“ bei ne tik nuotraukoms, bet ir bendravimui skirtam „Instagram“, taip pat apklaustieji galėjo pateikti ir savus variantus.

Vis dėlto „Facebook“ užėmė pirmąją vietą ir nepaliko abejingų tam faktui, kad tarp jaunimo šis socialinis tinklas yra pats svarbiausias. Tačiau kodėl?

Viskas vienoje vietoje
Kaip teigė vienas iš jaunųjų respondentų: „Viskas vienoje vietoje. Tiek svarbi informacija, tiek pramogos.“ Galime teigti, kad šis socialinis tinklas savyje talpina viską. Jame galima surasti ne tik įdomios ir svarbios informacijos, naujienų, bet rasti ir pramogų. Greitai peržvelgus šį socialinį tinklą, akivaizdu, kad pramogų jame apstu. Vis dar populiarios „live“ vaizdo transliacijos leidžia žmonėms ne tik pasidalyti savo mintimis bei veikla, tačiau sulaukti ir plačios auditorijos komentarų, į kuriuos pastarieji gali atsakyti.

Taip pat „Facebook“ tinkle apstu ir įvairių vaizdo įrašų, muzikos, nemokamų žaidimų. Nepaisant informacijos ir pramogų, „Facebook“ vartotojai turi galimybę greitai susisiekti su kitais žmonėmis net ir iš kitų pasaulio šalių tiek žinutėmis, tiek skambučiais. Ir visam tam tereikia interneto prieigos.

Tarpinė stotelė
Nepaisant to, kad „Facebook“ tinklas sutalpina itin daug pačios įvairiausios informacijos, jis – tarpininkas. Kaip jau visi, ko gero, pastebėjome, šiame socialiniame tinkle visa svarbi informacija nėra pateikiama išsamiai.

Paspaudę vieną nuorodą mes greitai patenkame į vieną ar kitą puslapį, kuriame turime galimybę perskaityti visą informaciją, o ne tik ištrauką. Taip nutinka dėl to, kad „Facebook“ tinkle pilna reklamų, o ir įvairių puslapių kūrėjai turi galimybę „Facebook“ naudoti kaip tarpininką, kuris gali vartotojus nukreipti į jų puslapius, nes šiame socialiniame tinkle jie pateikia svarbiausią informaciją, su kuria susidomėję vartotojai gali detaliau susipažinti jau apsilankę jų pačių oficialiame puslapyje.

Informacijos gaunama jos neieškant
„Facebook“ vartotojai, ko gero, jau priprato, kad visa informacija jiems pateikiama kaip ant auksinės lėkštutės ir taip yra dėl to, kad prisijungus prie įvairių, šiame socialiniame tinkle esančių grupių, po kiekvieno naujo įrašo gaunamas asmeninis pranešimas, kuris informuoja apie naujos informacijos atsiradimą.

Tai itin palanku besidomint įvairiais skelbimais ir dėl to „Facebook“ tampa populiaresnis skelbimų srityje nei kiti skelbimų puslapiai. Taip nutinka dėl to, kad daugelis vartotojų vienu metu gauna tą pačią informaciją ir gali greitai susisiekti su skelbimo savininku. Skelbimai taip pat yra peržiūrimi daugiau vartotojų, nei kad jie būtų peržiūrimi skelbimų puslapiuose, nes tokią informaciją gauna net ir tie, kurie ja nesidomi. Tačiau tokią informaciją keliais paspaudimais gali perduoti kitiems, tokia informacija besidomintiems asmenims.

Atima laiko nuovoką
Nors šis socialinis tinklas ir turi daugybę pliusų, kaip ir kiekvienas geras daiktas, neapsieina be savotiškų minusų. Iš apklaustųjų tik keli pareiškė, kad vieno prisijungimo metu jie šiame socialiniame tinkle praleidžia iki kelių minučių, o štai didžioji dalis – iki vienos valandos, o atsirado ir tokių, kurie vieno prisijungimo metu „Facebook“ tinkle praleidžia ir daugiau nei vieną valandą.

Iš esmės suprantama, kodėl žmonės nori, o kartais ir patys to nesusivokdami šiame tinkle praleidžia tiek daug laiko. Ieškodami vienokios informacijos, jie yra nukreipiami prie kitos ir taip tęsiasi tol, kol vartotojas yra sudomintas tokios informacijos, kurios jis visiškai neieškojo.

Kaip teigė viena iš Šiaulių miesto studenčių: „Nueinu pažiūrėti, kas „palaikino“ mano nuotrauką, o po gero pusvalandžio skaitau įdomų straipsnį „Cosmopolitan“ žurnale, o to straipsnio net neieškojau.“

Kaip teigė ta pati mergina: „Facebook“ pilnas informacijos, jei nori sutaupyti laiko, geriau ten nė nežiūrėti.“

Taigi, akivaizdu, kad „Facebook“ savyje talpina viską, ko gali prireikti bet kokiam žmogui, tačiau savo informacijos gausa jis gali gerokai sutrumpinti laisvo laiko kiekį.

Gal tektų ieškoti antrininko
Sakoma, kad prie gero dalyko priprantama greitai. „Facebook“ – ne išimtis. Apklaustas Šiaulių miesto jaunimas pasidalijo į dvi grupes, kai buvo paklausti, ką jie darytų, jei vieną dieną „Facebook“ tiesiog dingtų. Gan didelė dalis jaunimo teigė, kad jie gyventų taip, kaip ir anksčiau, tačiau kiek didesnė dalis atsakė, kad jie ieškotų kito panašaus socialinio tinklo, kuriame galėtų ir bendrauti bei rasti sau tinkamos informacijos bei pramogų.

Net keli šiauliečiai atsakė, kad išvis neįsivaizduotų savo gyvenimo be šio tinklo. Akivaizdu, kad „Facebook“ per tiek savo gyvavimo metų jau giliai įsirėžė vartotojų atmintyje ir turi palikęs gan didelį pėdsaką jų gyvenime.

„Facebook“ – tiems, kurie žino, ko nori
Nepaisant to, kad socialinis tinklas gali atimti daug laisvo ir brangaus laiko, negalime sakyti, kad dėl to kaltas jis. Tai tėra platus, pačios įvairiausios informacijos kupinas tinklas, kuriame kiekvienas žmogus gali rasti tai, ko ieško, ir taip pat turi galimybę išreikšti save pasitelkdamas nuotraukas ar vaizdo įrašus.

Į viršų