06

Jaunoji rankų darbo papuošalų kūrėja svajoja tapti tikra juvelyre, nes kartais nebeužtenka gatavų detalių norint sukurti išskirtinių darbų.
Vadimo SIMUTKINO nuotr.


Laima SIMAITYTĖ


Pastaruoju metu vis daugiau žmonių papuošalus gamina patys, nes nori būti ne tik madingi, išsiskiriantys, bet ir šiuolaikiški. O be to, kaip sako rankų darbo papuošalų vėrėja Aleksandra Rufanova, šis užsiėmimas yra tikras malonumas, kuris teikia gerų emocijų ir leidžia kurti tai, kas patinka.

Rankų darbo papuošalai suteikia išskirtinumo
Pati A. Rufanova papuošalus gamina jau keletą metų, kai jų prisikaupė, sugalvojo kurti iš jų verslą. „Viskas prasidėjo nuo smulkių rankdarbių, kai jų prikaupėme kartu su mama, norėjome, jog mūsų darbais galėtų pasidžiaugti ir kiti“, - sako A. Rufanova.
A. Rufanova prisimena, kai papuošalų gaminimas į jos gyvenimą atėjo su populiaria veltinio darbų banga. Vėliau sekė dekupažo technika padabinti papuošalai ir galiausiai žmonės pamėgo daryti rankdarbius naudodami akmenį. „Seniau žmonės važiuodavo į Egiptą, Turkiją, kad parsivežtų tikro akmens vėrinių. Dabar tokią galimybę turime ir Lietuvoje. Be to, papuošalai iš akmens dabar labai madingi“, - pasakoja A. Rufanova.


Vėrimo techniką įvaldžiusi A. Rufanova pastebi, jog žmonės visgi mėgsta retesnius akmenis. Vienas išskirtiniausių – lazuritas, kuris pakankamai retas, tačiau nėra populiarus. Populiariausias akmuo, kurį mėgsta moterys, yra agatas. Jo gamtoje randama pačių įvairiausių spalvų, todėl žmonėms jie taip ir patinka.

Akmenį renkasi pagal formą, spalvą ir reikšmę
Kai kurie žmonės, pasak A. Rufanovos, gaminantys sau papuošalus, akmenį renkasi pagal jo estetinę išvaizdą – spalvą, formą. Tačiau yra žmonių, kurie tiki akmenų galia, todėl nori žinoti, ką tas akmuo reiškia, kokių savybių turi ir ar tinka būtent jiems. Tada spalva ir forma neturi reikšmės.
„Kad akmuo būtų tikras amuletas, suteiktų kažkokių savybių ar saugotų, juo reikia labai stipriai tikėti“, - sako A. Rufanova. Anot jos, patinkantį akmenį, galima nešioti ne tik kaip papuošalą, bet kaip amuletą įsidėjus jį į piniginę, o ar jis turi galių, pajaus pats žmogus.


Labai dažnai žmonės akmenis renkasi pagal zodiako ženklą ir kartu derina su tam ženklui tinkančia spalva.
„Aš savo akmenį išsirinkau pati visiškai instinktyviai. Man rožinį kvarcą malonu liesti, jis gražus ir tik vėliau pasidomėjusi supratau, kad jis atspindi daugelį mano savybių“, - sako A. Rufanova.
Neapdirbti akmenys yra grubesni ir natūralesni, todėl tinka išskirtinumo mėgėjams, nes dauguma parduodamų akmenų jau yra apšlifuoti, suapvalinti.

Jaunimui patinka detalės
Jaunimas mėgsta daugiau detalių turinčius papuošalus, todėl vien akmens vėrinius, apyrankes, auskarus ar seges renkasi vyresnio amžiaus žmonės.
„Ar karoliai bus veriami iš tų pačių akmenukų, ar į juos bus įpinta kitokių detalių, priklauso ir nuo amžiaus, kuriam skirtas papuošalas. Vyresnės moterys mėgsta vėrinius iš apvalių akmens karoliukų, kurie yra arti kaklo. Jaunimas mažiau žavisi gryno akmens vėriniais. Daugumą jų traukia papuošalai su įmantriomis detalėmis, o akmuo tampa tik maža papuošalo detale. Akmuo dažnai derinamas su metalu“, - pasakoja jaunoji verslininkė.
Taip pat, anot A. Rufanovos, tarp jaunimo labai madingos plastiko, medžio ir metalo detalės, kurios papuošalui suteikia švelnumo, žaismingumo.

Kitoks akmens naudojimas
Akmenys, kurie naudojami papuošalams, šiuo metu vyrauja ir rūbų dekoravime. Ryškios detalės neretai sukuriamos siuvinėjant akmens ar stiklo karoliukus. „Jei norisi kažko prabangesnio, galima ne tik save, bet ir savo rūbą papuošti akmenukais“, - sako A. Rufanova.
Kas papuošalus gamina ir iš odos, žino, jog akmuo kartu su oda puikiai dera ne tik dėl medžiagų natūralumo, bet ir dėl to, kad oda labai lengvai apsivynioja aplink akmenį ir galima išgauti pačių įvairiausių formų. Tarp įvairiausių papuošalų gaminimo technikų išsiskiria siutažiniai papuošalai, kuriems naudojamas būtent tikras akmuo.
„Lietuvės labai išradingos ir auksarankės, todėl dažnai iš paprastų detalių sukuria stulbinančiai atrodančių papuošalų“, - sako A. Rufanova.

Papuošalais domisi ir vyrai
Nors rankų darbo papuošalus dažniausiai veria moterys, atsiranda ir vaikinų, besidominčių jų gamyba. Tačiau vyresnio amžiaus vyrams papuošalų akmenys mažiau įdomūs. Pasak A. Rufanovos, į akmenis vyrai atkreipia dėmesį tada, kai nori nustebinti savo antrąją pusę.
„Pas mus užsuka moksleiviai ir studentai, kurie mėgsta nešioti apyrankes ir kaklo papuošalus iš odos, ant kurios jie veria klasikinių spalvų akmenukus. Dažnai renkasi smulkesnius ir juos derina su medžiu“, - pasakoja A. Rufanova.
Pasak karoliukų vėrėjos, papuošalų gamyba ir akmenimis dažniausiai domisi juvelyrai, todėl nieko keisto, jog vyrų karoliukais prekiaujančioje parduotuvėje galima retai pamatyti.

Gintaras – lietuviškas akmuo
Vertinantys natūralumą ir mylintys Lietuvą, nešioja ne tik papuošalus iš akmens, bet ir iš gintaro. Dabar yra gana populiarūs rankų darbo papuošalai iš gintaro. A. Rufanovos nuomone, ne veltui lietuviai į užsienį vežasi gintaro ar veža lauktuvių artimiesiems – juk tai dalelė Lietuvos.
„Kadangi myliu ir mėgstu gintarą, iš jo papuošalus gaminu su didžiuliu pasigėrėjimu. Jis yra minkštas, todėl vėrimui lengvai paruošiamas. Gintarą ir renkame patys, jį paruošiame – į jį įdedame daugiau meilės. Kitus akmenukus gauname jau paruoštus vėrimui“, - sako A. Rufanova.

 

07

Jaunimo mėgiami papuošalai – kai metalas derinamas su akmeniu

 

08

Vyresnės moterys mėgsta vėrinius iš apvalių akmens karoliukų, kurie yra arti kaklo.
Vadimo SIMUTKINO nuotr.

Į viršų