facebookgoogle twitter instagram youtube krepselis

darbo laikas

telefono nr el pastas


Gamta – didžiulė cheminė laboratorija, sintetinanti daugybę sveikatai ir grožiui naudingų junginių. Kosmetikos gamintojai ne veltui savo gaminius papildo įvairiais natūraliais komponentais. Šiame straipsnyje panagrinėsime, kokias natūralias ir veikliąsias medžiagas galime rasti veido, kūno ir plaukų priežiūros produktuose.
Paanalizavus kosmetikos priemonių sudėtį, galima rasti šių natūralių veikliųjų medžiagų.

Alantoinas (Allantoin). Gaunamas iš taukės šaknų, kviečių daigų ar sojos sėklų. Šiuose augalų dalyse vyksta intensyvus ląstelių dalijimasis ir augimas, taigi alantoinas skatina žmogaus odos ląstelių regeneraciją (atsinaujinimą), odą minkština ir lygina, šalina sustorėjimus ir sukietėjimus, gydo suskirdusią odą ir ją švelnina.

Alavijų/alijošiaus ekstrakto (Aloe Vera) sudėtyje yra daugybė vertingų odai aminorūgščių, mineralinių medžiagų ir vitaminų, kurie suteikia šias savybes:
•   antibakterinį poveikį,
•   skatina pažeistų audinių gijimą,
•   skatina regeneraciją,
•   ramina sudirgintą odą (pavyzdžiui, po saulės vonių),
•   efektyviai drėkina ir maitina odą.

Arbatmedžio aliejus (Malaleuca Alternifolia Leaf Oil). Turi antibakterinių, antivirusinių ir grybelį veikiančių medžiagų, todėl dedamas į tas odos priežiūros priemones, kurios valo, dezinfekuoja. Jis puikiai tinka gydant spuogus, odos pažeidimus, grybelines ligas, esant burnos ertmės ir dantenų ligoms.

Dilgėlių ekstraktas (Urtica Dioica (Nettle) Extract). Dilgėlė – viena labiausiai paplitusių piktžolių. Tačiau ji turi labai naudingų savybių mūsų plaukams – gerina galvos odos kraujotaką ir taip stiprina plaukų šaknis (saugo nuo slinkimo), naikina pleiskanas.

Hamamelio/riešutmedžio ekstraktas (Hamamelis virgiana (witch hazel) extract) stiprina kraujagyslių sieneles ir kapiliarus, todėl naudojamas kuriant kremus, skirtus odai su išsiplėtusiais kapiliarais.

Jūrų dumblių ekstraktas (Fucus Vesiculosus Extract) stangrina odą, gerina jos kraujotaką, apsaugo kolageno skaidulas nuo laisvųjų radikalų žalingo poveikio. Jūrų dumblių ekstraktas padeda kovoti su celiulitu, raukšlėmis ir nuovargiu.

Kakavos sviestas (Theobroma Cacao Seed Butter) spaudžiamas iš kakavos pupelių. Jis puikiai riebina odą ir ją apsaugo.

Kosmetinis molis. Jame yra gausybė mikro- ir makroelementų, kurie suteikia valančių, antiseptinių, uždegimą slopinančių ir stimuliuojamųjų savybių. Jis nuvalo atsisluoksniavusias odos ląsteles ir nešvarumus, neleidžia išsiplėsti poroms ir formuotis inkštirams, sustiprina kitų gydomųjų priemonių poveikį. Molio spalva (jis gali būti baltas, raudonas, geltonas, žalias, pilkas ir mėlynas) skiriasi pagal elementų koncentraciją.

Kviečių baltymai (Hydrolyzed Wheat Protein). Jų sudėtyje esančios aminorūgštys yra artimos plaukuose esančioms keratino ir kolageno aminorūgštims, taigi šie baltymai padeda atkurti pažeistų plaukų struktūrą. Taip pat jie ant plaukų ir galvos odos sudaro apsauginę plėvelę, kuri padeda išlaikyti natūralią drėgmę ir saugo nuo žalingų aplinkos veiksnių.

Levandų aliejus (Lavender Oil) kosmetikoje naudojamas kaip natūrali kvapioji medžiaga, tačiau taip pat jis pasižymi antiseptinėmis, odą raminančiomis ir regeneruojamosioms savybėmis.

Medetkų ekstraktas (Calendula Officinalis Extract) gausus biologiškai veiklių medžiagų, kurios padeda puoselėti odą:
•   tonizuoja,
•   turi uždegimą slopinančių ir baktericidinių savybių,
•   skatina odos regeneraciją,
•   gerina kraujotaką,
•   mažina riebalų išsiskyrimą.

Natūralūs aliejai – alyvuogių, abrikosų kauliukų, avokadų, linų sėmenų, persikų kauliukų ir kiti. Jie turtingi riebaluose tirpiais vitaminais ir riebalų rūgštimis, taigi odą minkština ir puoselėja, puikiai tinka sausai ir pažeistai odai.

Propolis/bičių pikis turi organinių rūgščių, kurios pasižymi stipriomis antibakterinėmis savybėmis. Tai natūralus antibiotikas. Dėl šios savybės plačiai naudojamas kosmetikoje: greitina žaizdų gijimo procesus ir skatina audinių regeneraciją.

Ramunėlių ekstraktas (Matricaria Chamomilla Extract) turi uždegimą slopinančių ir regeneruojamųjų savybių, ramina niežulį, padeda švelninti odą.

Šaltalankių aliejus (Hippophae Rhamnoides Oil) pramintas net gintariniu stebuklu. Jo uogose gausu C, E, F, PP ir B grupės vitaminų, karotinų, folio rūgšties, gliukozės, sacharozės, geležies, boro, mangano, organinių rūgščių, rauginių medžiagų. Taigi šaltalankis ramina sudirgusią ir išbertą odą, skatina odos gijimą, minkština, švelnina ir lygina odą.
Reiktų neužmiršti, kad kosmetikos gamintojai dėl įvairių, dažniausiai ekonominių, sumetimų į savo gaminius gali įdėti mūsų odai visai nenaudingų ir net gal šiek tiek kenksmingų priedų.
Kosmetikos sudėtyje reikėtų vengti:
•   naftos subproduktų (parafino, vazelino),
•   sintetinių konservantų (pavyzdžiui, parabenų), stabilizatorių,
•   sintetinių kvapiųjų medžiagų,
•   sintetinių dažiklių,
•   PEG (polietilenglikolio) ir PPG (polipropilenglikolio);
•   detergentų (sodium laureth sulfate, ammonium lauryl sulfate).


Šios medžiagos gali erzinti odą, kimšti poras, sukelti alergines reakcijas ar net kenkti sveikatai. Reikėtų prieš tepant ant savo odos bet kokią kosmetikos priemonę atidžiau pasiskaityti cheminę sudėtį.
Taigi paimkime iš gamtos viską, kas geriausia ir panaudokime savo kūno grožiui ir sveikatai.

Į viršų