2014-02-14 15

A. Pakamanis tikino, kad gavo pačią tobuliausią žmoną – A. Vanagę.
Vadimo SIMUTKINO nuotr.

Jolanta GRUBLIAUSKAITĖ
Vakar, Šv. Valentino dieną, dešimt gražių porų nusprendė sumainyti aukso žiedus. Dauguma šiauliečių tikino, kad šios datos specialiai nesirinko, tačiau tiki, kad įsimylėjėlių dieną užregistruota santuoka atneš jiems laimingą gyvenimą. Šventiškai nusiteikusios ką tik „iškeptos“ šeimos juokavo, kad be pastabų kalendoriaus lapelyje kasmet galės lengvai atsiminti, kada laikas sveikinti savo antrąją pusę šia gražia proga.

Laimės receptas – ne gražiose datose
„Šią dieną mums parinko tas žmogus, kuris mus ir sutuokė. Pagalvojome, kadangi vasario 14-oji – įsimylėjėlių diena, turėsime dvigubą šventę. Iš tiesų papuolė gražūs skaičiai: 2014 metai, 14 diena, 14 valanda. Pamatėme lapelyje ir juokėmės, nes skaičių mes nesureikšminame. Lygiai taip pat nesureikšminame ir Šv. Valentino dienos. Tai tiesiog diena, kai yra proga švęsti, gauti dovanų, parodyti dėmesį“, – vos išėję iš salės kalbėjo žiedus sumainę Aivaras Pakamanis ir Aistė Vanagė.
Jaunos šeimos tvirtu įsitikinimu, abipusę laimę atneša ne magiškos datos ar šventės, o tarpusavio supratimas, bendravimas, kantrybė ir sugebėjimas surasti kompromisus.

Naujų iššūkių nebijo
Tuo metu Karolis Griškus ir Laima Petrokaitė tikino, kad šią dieną pasirinko neatsitiktinai. „Juk tai taip gražu. Galima sakyti, kad santuoka – tai dovana mums patiems Šv. Valentino dienos proga. Dabar prasidės naujas gyvenimas, nauji iššūkiai“, – džiaugėsi jie. Ketverius metus iki santuokos draugavusi pora tikino, kad naujų iššūkių nebijo, nes visada, prieš priimdami sprendimus, pasitaria. Be to, sutuoktiniai dalijasi ir buitinę naštą. „Tikrai nėra taip, kad skirstytume darbus į vyriškus ar moteriškus. Jei mano draugė, dabar jau žmona, yra užsiėmusi, nevengiu pats pagaminti skanią vakarienę“, – sakė K. Griškus.

Linki sau auksinių vestuvių
Amžiną meilę prisiekę Gražvydas Brazauskas ir Silvija Lementauskienė teigė tikintys, kad meilės dieną sukurta nauja jų sąjunga lems gražią ateitį. Nuotaka tikino, kad šios gražios šventės turbūt nebūtų, jei ne jos išrinktasis. „Jau nuo pat bendravimo pradžios vyras dėjo daugiau pastangų. Jei ne jis, ir šios šventės turbūt nebūtų“, – sakė S. Lementauskienė. G. Brazauskas, paklaustas apie tai, kaip pavyko pakerėti išrinktąją, buvo paslaptingas. „Tebūnie paslaptis“, – šyptelėjo jis. Naujos šeimos pasveikinti atėję artimieji linkėjo jaunavedžiams auksinių vestuvių. „Tai būtų didžiausia dovana“, – sakė jie.

Santuokų įsimylėjėlių dieną mažėja
Šiaulių miesto savivaldybės administracijos Civilinės metrikacijos skyriaus vedėja Vilma Melenienė „Šiaulių naujienoms“ sakė, kad kasmet norinčiųjų tuoktis Šv. Valentino dieną vis mažėja. Anot jos, maždaug prieš aštuonerius metus tokių prašymų Civilinės metrikacijos skyrius sulaukdavo kur kas daugiau. „Vis dėlto šiandien turime užregistravę 10 porų. Tie asmenys, kuriems svarbi ši šventė, ir rinkosi šią dieną. Atsirado ir tokių porų, kurios prašė užregistruotus prašymus perkelti iš šeštadienio į penktadienį, kad viskas vyktų Šv. Valentino dieną“, – pasakojo V. Melenienė.
Civilinės metrikacijos skyriaus vedėja pastebi, kad šiauliečiai vis rečiau sureikšmina meilės dieną, todėl santuokoms dažniau renkasi vadinamas „laimingas“ dienas, kai datoje „sukrenta“ vienodi skaičiai. Tačiau, jos nuomone, nei skaičius, nei kokia nors šventė negarantuoja laimingos santuokos. Svarbiausia, anot jos, žmogus, kurį išsirinkai visam gyvenimui.

Renkasi netradicines vietas
Norėdamos, kad vestuvių diena būtų ypatinga, poros stengiasi išsirinkti ne tik neeilines datas, bet ir vietą, kurioje savo mylimiesiems prisieks amžiną meilę. V. Melenienės teigimu, nusprendusios tuoktis ne Civilinės metrikacijos rūmuose poros, dažniau iš užsienio grįžę lietuviai, renkasi netradicines vietas santuokai – dvarus, parkus, muziejus, kaimo sodybas, pajūrio kopas ar net laivo denį. Praėjusiais metais 14 porų, besituokusių Šiauliuose, pasirinko netradicines vietas santuokai: 9 susituokė Chaimo Frenkelio viloje, 1 – Šiaulių universiteto Botanikos sode, 1 – Šiaulių arenoje ir 3 – individualiose namų valdose. Šiauliuose galima įregistruoti Civilinės metrikacijos santuoką bet kurioje miesto vietoje, jei tai neprieštarauja viešajai tvarkai. Dėl ligos 28 santuokos buvo įregistruotos namuose.
Pastebėta, kad reprezentacinėse vietose daugiausia santuokų registruojama liepos ir rugpjūčio mėnesiais ir jas dažnai renkasi iš užsienio grįžę šiauliečiai.

2014-02-14 16

K. Griškus ir L. Petrokaitė įsitikinę, kad santuoka – tai dovana jiems Šv. Valentino dienos proga.
Vadimo SIMUTKINO nuotr.

2014-02-14 17

G. Brazauskui ir S. Lementauskienei artimieji linkėjo auksinių vestuvių.
Vadimo SIMUTKINO nuotr.

 

Į viršų