2014-02-26 19

Atostogos su vaikais skatina jų raidą.
Redakcijos archyvo nuotr.

Lina ABROMAVIČIENĖ
Dažna šeima nuo mažų dienų pratina vaikus ne tik prie viešų erdvių ar svečių, bet ir atostogų svečiose šalyse. Besiruošiančius keliauti į užsienį ir nerimaujančius, kaip į skrydį lėktuvu, pakitusį
klimatą ar maistą reaguos mažieji, šeimos ir vaikų psichologė Alma Želvienė ramina: „Vaikai yra labai lankstūs ir dažniausiai prie pakitusių gyvenimo sąlygų prisitaiko net geriau už suaugusiuosius. Vaikams, o ypač – mažiems, svarbiausia ne kur jie keliauja, o kad tėvai būtų šalia, nes tai jiems yra gerovės ir saugumo garantas.“ Tos pačios taisyklės galioja ir keliaujantiems automobiliu po Lietuvos apylinkes.

Geriau keliauti su vaikais
Planuodami ilgesnes ar tolimesnes atostogas, tėvai labiausiai baiminasi dėl pačių mažiausiųjų – kūdikių ar vos kelių metų vaikų. Tačiau A. Želvienė pastebi, kad kai šeimoje yra mažylių atostogos apskritai sunkiai įsivaizduojamos atskirai, mat vaikas iki 2-2,5 metų tapatina save su mama ir
nesupranta savęs kaip atskiro individo: „Tokiame amžiuje nuolatinis buvimas su tėvais yra būtinas absoliučiai viskam, nuo įgūdžių formavimosi iki saugumo jausmo užtikrinimo.“ Todėl atostogas, nesvarbu, kada jos organizuojamos – vasarą ar žiemą, kai abu tėvai vaikui gali skirti daugiau laiko, ypač naudingos ryšiui su vaiku stiprinti.
Viešosios nuomonės ir rinkos tyrimų bendrovės apklausos duomenimis, pastaraisiais metais vis daugiau Lietuvos šeimų atostogauja su vaikais. Šią kasmet vis stiprėjančią tendenciją pastebi ir kelionių organizatoriai. Poilsiauti į užsienį dažniausiai keliauja mažyliai iki 2 metų ir 8-12 metų vaikai. Deja, ne kiekviena šeima, o ypač – auginanti daugiau nei vieną vaiką, gali atostogauti užsienyje.

Dėmesys – mažiausiam keleiviui
Tėveliai turėtų žinoti, kad ne tik jie patys, bet ir kelionės agentūros atstovai skiria ypatingą dėmesį keliaujančiam vaikui. Skrydžio metu vaikams siūlomas vaikiškas valgiaraštis, mažiesiems užimti - spalvinimo knygelės su kreidelėmis ar net lėktuvo įgulos staigmenos. Taip pat vaikui priklauso neapmokestintas 20 kilogramų bagažas. Jei vaikas iki 2 metų, jis automatiškai skrenda nemokamai, o jam priklausantis bagažas siekia 10 kilogramų. Su vaikais skrendančios šeimos gali neštis į lėktuvą skysčius bei gabenti sulankstomus vežimėlius - tereikia apie tai pranešti registruojantis į lėktuvą. Tėvai gali užsitikrinti vietas greta vaikų lėktuve iš anksto rezervuodami jas internetu. Registruojantis, šeimoms su vaikais teikiama pirmenybė.
„Kartais tėvai neima vaikų su savimi į keliones, nes mano, kad jie ne kažin ką atsimins. Tikra tiesa, iš to, ką patyrė iki 5 metų, suaugusieji paprastai prisimena mažai. Tačiau ne mažiau svarbu yra vaiko potyriai, ryšys su tėvais, kuris išlieka. Būdamas su tėvais vaikas jaučiasi esąs šeimos dalis, svarbus ir mylimas, kas būtina normaliai kiekvieno vaiko raidai, - sako A. Želvienė. Tačiau jei jūsų vaikas jau lanko mokyklą, jis kelionėje patirtus įspūdžius prisimins ilgam, tuo labiau kad augančiam vaikui lengviau kaupti įspūdžius, prisiminimus atostogaujant kartu su tėvais.

Dėmesys vaiko užimtumui
Tiesa, prieš atostogas su vaiku, o ypač, kai jis jau savarankiškesnis, psichologė rekomenduoja įvertinti vaiko galimybes ir atsižvelgti į tai, kas jam bus įdomu, taip pat nepamiršti vaiko poreikių. Juk atostogų metu nesinori, kad visa šeima būtų nepatenkinta. Kad poilsis būtų malonus, rekomenduojama prieš atostogas būtinai pasidomėti viešbučiu, kuriame ketinama apsistoti. Tėvams su mažamečiais vaikais siūloma rinktis 4 ar 5 žvaigždučių viešbučius su didesne teritorija, nes juose teikiama daugiau įvairių paslaugų visai šeimai. Dauguma viešbučių vaikus iki 2 metų apgyvendina nemokamai – skiria papildomą lovelę. Taip pat keliaujant Lietuvoje reikėtų atkreipti dėmesį į tas vietas, kur vaikams yra daugiau atrakcijų – žaidimų parkų, sūpynių ar zoologijos sodas. Tokios kelionės bus tikrai įsimintinos visai šeimai, nes vaikai džiūgaus, turės užsiėmimo, o tėvams tereiks juos prižiūrėti iš šalies. Taip buvimas kartu nei vieno šeimos nario neerzins, o geri įspūdžiai ir nauji kelionės potyriai suartins šeimą.

Svarbus vaiko dienos ritmas
Psichologai ruošiantis atostogoms su vaiku rekomenduoja nepamiršti vaiko dienos ritmo. Laikai, kada keldavotės, kada norite, ir miegate, kiek norite, seniai baigėsi. Ši taisyklė galioja ir atostogaujant su vaikais, nes vaikų dienos ritmas atostogų neturi. Kiekviena atostogų diena turi būti planuojama atsižvelgiant į vaiko miego ir valgymo įpročius, nes nemiegojęs ir alkanas vaikas džiaugsmo ir atsipalaidavimo tikrai nepridės, o su ramiu, sočiu ir išsimiegojusiu vaiku galima ir atsipūsti. Be to, grynas oras, kelionės ir pasikeitusios aplinkybės gali prikrėsti pokštų, todėl visada naudinga turėti ką vaikui užkąsti, atsigerti ir kur nusnūsti. Gavęs išskirtinio dėmesio vaikas bus ramesnis, laimingesnis ir nereikalaus dėmesio netinkamu momentu bei netinkamais būdais. Nematytos vietos, nauji įspūdžiai jautriam vaikui gali padidinti nerimo lygį, todėl naudinga pasirūpinti vaiko psichologiniu saugumu. Jį gali užtikrinti įprasti dienos ritualai, pavyzdžiui, pasaka prieš miegą, pasikutenimas atsibudus ir kiti. Taip pat naudinga turėti vaikui įprastų žaislų, knygučių, kurios sukurtų saugumo pojūtį.

 

Į viršų