Amerikiečių vadovaujamos koalicinės pajėgos Afganistane pripažino savo kaltę dėl taikių afganių moterų žūties, skelbia JAV laikraštis "The New York Times".

Moterys buvo nušautos per specialią operaciją vasario 12 d. Paktijos provincijoje. Iš pradžių amerikiečiai savo kaltę neigė, tačiau įkalčių spaudžiami vėliau prisipažino.

Prisipažinimas paskelbtas vėlų sekmadienio, balandžio 4 d., vakarą po to, kai Afganistano tyrimo komisija rado įrodymų, kad moterų žūties vietoje buvo manipuliuojama įkalčiais. Skelbiama, kad iš žuvusių moterų kūnų ir šalia esančių pastatų sienų buvo išimtos kulkos. Kariškiai anksčiau teigė, kad moteris kažkas nužudė, greičiausiai papjovė, dar iki koalicinių pajėgų reido.

Nauja informacija apie incidentą paskelbta tuo metu, kai koalicinėms pajėgoms tenka aiškintis Afganistano prezidentui Hamidui Karzajui (Hamid Karzai), kuris kaltina Vakarų pajėgas dėl taikių gyventojų žūties.

Stenlis Makristalas (Stanley A. McChrystal), kuris nuo 2009 metų vasaros vadovauja JAV ir NATO pajėgoms Afganistane, pareiškė, kad taikių gyventojų mirčių skaičiaus mažinimas yra jo prioritetas, tačiau šis kovos su Talibanu "šalutinis poveikis" iki šiol skatina afganistaniečių pasipiktinimą, ir tik dar labiau stiprina Talibano pozicijas.
ELTA 
Į viršų