Daugelis jau gyvena švenčių nuotaikomis. Perkame dovanas, planuojame švenčių valgiaraščius ir laisvalaikio praleidimo būdus. Todėl dažnai vakarus su šeima pakeičia pasivaikščiojimai po parduotuves. Vieniems šis procesas malonus, kitiems – nelabai, tačiau visiems tikrai nepigus. Tad ką dovanų pirkti artimiesiems ir kaip neišleisti per daug pinigų?

Neskuba planuoti išlaidų
Asmeninių finansų instituto Lietuvoje vadovė Odeta Bložienė „Šiaulių naujienoms“ sako, kad lietuviai, kaip ir visada, nėra linkę planuoti savo išlaidų. Galbūt kai kurie jau tiksliai žino, ką pirks, tačiau ne iš sutaupytų, bet einamojo mėnesio pajamų.

Priešingai nei praėjusiais metais, šiemet atsiranda daugiau gyventojų, dovanoms ketinančių išleisti 30–100 eurų. Mažėja planuojančių dovanoms išleisti ne tokias dideles sumas. Gyventojai įvardija, kad viena dovana jiems kainuoja iki 20 eurų. Turbūt galima daryti išvadą, kad dovanų kiekis šiemet nebus labai didelis.

„Tyrimas rodo, kad lietuviai yra labai racionalūs žmonės. Dovanoms jie norėtų gauti dovanų čekių, bilietų į renginius, knygų, kosmetikos produktų. Atsiranda ir susidomėjimas prabangos prekėmis, kurios dovanų sąrašuose anksčiau nedominavo“, – tvirtina ekonomistė.

Tai, kad sveikatos ir grožio produktai nuolat patenka tarp populiariausių dovanų pasirinkimų, patvirtina ir vienos vaistinės inicijuotas tyrimas.

Nori kosmetikos, dovanų čekių
Apklausos duomenimis, net trečdalis respondentų per didžiąsias šventes norėtų gauti dovanų, skirtų plaukų priežiūrai. Priemonių plaukų priežiūrai dažniau pageidautų moterys. Dailiosios lyties atstovės taip pat labiau norėtų gauti kosmetikos priemonių veido odai ir kūnui.

Priemonės veido odai populiaresnės tarp jaunesnių 26–35 m. respondenčių, o kūno priežiūros priemonės labiau laukiamos mažesnių miestų gyventojų.

Tuo tarpu vyrai labiau norėtų gauti dovanų maisto papildų, skirtų energijai. Vyrai taip pat labiau sunerimę dėl savo imuniteto – dovanos organizmui sustiprinti patrauklios daugiau nei kas penktam tyrimo dalyviui. Be to, laukiami vitaminai bei mineralai, skirti normaliai kaulų ir raumenų būklei palaikyti.

Apklausos duomenimis, vidutinio amžiaus žmonės kur kas labiau nei kiti rūpinasi savo atmintimi, o vyriausieji trokšta apsisaugoti nuo širdies ir kraujagyslių ligų – net 25,5 proc. vyresnių nei 56 m. amžiaus norėtų gauti maisto papildų širdžiai ir kraujotakai. Mažiau dėmesio vyresnių žmonių tarpe sulaukė maisto papildai akims ir cholesterolio kiekiui mažinti.

Tikisi malonių staigmenų
Žinoma, tai nereiškia, kad geriausia dovana yra ta, kurią galima įsigyti vaistinėje ar prekybos centre.

Vieša paslaptis, kad „už širdies griebianti dovana“ yra kur kas brangesnė nei ta, kurios kainą gaila nulupti. Norint padovanoti geras emocijas pinigų daug nereikia.

Dviejų vaikų mama Daiva dienraščiui pasakoja, kad praėjusiais metais iš šeimos gauta dovana įsiminė labiausiai. Dar mokyklos nelankančios dukrytės kartu su vyru pagamino skanius kalėdinius pusryčius.

„Visos mamos žino, ką reiškia rūpintis šventiniu stalu. Aš nesu virtuvės šefė, tai man tas rūpestis ką originalaus padėti ant stalo kelia didelį stresą. Todėl labai nudžiugau, kai pabudusi ryte pamačiau jau padengtą stalą su įvairiausiais gardėsiais. Tai buvo nuostabi šeimos dovana“, – prisiminimais dalijasi šiaulietė.

Remigijus atvirauja, kad jį labiausiai nustebino sesuo, padovanojusi filmuką su nuotraukomis iš jo vaikystės: „Sesė surinko visas mano ir šeimos nuotraukas, kuriose įamžintos šventinės akimirkos. Visai smagu, kai per Kalėdas tau primenama, ką tą pačią dieną veikei praėjusiais ir ankstesniais metais. Smagiausia, kad ten buvo ir nuotraukų, kuriose aš įamžintas vietose, kur man dar neteko pabuvoti. Tai buvo tarsi palinkėjimas ten kada nors nukeliauti.“

Apsiperka prekybos centruose
Nors šiauliečiai sako, kad pirktinės dovanos nėra tokios svarbios, O. Bložienė informuoja, kad gyventojai ir toliau dovanų ieško prekybos centruose. Tiesa, daugėja ir tokių, kurie apsiperka internetu.

Įdomu ir tai, kad užsieniečiai šventėms yra linkę išleisti daugiau pinigų nei lietuviai. Kitų Europos šalių gyventojų dovanų krepšeliai yra kur kas didesni ir siekia net iki 300 eurų. Tiesa, pastebima ir nauja tendencija. Užsieniečiai vis mažiau pinigų skiria šventinio laisvalaikio pramogoms ir daugiau lėšų išleidžia vakarojimui namuose.

Tiesa, įtakos pirkiniams išleidžiamai sumai turi ir šalies ekonominė situacija. Kai šalis susiduria su ekonomine krize – išlaidos šventiniam laikotarpiui ženkliai sumažėja. Kitaip tariant, kuo daugiau žmogus uždirba, tuo daugiau ir išleidžia.

„Natūralu, kuo geresnė ekonominė situacija, didesni gyventojų lūkesčiai, tuo mažiau linkstama taupyti, daugiau išlaidauti. Manau, dovanos ir šventinės išlaidos yra ta sritis, kur gyventojai, susidūrę su finansiniais sunkumais, yra linkę labiau taupyti“, – sako asmeninių finansų ekspertė.

Galvoja ir apie savo skrandžius
Apie tai, kad gyventojai prieš šventes yra linkę plačiau atverti savo pinigines, patvirtina ir prekybininkai. Prekybininkų atlikta apklausa rodo, kad sunkmetis nugrimzdo į gilią užmarštį. Jau kelintus metus prieš šventes žmonės vis dosnesni ne tik savo skrandžiams, bet ir aplinkiniams.

Apklausos duomenys patvirtina, kad šiemet gyventojai pasiryžę išleisti daugiau nei pernai.

Jeigu anksčiau išleisdavo 30 eurų, tai šiemet norėtų išleisti apie 50 eurų ir pan.

Šiemet penktadaliu daugiau žmonių Kalėdas planuoja sutikti su šeima, bendraudami prie šventinio stalo, 75 proc. – su artimaisiais keisis dovanomis. Tiesa, daugiau kaip pusė neslepia, jog šventes leis prie televizoriaus.

8 iš 10 pirkėjų sako, kad, ruošdami Kalėdų stalą, ieškos kokybiškų produktų, tačiau pabrėžia esantys racionalūs – kaina jiems taip pat labai svarbi. Šventinį stalą jie žada papildyti ne tik tradiciniais patiekalais, bet ir atrasti naujų dar neragautų skonių.

9 iš 10 pirkėjų švenčių neįsivaizduoja be mišrainės ir mandarinų, silkės, kitų žuvies patiekalų, kūčiukų. Per gruodį parduodama iki ketvirtadalio visos metų produkcijos. Tiesa, nors lietuviai deklaruoja norintys paragauti žuvies gaminių naujienų, vis dėlto labiau linkę rinktis tradiciškai paruoštą žuvį.

Nenori per daug išleisti
Dovanos, kalėdinis stalas, šventinio laisvalaikio pramogos – visa tai kainuoja. Tai kaip sutaupyti? Ekonomistė paaiškina, kad neplanavimas yra didžiausia klaida, kurią gali padaryti vartotojas. Jeigu išlaidavimui nepasiruošiama tinkamai – pinigų gali labai greitai pritrūkti. O neplanavimas ir spontaniškas lakstymas po parduotuves – karčiai atsirūgti.

Todėl ekonomistė pataria prieš einant apsipirkti sudaryti kiek įmanoma detalesnį pirkinių sąrašą, ką planuojama pirkti ir už kokią sumą. Tuomet tikrai pavyks išvengti finansinių duobių.

Ji taip pat siūlo aklai nesivaikyti akcijų ir nuolaidų: „Pirmiausia reikia turėti planą, o tik tada eiti naudotis nuolaidomis, nes nuolaidos, akcijos ir bendra nuotaika skatina pirkti ir žmonės išleidžia daugiau pinigų, nei norėtų. Kartais tas sutaupymas yra tik išlaidų padidinimas. Todėl manau, kad protingiausia naudotis akcijomis tik tada, kai jau tiksliai žinoma, kad to pirkinio tikrai reikia.“

Verta pamąstyti ir apie tai, ar perkamas daiktas patiks žmogui, kuriam jį dovanojame. Neretai pavargę ir skubantys priperkame smulkmenų: statulėlių, žvakidžių, pakabučių ir t. t. Manome, kad tai bus tinkama dovana seniai matytam giminaičiui ar kaimynui.

Anot finansų ekspertės, taip elgtis nelabai praktiška. Nuo to įvairiais niekučiais tik pildosi kitų palėpės ir rūsiai bei mūsų pačių spintos. Kitaip tariant, pinigai tiesiog sudūla namų užkaboriuose.

Todėl specialistė rekomenduoja geriau dovanas pirkti sau, o aplinkiniams įteikti grynuosius arba dovanų čekius. Nereikėtų stengtis niekučiais pamaloninti kiekvieno sutikto. Geriau tuos pinigus išleisti bilietui į spektaklį, koncertą ar parodą.

Į viršų