Nepaisant vis dažniau pasigirstančių atvejų apie darbuotojų skaičiaus mažinimą tai vienoje, tai kitoje Lietuvos gamybos įmonėje, duonos gaminių ir konditerijos gamintojai neslepia – šioje gamybos srityje darbuotojų pertekliaus nėra, atvirkščiai, jų nuolat trūksta. Dėl šios priežasties gamintojų akys krypsta į profesinių mokyklų ruošiamus specialistus.

Valstybės duomenų agentūros duomenimis, šių metų antrąjį ketvirtį apdirbamosios gamybos sektoriuje dirbo 207,7 tūkst. darbuotojų, o laisvų darbo vietų buvo 4 tūkstančiai.

„Šiuo metu labiausiai trūksta gamybos ir technikos specialistų pozicijas galinčių užimti darbuotojų – mechatronikų, įrenginių operatorių, maisto gamybos specialistų. Kalba eina ne apie sezoninius, o nuolatinius darbuotojus, kurių ieškome“, – komentuoja didžiausios duonos, užkandžių ir šaldytos produkcijos gamintojos Baltijos šalyse „Mantinga“ personalo direktorė Nijolė Daukšienė.

Metų viduryje virš 1,7 tūkstančio darbuotojų turinti įmonė paskelbė, kad į darbą priimtų dar 150 specialistų. Nors per vasarą skirtingose pareigose įdarbintas 231 darbuotojas, dėl sezoninės darbuotojų kaitos šiuo metu įmonė priimtų dar apie 50 specialistų.

Praktinių įgūdžių įgauna darbe

Kasmet profesinių mokyklų ruošiami specialistai papildo ne tik paslaugų, bet ir gamybos sektorių. Pasak N. Daukšienės, gamintojų ir profesinių mokyklų bendradarbiavimas yra ne tik reikalingas, bet ir sveikintinas.

„Ilgą laiką bendradarbiaujame su Marijampolės profesinio rengimo centru. Jų moksleiviams ne tik siūlome praktikos ir pameistrystės galimybes, bet ir organizuojame specialias paskaitas. Laikomės nuomonės, kad prie trūkstamų specialistų ruošimo turi prisidėti ir patys darbdaviai, nes būtent jie geriausiai gali įvardinti, kokių įgūdžių bei žinių darbo rinkoje labiausiai trūksta“, – sako „Mantingos“ personalo direktorė.

Šiuo metu gamybos įmonėje dirba skirtingų specialybių darbuotojai, įgiję išsilavinimą profesinėse mokyklose – nuo virėjų iki administratorių.

„Pas mus dirba nemažai Marijampolės profesinio rengimo centro auklėtinių. Tam palanki ir geografinė situacija – Marijampolėje veiklą vykdo 3 įmonės gamyklos, tad ir patiems studentams, siejantiems savo ateitį su šiuo miestu, yra paranku pradėti dirbti ten, kur ir įgijo išsilavinimą“, – teigia N. Daukšienė.

Pasak jos, jauni specialistai darbo rinką papildo turėdami gerus teorinius pagrindus, o praktinių įgūdžių įgauna jau dirbdami: „Į gamybą priimame ir specialaus išsilavinimo neturinčius darbuotojus, juos apmokome darbo vietoje. Be to, darbuotojai gali papildomai auginti turimas kompetencijas – suteikiame galimybę dalyvauti konferencijose, parodose, mokymuose, semtis patirties iš užsienio kolegų bei partnerių.“

Svarbi ir darbuotojo motyvacija

Paklausta, ar jaunimas taip pat noriai dirba gamyboje, pašnekovė tikina – pasirinkimas dirbti šioje srityje priklauso ir nuo vidinės motyvacijos.

„Nors tarp jaunų specialistų darbuotojų kaita yra didesnė, turime ne vieną gražų pavyzdį, kai prie komandos prisijungia itin motyvuoti specialistai, siekiantys auginti kompetencijas ir dirbti vienoje įmonėje bent 5-rius metus. Tokiais atvejais nuo gamybos darbuotojo savo karjerą pradėję specialistai užauga ir iki skyriaus vadovo pareigų“, – komentuoja N. Daukšienė.

Pasak personalo vadovės, neretai išankstinių nuostatų apie darbą gamyboje turėję jauni specialistai netrunka įsitikinti, kad tai dinamiška ir technologiškai pažangi sritis.

„Duonos gaminių ir įvairių kepinių rinka nuolat keičiasi – atsiranda nauji įrengimai, technologijos, fizinį darbą vis dažniau pakeičia gamyboje naudojami robotai. Tad ir į gamybą ateinantiems specialistams svarbu būti pasiruošus nuolat augti ir tobulėti. Nuo to priklauso ir kaip greitai gamybos įmonėje galima padaryti karjerą“, – sako ji.

Šiuo metu „Mantingoje“ daugiau nei 250 darbuotojų įmonėje dirba 10 ir daugiau metų. Įmonė valdo 4 gamyklas: tris Marijampolėje ir 2022 m. rudenį įsigytą „Fresh Food Production“ Latvijoje.

Pranešimą paskelbė: Dovydas Vilkas, UAB "Idea Prima"

Į viršų