Pajamos yra svarbi ir netgi būtina kiekvieno suaugusio žmogaus gyvenimo dalis. Nuo pajamų dydžio stipriai priklauso asmens ar šeimos gyvenimo kokybė. Juk svarbu ne tik sočiai pavalgyti. Žmogui norisi keliauti, eitį į teatrą, kino teatrą, koncertą, skaityti knygas ar užsiimti kita malonia veikla. Kone kiekviena veikla reikalauja tam tikrų investicijų. Galų gale gausesnės  pajamos suteikia laisvę priimti kuo įvairesnius sprendimus. Taigi, kai išgirstame terminą pajamos, be abejonės, pirmiausia pagalvojame apie jų dydį. Tačiau dera žinoti ir tai, jog pajamos skirstomos į dvi rūšis: pasyvias ir aktyvias pajamas. Ir jos turi nemažai skirtumų.

Kokios yra aktyvios pajamos?

Aktyvios pajamos reiškia pajamas, kurios gaunamos už suteiktas paslaugas. Tai darbo užmokestis, arbatpinigiai, atlyginimai, pajamos iš aktyvaus verslo, komisiniai, pinigai gaunami už patarimus ar įvairius vedamus seminarus.  Jau pats pavadinimas pasako, jog pinigai gaunami iš aktyvios veiklos. Sakykim, mokytojas, buhalteris ar valytoja kiekvieną mėnesį gauna atlyginimą. Tai ir yra aktyvios pajamos. Tą patį galima pasakyti ir apie verslininką, kuris iš savo veiklos kiekvieną mėnesį apskaičiuoja,  kiek pelno suteikė jo veikla, įkurta įmonė ir kt.
Aktyvios pajamos turi savų privalumų ir trūkumų. Privalumai:

  • Yra mažesnė rizika, jog netikėtai nutrūks jų gavimas, lyginant su pasyviomis pajamomis;
  • Leidžia iš anksto suplanuoti biudžetą ilgesniam laikui;
  • Dažniausiai visuomet žinoma tiksli jų suma.

Tačiau įvardijama ir kai kurie šios rūšies pajamų trūkumai:

  • Jos gali atimti norą tobulėti, sveikai rizikuoti ir bijoti išeiti iš komforto zonos;
  • Apriboja galimybes užsidirbti daugiau.

Kokios yra pasyvios pajamos?

Pasyviomis pajamomis vadinama turimų finansinių resursų, nekilnojamo turto ar kūrybinio produkto kuriama pridėtinė vertė. Pats pavadinimas sako, jog gauti šioms pajamoms nereikia į šį procesą investuoti žmogiškuosius resursus iš savininko pusės. Pasyvios pajamos gaunamos iš kilnojamo ir nekilnojamo turto nuomos, autorinių darbų, investavimo, pasyvaus dalyvavimo versle. Tokios pajamos turi vieną didelį pranašumą - tai galimybė papildyti savo biudžetą kartu gaunant ir aktyvias pajamas. Sakykim, jūs galite dirbti samdomą darbą, dirbti nuosavam versle ir dar gauti pasyvių pajamų iš būsto, automobilio  nuomos ar investicijų.

Tikriausiai pastebėjote, jog kalbėdami apie abiejų rūšių pajamas paminėjome verslą. Tarp šių pajamų yra nemažas skirtumas. Kai verslininkas kasdien dalyvauja savo įkurtame versle, sakykim, yra savo įkurtos įmonės direktorius, tuomet visas gaunamas pelnas yra aktyvios pajamos. Pasyvios pajamos iš verslo gaunamos tuomet, kai sėkmingai sukūrus ir išvysčius verslą, galima pačiam nedirbti, o samdyti darbuotojus, kurie reguliuos visą įkurto verslo veiklą.

Vienos iš dažniausiai pasitaikančių pasyvių pajamų - pajamos gaunamos iš nekilnojamo turto nuomos. Dažnai nutinka taip, kad tenka išvažiuoti metams ar tiesiog tuo metu stovi tuščias garažas. Be abejonės, tai puiki proga išnuomoti tas patalpas. Pasyvios pajamos tokiu atveju tampa ir jūsų gyvenimo dalimi.

Šiandien vis dažniau nuomojamas ir kilnojamasis turtas. Tai įvairios transporto priemonės, buitinė technika ir kita. Galima teigti, jog žmonių finansinio raštingumo lygis kyla ir jie vis labiau išmoksta išnaudoti įvairias galimybes užsidirbti. Reikia nepamiršti įvertinti ir rizikas. Turtas gali būti apgadintas ar kažkokia kitokia žala padaryta. Todėl geriausia pasinaudoti įvairių finansavimo platformų paslaugomis.

Ne ką mažiau populiarus būdas gauti pasyvias pajamas - investavimas. Vėlgi, finansavimo platformos, kaip tarpininko, vaidmuo labai palengvina visą procesą. Ypač jeigu esate tik pradedantis investuotojas. Finansų ekspertai pataria atkreipti dėmesį į sutelktinio finansavimo platformas. Taip galėsite investuoti į įvairius NT projektus. Investicinė grąža dažnai siekia apie  8-14 % metinių palūkanų.

Į viršų