Šiaulių 1-oji muzikos mokykla didžiąsias metų šventes pasitiko į vieną vietą suburdama geriausius fortepijoninės muzikos atlikėjus. Prieš porą metų debiutavęs Dainiaus Trinkūno Lietuvos jaunųjų pianistų festivalis-konkursas šiais metais sukvietė 15 muzikos ir meno mokyklų, jų tarpe net iš Latvijos, kur savo meistriškumą demonstravo 70 besimokančių muzikuoti fortepijonu vaikų.

Šiaulių 1-osios muzikos mokyklos fortepijono mokytoja Saulė Žentelienė ilgai brandino mintį organizuoti renginį, skirtą neeilinei asmenybei, muziko kelią pradėjusiai Šiaulių muzikos mokykloje, žymiam pianistui, savo mokytojui, Lietuvos kultūros puoselėtojui, Šiaulių valstybinio choro „Polifonija“ įkūrėjui, buvusiam Lietuvos kultūros ministrui Dainiui Trinkūnui atminti.

Vadovauti II tarptautinio D. Trinkūno jaunųjų pianistų konkurso vertinimo komisijai atvyko nacionalinio B. Dvariono pianistų ir stygininkų konkurso iniciatorius, ilgametis M. K. Čiurlionio menų mokyklos fortepijono mokytojas ekspertas, daugelio konkursų žiuri narys, ypač gerbiamas ir mylimas visų šalies pianistų – doc. Aleksandras Jurgelionis. Tik 13 jaunųjų pianistų pavyko tapti laureatais. Jų tarpe ir Šiaulių 1-osios muzikos mokyklos mokinės Austėja Laurutavičiūtė (mokyt. Loreta Bubnienė), Martyna Vedeckytė (mokyt. Ina Lapukienė), Viltė Rutkauskaitė ir Lėja Krikščiūnė (mokyt. Neringa Krikščiūnė). Įteiktos ir specialios nominacijos. Jauniausio konkurso dalyvio nominacija įteikta Daumantui Gudaičiui, Kauno berniukų chorinio dainavimo mokyklos „Varpelis“ auklėtiniui, nominacija už geriausią lietuvių kompozitoriaus pjesės atlikimą atiteko Latvijos Tukums muzikos mokyklos mokinei Evai Blumberga, net dvi nominacijos pasiliko Šiauliuose: „Juventos“ progimnazijos mokinys Mantvydas Jasas apdovanotas už geriausią klasicizmo epochos kūrinio atlikimą, Šiaulių 1-osios muzikos mokyklos mokinė Lėja Krikščiūnė – už geriausią baroko epochos kūrinio atlikimą. Pagrindinis konkurso prizas Grand Prix ir nominacija už geriausią užsienio kompozitoriaus pjesės atlikimą išsivežė Dominykas Mačieža į  Jurbarko A. Sodeikos meno mokyklą.

Ne visi vaikai pajėgūs įgyvendinti konkursines programas, todėl kiti jaunieji pianistai grojo festivalinėje renginio dalyje.

Konkurso vertinimo komisijos pirmininkas Aleksandras Jurgelionis teigė, kad ši fortepijoninės muzikos šventė sugrąžino prisiminimus apie buvusį kolegą, puikų mokytoją ir pianistą, gebėjusį išgauti labai gražų garsą, Dainių Trinkūną ir prisipažino, kad ypatingai norėjosi atvykti į Šiaulius paklausyti vaikų pasirodymų, nes mažųjų atlikėjų interpretacijos vaikiškai natūralios, kartais netikėtos, maloniai stebinančios.

Mokyklos direktorius Vygintas Ališauskas užsiminė, kad neatsitiktinai sutapo, jog šis konkursas-festivalis vyksta laikotarpiu mokyklai švenčiant 70-ties metų jubiliejų ir džiaugėsi renginio prasmingumu. Šiauliai išugdė ne vieną iškilią asmenybę, jų tarpe ir Dainių Trinkūną. Gera žinoti, kad šių žmonių darbai prisimenami ir sektinu pavyzdžiu perduodami jaunajai kartai.

Į viršų