Sveikatos apsaugos ministerija ketina siūlyti, kad pirminės sveikatos priežiūros įstaigos, kurios pretenduoja į Privalomojo sveikatos draudimo (PSD) fondo pinigus, galėtų įsikurti tik ten, kur joms leis savivaldybės.

Tai Vyriausybės valandos metu teigė sveikatos apsaugos ministras Vytenis Povilas Andriukaitis. Pasak jo, tokiai tvarkai pritaria visos savivaldybės, ir ji užtikrins didesnį sveikatos apsaugos paslaugų prieinamumą visoje Lietuvoje.
"Siūlysim, kad savivaldybės turėtų teisę savo teritorijoje plėtoti sveikatos apsaugos organizavimą. Tuo atveju įstaigos, kurios dirbs iš PSD fondo biudžeto, turės "įsitinklinti", arba įsikurti pagal savivaldybių paruoštus teritorijos plėtros planus. To prašo visos savivaldybės", - sakė V. P. Andriukaitis. Ministras priminė, kad tokia tvarka Lietuvoje jau egzistavo iki 2007 m.
"Iki 2007 metų visos Lietuvos savivaldybės turėjo teisę nustatyti savo teritorijose sveikatos įstaigų plėtros planus. Tai buvo teisinga teisė. Savivalda, kaip žinote, turi teisę pirminės sveikatos priežiūrą reguliuoti, rengti teritorijų sveikatos planus ir pamėginti taip išdėstyti įstaigas, kad žmonėms nereikėtų važiuoti dešimtis ar dvidešimtis kilometrų, kad patektų pas šeimos daktarą", - sakė V. P. Andriukaitis.
Dabar egzistuojanti tvarka, kai privačios pirminės sveikatos apsaugos įstaigos steigiasi kur nori, ministro teigimu, sukuria "didžiulę teritorinę nelygybę".
Įstaigos, kurios nepretenduos į PSD fondo pinigus, pasak sveikatos apsaugos ministro, galės steigtis laisvai, kur tik norės.
"Privačios įstaigos, kurios nenorės dirbti su PSD fondu ir sveikatos programomis, jos kuriasi laisvai. Šitų įstaigų plėtros mes tikrai nereglamentuosime. Taip kad tos privačios įstaigos, kurios dirbs komercijos pagrindais ir rinkos sąlygomis, jų įsikūrimo sąlygas reglamentuos tik teisės aktai", - pabrėžė V. P. Andriukaitis.

Pagal ELTA parengė Ieva MAČIULYTĖ

Į viršų