Sveikatos apsaugos ministerija informuoja, kad šiuo metu Lietuvoje donorų kraujo grupių atsargos yra pakankamos. Pasirodžiusios žinios apie nevaldomą padėtį Vilniaus universitetinės ligoninės Santariškių klinikose (VULSK), dėl kurių gali tekti stabdyti operacijas, nepasitvirtino. Pasak sveikatos apsaugos ministrės Rimantės Šalaševičiūtės, tiek VULSK, tiek Nacionalinis kraujo centras (NKC) visiškai patenkina gaunamus iš asmens sveikatos priežiūros įstaigų (ASPĮ) eritrocitų komponentų užsakymus.

„Abiejose įstaigose dirbantys specialistai visiškai aprūpina asmens sveikatos, priežiūros įstaigas bei pacientus. Donorystė – nenutrūkstamas procesas, kuris turi vykti nuolat, kad darbas ir donorų laikas būtų adekvačiai suplanuotas ir darbai nesustotų“, – sakė R. Šalaševičiūtė.
VULSK duomenimis, nė viena operacija iki šiol nebuvo sustabdyta. Per pastarąsias dvi dienas kraujo padovanojo daugiau kaip 180 kraujo donorų. Kraujo atsargų kiekis padidėjo iki 650–700 vienetų. Tačiau VULSK kraujo centras ruošia kraujo komponentus specialių poreikių pacientams, todėl suprasdami, kad vasarą donorai išvyksta atostogauti, žmonės raginami aktyviai dalyvauti donorystėje.
NKC duomenimis, šiuo metu gaunami iš ASPĮ užsakymai tiek skubūs, tiek planiniai – patenkinami. Skirtingų kraujo grupių poreikis kasdien keičiasi ir donorų telkimas yra koordinuojamas bei planuojamas, atsižvelgiant į einamą situaciją. Šiuo metu didžiausia paklausa – A(+) IR A(-) grupių eritrocitų turimoms atsargoms. Kitų kraujo grupių atsargos yra pakankamos.
Kasdien Lietuvoje kraujo reikia 200 žmonių. Užtikrinant kraujo ir jo komponentų poreikį, būtina, kad į didžiuosiuose miestuose esančius kraujo centrus kasdien ateitų ir kraujo duotų per 400 donorų.

Pagal SAM informaciją parengė Akvilė PUŠINSKAITĖ

 

Į viršų