2013-08-01 22

Gydytoja D. Babenskienė atostogaujantiems primena apie lėtinių ligų pavojų ir rekomenduoja profilaktiškai pasitikrinti sveikatą.
Redakcijos archyvo nuotr.

Lina ABROMAVIČIENĖ
Vasara – atostogų metas, tačiau vertėtų nepamiršti skirti laiko ir savo sveikatai. Gydytoja Dangira Babenskienė rekomenduoja atostogaujantiems pasitikrinti sveikatą dėl pačių klastingiausių lėtinių ligų, kad paskui nebūtų netikėtumo – infarkto ar insulto, vėžio ar kepenų hepatito.

Organizmas pats signalizuoja apie ligą
Pasak gydytojos D. Babenskienės, svarbu išsiaiškinti, ko organizmui trūksta, kokie pakitimai vyksta, ar yra ligų užuomazgų, nors dar nieko nejaučiama. O gal priešingai – jokios ligos negresia. „Kad būtume saugūs ir negraužtų jokios abejonės dėl sveikatos, verta reguliariai tikrintis ir viską apie savo organizmą sužinoti. Žmogaus organizme nuolat vyksta biocheminės reakcijos. Funkcionuojant įvairioms organizmo sistemoms, į kraują išskiriamos medžiagos, kurių kiekis bei pokyčiai nustatomi atliekant laboratorinius kraujo tyrimus. Šių medžiagų kiekis bei pokyčiai leidžia įvertinti mūsų organizmo veiklą. Todėl atlikus kraujo tyrimus galima įvertinti organizmo veiklą, atrasti pokyčius ar rizikos faktorius, kuriems veikiant gali išsivystyti liga. Tai yra didžiausia profilaktikos arba ankstyvosios ligų diagnostikos vertė, kai sužinoję apie gresiančią ligą galime laiku imtis priemonių ir neretai išvengti netikėtos mirties“, - sako D. Babenskienė.

Ankstyvoji diagnostika – pažaboja ligą
Labai dažnai pacientai kreipiasi pagalbos tik tada, kada pasidaro sunku gyventi dėl sveikatos sutrikimų. Bėda ta, kad širdies kraujagyslių, onkologinių, cukrinio diabeto, hepatitų ir kitų lėtinių ligų simptomų ilgą laiką pacientas nejaučia. Pasak D. Babenskienės, pirmieji pacientų skundai atsiranda tada, kai jau procesas būna toli pažengęs. Deja, tokiu atveju - gydymas ilgas ir sudėtingas. „Dažnai liga tiktai apgydoma, o pasekmės lieka visam gyvenimui. Tačiau anksti nustačius organizmo pakitimus arba pirmąsias ligos užuomazgas, ligą galime pažaboti. Net ir onkologiniai susirgimai, jeigu laiku diagnozuoti, yra visiškai išgydomi, o vėžys jau seniai nebereiškia mirties“, - kalba gydytoja.

Gydytojų rekomenduojami tyrimai
Medikai yra sudarę svarbiausių tyrimų sąrašą, kurio pagalba profilaktiškai tikrinama sveikata. Tyrimai skirti pačių pavojingiausių, dažnai simptomų neturinčių, tačiau didelį mirtingumą sukeliančių ligų prevencijai. Šiuos tyrimus rekomenduojama atlikti kartą per metus net ir gerai besijaučiant.
Pasak D. Babenskienės, svarbiausias yra bendras kraujo tyrimas, kuris atskleidžia mažakraujystės, geležies, vitamino B12 stokos riziką, kraujo ligos požymius, slapto kraujavimo galimybę, uždegimo ir alergijos požymius, kraujo krešumo rodiklius. Kepenų fermentų tyrimai leidžia sužinoti, ar kepenys veikia gerai. Kepenų ligos dažnai lemia prastą savijautą ir blogą virškinimą. Negalavimų priežastis gali būti labai pavojingos ligos – tai virusiniai A, B, C hepatitai arba kiti kepenų pakenkimai. Padidėjęs cholesterolis ir pakitimai cholesterolio frakcijose lemia insultų ir infarktų išsivystymą. Liga dažnai baigiasi mirtimi, todėl svarbu tikrintis laiku.
Moterims rekomenduojami krūtų ir kaušidžių vėžio žymenys, o vyrams – prostatos ir sėklidžių vėžio žymenys. Vėžys yra viena dažniausių mirties priežasčių, todėl itin svarbi ankstyvoji vėžio diagnostika.

Karštis vagia mikroelementus
Vasarą karšta, todėl organizmas daug prakaituoja. Gydytoja D. Babenskienė sako, kad dėl didelio prakaitavimo organizme gali pritrūkti magnio ir kitų mikroelementų, todėl taip pat rekomenduojama pasitikrinti Mg, Ca, Na, K ir kitų mikroelementų kiekį organizme. Vasarą rekomenduojama atlikti bendrąjį vitamino D tyrimą. Vitaminas D svarbus normaliai dantų ir kaulų būklei, jis padeda sumažinti kaulų lūžių riziką. Be to, vitaminas D reikalingas normaliai raumenų funkcijai, imuninės sistemos veiklai palaikyti. Šio vitamino trūkumas siejamas su osteoporoze, cukriniu diabetu, arterine hipertenzija, širdies ligomis, vėžiu bei autoimuniniais susirgimais.
„Lankytis pas gydytojus reikia kol dar esame sveiki, o ne todėl, kad jau sergama ir reikia gydytis, tad ir rekomenduojama tikrintis sveikatą profilaktiškai, kad rimtesnių ligų pacientai išvengtų“, - sako D. Babenskienė.

Į viršų