Įkūrus Ortopedijos-traumatologijos centrą tikimasi racionaliau planuoti medikų darbą ir sutrumpinti planinių operacijų laukiančiųjų eiles

Zita KATKIENĖ

Teikti traumatologijos pagalbą Respublikinės Šiaulių ligoninės Traumatologijos skyriaus medikams tapo išties sudėtinga. Ligonių srautas didelis, o skyrius – ne guminis. Ieškota išeities. Nuspręsta perskirstyti pacientų srautą bei įkurti Ortopedijos-traumatologijos centrą. Rezultatas jau pastebimas - gydytojai gali racionaliau planuoti darbą. Nors nei ligonių srautas nesumažėjo, o gydytojų nedaugėja, tačiau traumatologai gali daugiau energijos skirti savo darbui ir pavyksta sumažinti pacientų spūstį.  

Pagalbos sulaukia greičiau

Paskirsčius ligonių srautą, medikai, anot Ortopedijos-traumatologijos centro vadovo Roberto Mikalausko, gali racionaliau dirbti savo darbą. Nuo šiol į skyrių neguldomi stomatologiniais medikų vadinami pacientai, nes dėl žandikaulių traumų dažniausiai prireikia neurochirurgų pagalbos – jie guldomi į Neurochirurgijos skyrių. Kai kurie pacientai dėl specifinių traumų  nukreipiami chirurgams. Dėl krūtinės, stuburo traumų, galūnių gangrenos po nušalimų pacientai jau gydomi Chirurgijos skyriuose.

Ortopedijos–traumatologijos centro dėka į vieną struktūrą sujungti ortopedijos-traumatologijos  profilio skubios pagalbos bei konsultacijų kabinetai, iki šiol buvę Konsultacijų poliklinikos sudėtyje, bei pats stacionaro skyrius. Išoriškai, anot centro vadovo, niekas nepasikeitė, nes patalpų daugiau neatsirado. Tačiau labai svarbu ir tai, kad racionaliau, kaip minėta, planuojamas gydytojų darbo laikas, atsirado galimybė sudaryti lanksčius darbo grafikus, nes ir stacionare, ir ambulatorinėje grandyje dirba tie patys gydytojai, kurie teikia skubią pagalbą, operuoja, gydo, konsultuoja.

Pacientai dėl skubios traumatologijos pagalbos iš Priėmimo skyriaus  dienos metu siunčiami į ortopedijos-traumatologijos skubios pagalbos kabinetą. Vėlyvesniu paros metu pagalba teikiama Ortopedijos-traumatologijos skyriuje. Planinės ortopedų traumatologų konsultacijos vyksta dviejuose kabinetuose, esančiuose Konsultacijų poliklinikos patalpose. Planinėms konsultacijoms pacientai, kaip ir anksčiau, registruojami Konsultacijų poliklinikos registratūroje arba internetu.

Taigi lankstus įsteigto Centro darbas sudaro galimybę diferencijuoti ne vien ambulatorinės pagalbos atvykusių pacientų srautą, bet ir stacionaro ligonius.

Eilės turėtų trumpėti

Medikai pastebi, jog ligoninės medikų darbas bus efektyvesnis, jei atsakingai savo darbą atliks pirminės sveikatos priežiūros įstaigose dirbantieji šeimos gydytojai. Jie turi pasirūpinti, kad planinei operacijai siunčiamam pacientui būtų atlikti visi reikiami tyrimai. Jeigu bendrosios praktikos gydytojo normai priklausantys tyrimai nėra atlikti poliklinikoje arba jie yra pasenę, pacientas būtiniems tyrimams turi grįžti pas šeimos gydytoją. Dėl to gaištamas, anot R. Mikalausko, ir paciento, ir gydytojo darbo laikas. Pacientui sutikus už šiuos tyrimus sumokėti, jie gali būti atlikti ir ligoninėje.

Pakeitus ortopedijos-traumatologijos paslaugų struktūrą tikimasi, kad pacientams pagalba bus suteikiama greičiau. Ypač, kai reikalingos nesudėtingos procedūros: traumos ištyrimas, lūžimų, išnirimų atstatymas, kai kurių žaizdų, sausgyslių susiuvimas dažniausiai gali būti atliekamas ambulatoriškai, ir pacientas dėl nesudėtingų traumų neguldomas į stacionarą.

Pastaruoju metu Ortopedijos-traumatologijos skyrius būdavo perpildytas ligonių dėl sezoninių traumų. Dėl jų ilgėjo planinių operacijų, taip pat ir sąnarių endoprotezavimo eilės. Šiuo metu dėl sąnario keitimo operacijos eilės tenka laukti trejus metus, nors nė vienoje šalies gydymo įstaigoje, teikiančioje šią paslaugą, to nėra.

Iš esmės situacija pasikeis, kai bus rekonstruotas Priėmimo skyrius bei pastatytas priestatas. Tik tada bus realiai išplėsta traumatologijos pagalba, sumažės ligonių srautas, siunčiamas į stacionarą, ir gydytojai daugiau dėmesio galės skirti planiniams ligoniams.  

 

Į viršų