2014-08-26 24

Respublikinės Šiaulių ligoninės Gastroenterologijos-endokrinologijos skyriaus gydytoja gastroenterologė G. Acutė sako, kad praėjusiais metais buvo gydyta daugiau nei 100 kepenų ciroze sergančių asmenų, iš kurių penktadalis mirė. Beveik 4 procentai visų kepenų cirozės atvejų perauga į kepenų vėžį.
Linos ABROMAVIČIENĖS nuotr.

Lina ABROMAVIČIENĖ
Respublikinėje Šiaulių ligoninėje dirbantys gydytojai pastebi, kas vis daugiau jaunesnių žmonių serga kepenų ligomis. Pagrindinės priežastys, dėl ko sustreikuoja kepenys – netinkama mityba, fizinio aktyvumo trūkumas ir žalingi įpročiai. Nors ligoninėje gerėja gydymo sąlygos, tačiau, dažnai trūksta paties paciento motyvacijos sveikti. Respublikinės Šiaulių ligoninės Gastroenterologijos-endokrinologijos skyriaus gydytoja gastroenterologė Gitana Acutė sako, kad įklimpęs į alkoholio liūną žmogus sunkiai iš jo išbrenda. Jei jis neatsisako alkoholio, gali išsivystyti kepenų cirozė ar net kepenų vėžys.

Motyvacija kovoti su liga
Įtarus kepenų pakitimus, pacientui atliekami echoskopijos, kompiuterinio tomografo, magnetinio rezonanso, kepenų angiografijos tyrimai. Gydytojai yra „įvaldę“ kepenų ligų gydymą, ima kepenų biopsijas.
Ligoninės laboratorija yra pasiruošusi daugiapusei diagnostikai, kepenų būklės įvertinimui. Sudėtingesni tyrimai yra siunčiami į Vilnių, tačiau visi kiti atliekami čia pat, ligoninėje.
Pasak gydytojų, kepenų ligos yra labai sunkios, todėl norint jų išvengti būtina apie jas žmonėms kalbėti. Sergantys žmonės dažnai praranda viltį pasveikti, tačiau, anot gydytojų, motyvacija kovoti su liga labai svarbi. Yra tam tikra dalis ligų, kurios įgimtos, tačiau dar daugiau ligų per gyvenimą įgyjama. Kepenų ligos dažniausiai atsiranda dėl pačių žmonių kaltės: piktnaudžiaujama alkoholiu, valgoma daug ir riebaus maisto, kuris apkrauna kepenis. Taip pat didžioji dalis žmonių nesirūpina savo svoriu, nesportuoja.

Simptomai pasirodo vėliau
Gastroenterologė G. Acutė sako, kad daugumos kepenų ligų požymių iš karto nepasimato, tačiau jie išryškėja, kai liga jau būna pažengusi. Kuo vėlesnėje stadijoje diagnozuojamos kepenų ligos, tuo sunkėja jų gydymas.
„Žmogus jausdamas nedidelį silpnumą ar diskomfortą po dešiniuoju šonkaulio lanku turėtų kreiptis į šeimos gydytoją, kur jam bus atlikti profilaktiniai tyrimai, įvertinta bendra sveikatos būklė. Nekreipiantys dėmesio į savo sveikatą į ligoninę atvyksta po 10-15 metų su toli pažengusia kepenų ciroze. Šią ligą lydi daugybė komplikacijų, kurios gali būti net mirtinos“, - įspėja gydytoja G. Acutė.
Respublikinėje Šiaulių ligoninėje 2013 metais kepenų cirozė buvo gydyta daugiau nei 100 pacientų, iš kurių penktadalis mirė. 2012 metais buvo gydyta 116 žmonių, iš kurių mirė 22. Pastebėta, kad beveik 4 procentai visų kepenų cirozės atvejų perauga į kepenų vėžį. Pasak gydytojos, dažnai serga kepenų ligomis ir miršta tie žmonės, kurie gyvena asocialų gyvenimo būdą. Išklausę gydytojo nurodymų, antrą kartą į ligoninę sugrįžta su dar sunkesnėmis komplikacijomis net negalvodami apie pasekmes.

Sveikata rūpinasi pats žmogus
Pasak G. Acutės, pasaulyje visiems gerai žinoma, kad kepenų ligos dažniausiai išsivysto tada, kai yra nesaikingai vartojamas alkoholis.
„Yra nustatyta, kiek sveikas žmogus gali per savaitę suvartoti alkoholio. Paskaičiuota, kad gryno alkoholio galima išgerti ne daugiau nei 70 ml per savaitę. Šis kiekis atitinka 700 ml vyno ar 2-3 l alaus. Tačiau tokie kiekiai neturėtų būti vartojami kiekvieną savaitę, nes kepenims reikia leisti pailsėti. Reikia pabrėžti ir tai, kad moters organizmas yra silpnesnis, todėl jos turėtų perpus mažiau suvartoti alkoholio“, - teigia gydytoja G. Acutė.
Jei motyvuotas pacientas suvokia, kad alkoholis, riebus maistas yra jo priešai, todėl savo noru keičia gyvenimo būdą, didėja šansas visiškai pasveikti, išskyrus tuos atvejus, kai sergama kepenų ciroze ir jau yra susiformavę nebegrįžtami histologiniai pakitimai. Turime pavyzdį, kai 180 kilogramų sveriantis žmogus praradęs apie 20 kilogramų padėjo savo kepenims – per du mėnesius kepenys sumažėjo dviem centimetrais. Tai didžiulė pažanga. Todėl sakau visiems pacientams, kad pirmiausia reikia sureguliuoti mitybą – valgyti mažiau riebaus maisto ir įtraukti fizinį aktyvumą. Tik trečiu numeriu į kepenų ligų gydymą įtraukiami medikamentai“, - sako gydytoja.
Pasak G. Acutės, tai tik patvirtina, kad didžiąja dalimi savo sveikata rūpinasi pats žmogus ir jei jis nenorės keistis, jokie medikamentai nebus efektyvūs kepenų ligų gydymui.
„Alkoholio skaidyme dalyvauja fermentai. Jei alkoholio skaidymas organizme neatliekamas kokybiškai, atsiranda kepenų pakitimai. Kad kepenys normaliai dirbtų ir kaskart atsinaujintų, žmogus privalo atsisakyti žalingų įpročių“, - pabrėžia G. Acutė.

Kepenų transplantacija grąžina į gyvenimą
Kai išsivysto kepenų cirozė, žmogus turi būti gydomas vaistais. Esant lėtiniams kepenų pažeidimams gydytojai siūlo kepenų transplantaciją.
„Pacientai, kurių kepenys yra smarkiai pažeistos, yra siunčiami į trečio lygio gydymo įstaigas, kur jie yra įtraukiami į laukiančių kepenų transplantacijos sąrašus. Šiuo metu trečdaliui pacientų, gydomų Šiaulių ligoninės Gastroenterologijos-endokrinologijos skyriuje, reikalinga kepenų transplantacija. Šiuo metu transplantacijos laukia 67 pacientai, iš kurių - 12 vaikų. Šiuo metu Lietuvoje yra 91 žmogus, kuriam buvo transplantuotos kepenys. Per metus apytiksliai atliekama 10-15 transplantacijos operacijų“, - sako G. Acutė.
Sergantys lėtinėmis kepenų ligomis transplantacijai gali būti ruošiami ne vyresni kaip 60 metų žmonės, nors Europoje yra atvejų, kai transplantacija atliekama ir 65 metų žmonėms.
Dažniausiai kepenų donoru tampa jau miręs žmogus, tačiau Lietuvoje buvo vienas atvejis iš 91, kai vaikui buvo transplantuota dalis mamos kepenų.
Pasak G. Acutės, jei žmogus serga kepenų ciroze, nesunku tai pamatyti išoriškai.
„Dėl kepenų cirozės būna pageltusi oda, pūpso didelis pilvas, sutinusios kojos. Tai akivaizdžiai matomi simptomai. Tačiau nutukusių žmonių pilvas kiek stangresnis nei sergančių kepenų ciroze, kurių pilve kaupiasi skysčiai“, - aiškina gydytoja.

Hepatitas C
Iki 1993 metų nebuvo žinomas hepatitas C, todėl daugeliu atvejų perpilant kraują šis virusas nebūdavo pastebėtas. Pagerėjus diagnostikai, šių klaidų galima išvengti.
„Yra atvejų, kai žmonės norėdami gero tapo donorais ir davė savo kraujo, bet po to paaiškėjo, kad jis netinkamas, nes žmogus serga hepatitu C. Tai užslėpta kepenų ligos forma. Kai aptinkamas hepatito C virusas, dažniausiai kartu diagnozuojama ir susidariusi kepenų cirozė. Susiformavę kepenų pakitimai nėra grįžtami, tačiau pradinėse stadijose pacientai yra gana sėkmingai gydomi. Nereikėtų išsigąsti, jei yra diagnozuojamas hepatitas B ar C. Jei žmogus kreipiasi laiku, jam yra skiriamas medikamentinis gydymas ir toliau galima gyventi įprastą gyvenimą. Žinoma, tokio žmogaus sveikata yra sekama gydytojų dėl galimo viruso atkryčio“, - teigia gydytoja.
Kaip jau minėjo G. Acutė, su kepenų ligomis yra labai susijęs mitybos klausimas. Pasirodo, kad kepenų ligomis sirgti gali ir visiškai nevartojantys alkoholio žmonės. Kepenų ligos išsivysto dėl riebalų. Jei kepenų ligos negydomos, jos palengva išsivysto iki kepenų cirozės o vėliau gali net peraugti į kepenų vėžį. Net besaikis maisto papildų ir kitų vaistų vartojimas gali pažeisti kepenis.
„Vyresnio amžiaus žmonės yra pripratę vartoti daug vaistų ir papildomai sveikatintis maisto papildais. Tačiau organizmą nereikia apkrauti vien vaistais. Kepenys – tai didžiulė laboratorija, kurioje vyksta detoksikacijos, medžiagų apykaitos procesai. Kepenims ypatingos pagalbos iš šalies nereikia, išskyrus tai, kad joms reikalingas poilsis“, - sako G. Acutė.

 

Į viršų