Meksikiečiai yra įsitikinę, jog ši daržovė nuskaidrina protą. Peru gyventojai ją vartoja norėdami suliesėti. Tai toli gražu ne visi aitriosios paprikos, vadinamosios čili pipiru, pranašumai.

Deginantį skonį aitriajai paprikai suteikia alkaloidas kapsaicinas. Yra įrodyta, jog jis stabdo piktybinių ląstelių vystymąsi.

Aitrioji paprika nuo senovės garsėjo kaip stiprus afrodiziakas.

Aistriojoje paprikoje yra daug riebalų rūgščių, karotinoidų, angliavandenių, vitaminų C, A, B, PP.

Aitriosios paprikos ekstraktas padeda įveikti nemigą.

Dėl vitaminų C ir PP gausos aitrioji paprika stiprina ir valo kraujagysles.

Aitrioji paprika veiksmingai skystina kraują, užkirsdama kelią širdies ir kraujagyslių ligų vystymuisi.

Kapsaicinas, esantis aitriojoje paprikoje, skatina riebalų skaidymąsi organizme, todėl šį produktą naudinga vartoti siekiant suliesėti.

Aitrioji paprika skatina endozfinų gaminimąsi smegenyse: jie slpina skausmo pojūtį ir padeda įveikti stresą.

Aitrioji paprika skatina endozfinų gaminimąsi smegenyse: jie slopina skausmo pojūtį ir padeda įveikti stresą.

Aitriojoje paprikoje esantis didelis vitamino A kiekis paverčia šį produktą naudingu regėjimui.

Aitrioji paprika yra vienas iš vis dažniau vartojamų komponentų šildomuosiuose masažiniuose geliuose.

Aistriosios paprikos kompresai – puiki priemonė užklupus galvos skausmo priepuoliui: kompresus reikia dėti prie smilkinių.

Dantų pasta su aitriosios paprikos ekstraktu padeda sustiprinti dantenas ir sumažinti jų kraujavimą.

Kremų ir masažinių aliejų sudėtyje esanti aitrioji paprika gerina odos medžiagų apykaitą ir jos kraujotaką, stimuliuoja imunitetą ir skatina riebalų sankaupų mažėjimą organizme.

Kapsaicinas stimuliuoja plaukų augimą, todėl aitriosios paprikos ekstraktas dažnai įtraukiamas į šampūnų ir priemonių nuo nuplikimo sudėtį.

Aitriosios paprikos sunka mišinyje su morkų sultimis puikiai valo odos dėmes.

Parengė Liudvikas RULINKSKAS
Į viršų