2013-07-17 05

Gydytoja dermatologė I. Pugačiova tėvams pataria susipažinti su svarbiausiais kūdikių bei suaugusiųjų odos skirtumais, nes vaiko oda daug jautresnė ir jai ypač vasarą reikia ypatingos priežiūros.
Linos ABROMAVIČIENĖS nuotr.

Lina ABROMAVIČIENĖ
Daugelis norėdamas išreikšti švelnumo pojūtį taria - kaip kūdikio odos švelnumas. Kūdikio oda tikrai turi ypatingą švelnumą, tad jai reikalinga išskirtinė priežiūra. Specialistų teigimu, ne kiekvienas žino, kaip reikia tinkamai prižiūrėti kūdikio odą. Gydytoja dermatologė Irina Pugačiova tėvams pataria susipažinti su svarbiausiais kūdikių bei suaugusiųjų odos skirtumais. Pasak medikės, tai padės suprasti, kuo ypatinga kūdikio oda ir kodėl jai reikalinga išskirtinė priežiūra.

Vaiko oda jautresnė
Gydytoja I. Pugačiova sako, jog neretai tenka pastebėti, kad net ir ne pirmą vaiką auginantiems tėvams kai kurie faktai apie kūdikių odą būna naujiena. „Kartais tėvai pamiršta, jog tai, kas tinka jų odai, ne visuomet yra geriausia vaikui. Norint tinkamai prižiūrėti kūdikį, būtina žinoti, kuo išskirtinė jo oda, ir atsakingai rinktis jai pritaikytas priemones bei nemėginti eksperimentuoti su nepatikrintais produktais“, - sako dermatologė. Tėvai turėtų žinoti ir tai, kad kūdikių oda greičiau atsinaujina, nes jų odos ląstelės yra mažesnės negu suaugusiųjų, todėl greičiau auga. Suaugusiųjų oda visiškai atsinaujina per maždaug 35 dienas, o kūdikių gali atsinaujinti ir per keletą savaičių. „Svarbu neapsirikti, nes kūdikio oda ne tik greičiau atsinaujina, tačiau ir yra imlesnė įvairiems pažeidimams. Todėl reikia nuolat stebėti kūdikį atkreipiant dėmesį, ar jo odai nekyla potencialus pavojus iš aplinkos“, - teigia gydytoja.

Labiau pažeidžiama
Gydytoja sako, kad kūdikių oda yra maždaug penktadaliu plonesnė negu suaugusiųjų. Kai kurie moksliniai tyrimai rodo, kad odos storis gali skirtis net du kartus. Tai svarbus kūdikių odos išskirtinumas, kuris nulemia ir daugiau skirtumų tarp kūdikių bei suaugusiųjų odos ir skatina itin kruopščiai įvertinti kūdikio odos priežiūrą. Gležna oda labiau ir pažeidžiama. Tai lemia anatominiai odos struktūros skirtumai. Pasak I. Pugačiovos, skirtingų odos sluoksnių jungtys kūdikių odoje nėra tokios tvirtos, kaip suaugusio žmogaus. Svarbu saugoti kūdikį nuo bet kokių odos pažeidimų, nepalikti jo be priežiūros vietose, kuriose kūdikis gali netyčia įsibrėžti odą.
Dėl savo struktūros kūdikių oda jautresnė ir aplinkos poveikiui – ji praleidžia daug daugiau medžiagų negu suaugusiųjų oda. Todėl reikia nepamiršti, kad ne visos priemonės, netgi besiskelbiančios natūraliomis ar ekologiškomis, yra tinkamos kūdikiams. „Tėvai turi žinoti, kad net augaliniai ingredientai gali būti stiprūs alergenai, todėl verta pasidomėti, kokius produktus galima naudoti jūsų vaikui. Svarbu, kad šampūnai, odos kremai ir kitos kosmetikos priemonės, kurias naudojate kūdikio priežiūrai, būtų subalansuotos būtent vaikams, o jų tinkamumą įrodytų sertifikuoti tyrimai“, - aiškina gydytoja.

Greičiau išsausėja
Kadangi kūdikių oda dar nėra pilnai susiformavusi ir greičiau netenka vandens, ji yra linkusi sausėti. Be to, kūdikiui ėmus šliaužioti, jo oda nuolat trinasi į žemę, tai taip pat padidina sausėjimo tikimybę. Norint, kad kūdikio oda nesausėtų, dermatologai pataria naudoti minkštinamąsias priemones, kūdikiams skirtus losjonus bei specialius prausiklius. „Kūdikiai negali prisitaikyti prie aplinkos temperatūros taip gerai, kaip suaugusieji. Kai suaugusiajam karšta, kraujagyslės, esančios odoje, išsiplečia, o kai šalta – susitraukia, kad būtų geriau išsaugota organizmo šiluma. Kūdikių oda tokia savybe nepasižymi. Be to, kūdikiai turi gerokai mažiau prakaito liaukų negu suaugusieji ir negali tiek prakaituoti. Taigi tėvai turėtų kruopščiai prižiūrėti mažylio temperatūrą patys – parinkti tinkamus drabužius, įvertinti oro sąlygas“, - sako I. Pugačiova.
Tačiau esant tiesioginiam kontaktui su vandeniu kūdikio oda jį įsisavina labiau negu suaugusiųjų oda. Kartu su vandeniu į kūdikio organizmą gali patekti ir įvairios infekcijos. Gydytoja sako, jog sunku surasti balansą, kad prižiūrint vaiko odą ji per daug neišsausėtų ir būtų apsaugota nuo išorinių pavojų.

Nuo saulės reikia saugoti
Kūdikių oda daug jautresnė tiesioginiams saulės spinduliams negu suaugusiųjų, todėl juos labiau saulės spinduliai veikia. Apsaugą nuo saulės skleidžiamų ultravioletinių spindulių lemia pigmentas melaninas, kurio kūdikių oda dar nesugeba pasigaminti pakankamai. Todėl kūdikiams, gavusiems pernelyg daug ultravioletinių spindulių kūdikystėje, vėliau didėja tikimybė susirgti odos vėžiu. Vasaros sezono metu medikė rekomenduoja reguliariai drėkinti ir maitinti kūdikio odą, naudoti apsauginius kremus bei nepiktnaudžiauti saulės voniomis. „Ultravioletinių saulės spindulių poveikiui vaikai yra jautresni nei suaugusieji. Nudegimai vaikystėje gali atsiliepti vėlesniame amžiuje ir padidinti riziką įvairioms odos ligoms vystytis. Deginantis saulėje nereikėtų prarasti saiko. Daugeliui žmonių atrodo, kad intensyvus įdegis yra normalu, jį vertina kaip patrauklumo ir geros sveikatos simbolį, tačiau tiesioginiai saulės spinduliai kenksmingi ir ypač jų vengti reikia vaikams“, - sako dermatologė.

Į viršų