Bėgimas kaip fizinio aktyvumo forma Lietuvoje paskutiniu metu sulaukia vis daugiau dėmesio tarp skirtingo amžiaus ir skirtingo fizinio pasirengimo asmenų. Lauke galime pastebėti vis daugiau prabėgančių pro šalį žmonių, besikuriančių bėgimo klubų ir bendruomenių bei sparčiai dalyvių skaičius auginančių bėgimo renginių ne tik sostinėje, bet ir kituose miestuose bei miesteliuose.

Vienas iš didžiausių Lietuvoje sporto organizatorių – VšĮ „Tarptautinis maratonas“, rugsėjo mėnesį surengęs „Rimi Vilniaus maratoną“ gali pasidžiaugti rekordiniu pasisekimu. Bėgikų kiekis sparčiai auga (nuo 2020 metų dalyvių skaičius išaugo beveik 40 proc.), lyginant su pastaraisiais porą metų, o maratono bėgikų kiekis yra ne tik didesnis nei prieš socialinio gyvenimo sąstingį COVID-19 laikotarpiu, maratono distanciją rinkosi daugiausiai dalyvių per visą Vilniaus maratono gyvavimo istoriją. Bendrai renginyje dalyvauti užsiregistravo daugiau nei 10 tūkstančių bėgikų. „Esame nepaprastai sužavėti visais renginio dalyviais ir jų pasiekimais. Nesvarbu, ar dalyvis pirmą kartą įveikė 5 kilometrų trasą, ar maratoną, džiaugiamės, kad gebame pritraukti bėgimo entuziastus į renginį ir įkvėpti judėti.“ – sako VšĮ „Tarptautinis maratonas“ direktorius Gediminas Pajėda.

„Renginio organizavimas nėra tik apie techninę pusę ir trasos paruošimą. Mūsų, kaip organizacijos, tikslas yra ne tik suorganizuoti kokybišką renginį, tačiau ir skleisti žinutę apie bėgimą, jo naudas, motyvuoti sportuoti, išbandyti bėgimą“ - komentuoja G. Pajėda. Siekiant įtraukti viešojo ir privataus sektoriaus organizacijas į pasiruošimą Vilniaus maratonui, šį pavasarį ir vasarą (2023-03-20 – 2023-06-30) buvo organizuojamas Bėgimo iššūkis organizacijų darbuotojams. Registracija ir dalyvavimas iššūkyje buvo nemokami. Iš viso iššūkyje dalyvavo 35 organizacijos: 32 – privataus sektoriaus, 3 – viešojo, iš viso Iššūkio iniciatyva įtraukė beveik 2 tūkst. dalyvių. Geriausiai pasirodę įmonės buvo apdovanotos nemokamomis registracijomis į 2023 m. Vilniaus maratoną. Iššūkio rezultatai: http://tiny.cc/rezultatai.

Balandžio mėnesį iššūkio dalyviai buvo kviečiami į nemokamas gyvas treniruotes su gerai žinomais bėgimo treneriais Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje, kur galėjo įgyti bazines žinias apie bėgimą, treniruotės struktūrą, krūvio planavimą, specialius pratimus bėgimui bei gyvai pasikalbėti su bėgimo treneriu. 50 iššūkio dalyvių, kurie užpildė registracijos anketą ir buvo aktyviausi gyvų treniruočių dalyviai, gavo nemokamą asmeninio trenerio konsultaciją ir programą, skirtą pasiruošti Vilniaus maratonui.

Didelis susidomėjimas bėgimu džiugina ir renginių organizatorius, ir bėgimą atradusius naujokus, kurie įsitikina, kad bėgimas yra daugiau nei ištvermė ir kančios – tai pramoga, bendruomenės kūrimas, motyvacija bei daugelio kitų - fizinių ir psichologinių naudų šaltinis.

Projektas „Vilniaus maratonas plečia bėgimo bendruomenę“, kurį vykdė VšĮ „Tarptautinis maratonas“, bendrai finansuojamas Sporto rėmimo fondo lėšomis, kurį administruoja Nacionalinė sporto agentūra.

Į viršų