„Pasaulinė tuberkuliozės diena tapatinama su tuberkuliozės (TB) bakterijos atradimo data. 1882 m. kovo 24 d. vokiečių mokslininkas Robertas Kochas atrado ligos sukėlėją 1,5–3,5 mikrono ilgio lazdelės formos bakteriją. Už siekį nugalėti TB visame pasaulyje jis buvo apdovanotas Nobelio premija, – pranešime spaudai rašo visuomenės  sveikatos specialistė, vykdanti visuomenės sveikatos stiprinimą Diana Gedminienė.

Tuberkuliozė – tai lėtinė, infekcinė, granulominė liga, kurią sukelia tuberkuliozės mikobakterijos, kurios patenkana į įvairius žmogaus organus, dažniausiai plaučius ir juos pažeidžia. Nors suserga ne kiekvienas žmogus, didžiausią riziką susirgti tuberkulioze turi asmenys, kurių imuninė sistema yra nusilpusi t. y. esant nevisavertei mitybai, vartojant alkoholį, narkotines medžiagas, rūkant, esant lėtinėms plaučių ligoms, skrandžio ligoms, cukriniam diabetui ar  patiriant stresą. Taip pat turi įtakos prasta aplinkos ir asmens higiena.

Kaip plinta tuberkuliozė?
Tuberkuliozės mikobakterijas platina sergantis atvira plaučių TB forma žmogus. Dažniausias perdavimo būdas – oro lašelinis. Mikobakterijos į aplinką patenka sergančiajam kosint, kalbant, čiaudint, o asmeniui įkvėpus oro su šiomis bakterijomis, užsikrečiama, riziką užsikrėsti stiprina didelė sukėlėjų koncentracija ore, ilgas kontaktas su sergančiuoju, prastai vėdinamos patalpos.  Kitas retesnis perdavimo būdas  – netiesioginio kontakto, kuomet ligonis nesilaiko asmens higienos ir užsikrečiama per užterštus indus, patalynę, higienos priemones. Net trečdalis pasaulio gyventojų yra infekuoti tuberkuliozės mikobakterijomis, apie 10 proc. užsikrėtusiųjų suserga tuberkulioze. Užsikrėsti šia liga galima bet kur, tačiau tik apie dešimtadalis užsikrėtusiųjų suserga.

Kaip atpažinti plaučių tuberkuliozę?
Pirmieji požymiai, kurie leidžia įtarti ligą, yra užsitęsęs kosulys, karščiavimas, naktinis prakaitavimas, skrepliavimas, padidėję limfmazgiai kartais būdingas ir skausmas krūtineje. Jei atkosėjus pastebimas kraujas – į gydytoją būtina kreiptis nedelsiant. Atkreipti dėmesį ypač svarbu tiems asmenims, kurių šeimos nariai serga ar anksčiau sirgo tuberkulioze, turėję sąlytį su sergančiuoju asmeniu.

Gydymas ir profilaktika
Gydymas trunka 6–8 mėnesius, tačiau gydant su pertraukomis arba nepastoviai tuberkuliozė tampa lėtinė ir sunkiai pagydoma, o tokie asmenys toliau platina ligos sukėlėjus. Užsikrėsti tuberkuliozės bakterijomis riziką turime kiekvienas, nes sergančiųjų, nesigydančiųjų gali būti darbo kolektyvuose, vaikų ugdymo įstaigose. Vaikai iki penkerių metų yra jautriausi tuberkuliozės bakterijoms, nes jų imuninė sistema nėra dar pilnai susiformavusi. Todėl labai svarbu pradėjus gydytis, tęsti visą gydymo kursą ir visiškai pasveikti, nes tik toks asmuo yra nepavojingas aplinkiniams.

Rekomenduojama pasitikrinti sveikatą profilaktiškai, nes nustatyta liga esant ankstyvoms stadijoms yra efektyvaus pasveikimo garantas ir artimųjų apsaugojimas nuo šios pavojingos infekcinės ligos.

Ką privalo tuberkulioze sergantis asmuo?
Sergantis tuberkulioze žmogus turi griežtai laikytis gydymo reikalavimų (nustatytu laiku apsilankyti pas gydytoją, vaistus vartoti kaip nurodyta), bendraudamas su kitais asmenimis dėvėti medicininę kaukę, kosėdamas, čiaudėdamas prisidengti servetėle, vengti sąlyčio su artimaisiais, turėti individualias higienos priemones ir jas laikyti atskirai nuo kitų šeimos narių higienos priemonių, naudoti atskirus stalo indus ir įrankius, esant galimybei miegoti atskirame kambaryje ar atskiroje lovoje, naudoti individualią patalynę. Dažnas patalpų vėdinimas mažina riziką bakterijoms likti patalpose.

Tuberkulioze sergančio artimieji
Sergančiųjų artimiesiems rekomenduojama reguliariai tikrintis sveikatą, kontroliuoti, ar ligonis vartoja skirtus vaistinius preparatus, ar laikosi asmens higienos reikalavimų, patariama gerai vėdinti kambarius (esant galimybei daryti skersvėjus), drėgnu būdu kasdien valyti patalpas, atlikti namie dezinfekciją, esant galimybei atsisakyti kilimų, minkštųjų baldų bei kitų sunkiai valomų ir plaunamų daiktų. Sergančiojo skalbinius patariama skalbti atskirai, rūbus, patalynę, užtiesalus lyginti lygintuvu.

Svarbu žinoti
Kiekvienas iš mūsų galime prisidėti stabdant tuberkuliozės plitimą, teikdami informaciją apie šios ligos profilaktiką ir gydymo svarbą. O siekdami apsaugoti save, stenkitės palaikyti sveiką savo imuninę sistemą, valgyti pilnavertį maistą, kurio racione būtų kuo įvairesnių maisto produktų, gausu daržovių, vaisių, augalinės ir gyvulinės kilmės baltymų. Venkite neigiamų emocijų, streso, alkoholio bei tabako gaminių. Skirkite laiko organizmo poilsiui.

Parengta pagal Šiaulių VSB  

Į viršų