Kūdikio gimimas – pirmasis jo ir mamos pasimatymas. Nuogutis, šlapias ir lipnus jis guli mamai ant krūtinės. Kas gali pasakyti, kad negražus, nors – susiraukšlėjęs, gležnas, neišpuoštas ir nesušukuotas. Tos pirmosios dešimt–penkiolika minučių mamai – pati didžiausia šventė. Tėčiui taip pat. Ne vienas jų šią akimirką apsiverkia.

Akušerė Marija Mizgaitienė, tinklaraščio bei tėvystės studijos „Sumani mama“ įkūrėja, knygos „Nėštumo ir vaiko priežiūros vadovas“ bendraautorė, ,,Šiaulių naujienų“ skaitytojams pateikė keletą patarimų, kaip ruoštis vaiko gimimui.

Kaip nepaklysti informacijos triukšme
Akušerei M. Mizgaitienei susirūpinimą kelia tai, kad nepaisant informacijos gausos mūsų visuomenėje gimdymas apipintas mitų, neteisingų įsivaizdavimų, klaidinančių pasakojimų. Tiek spaudoje, tiek internete gausu patarimų apie kūdikio kraitelį, nėščiosios mitybą, fiziologinius moters organizmo pokyčius nėštumo metu.

Vis dėlto labai dažnai kūdikio gimimas asocijuojasi su skausmu, ilgomis varginančiomis valandomis ar netgi kančiomis. Moteris neramina daugybė klausimų: kas jų laukia gimdymo metu, kodėl ne visos gimdo sklandžiai ir lengvai, ar įmanoma pasiruošti taip, kad kuo mažiau tektų kentėti...

Miestų gyventojai gali lankyti įvairias tėvystės mokyklas, o iš atokesnių vietovių ne visiems jos pasiekiamos. Tiems, kas neturi galimybių mokytis kursuose, M. Mizgaitienė rekomenduoja peržiūrėti profesionalius videoseminarų įrašus,  o gydytojų ir kitų specialistų komandos parengta knyga „Nėštumo ir vaiko priežiūros vadovas“ atsakys į daugelį klausimų.

,,Domėtis, atsirinkti sau reikalingą informaciją būtina, nes žinios – mūsų stiprybė“, – teigia M. Mizgaitienė.

Kaip gimdyti be baimės
„Kaip ir visais laikais gimdymas – nenuspėjamas ir dinamiškas procesas, kurio visiškai valdyti negalime, todėl labai svarbus tinkamas pasiruošimas, – sako medikė. – Dirbdama akušere matau skirtumą tarp tinkamai gimdymui pasiruošusios gimdyvės ir nepasiruošusios. Pasiruošusi gimdyvė žino, kaip kvėpuoti gimdymo metu, kaip mažinti gimdymo skausmą nemedikamentinėmis priemonėmis. Ji žino ne tik medikamentinio skausmo malšinimo privalumus, tačiau ir trūkumus, todėl gali priimti sąmoningus sprendimus. Tinkama vyro pagalba taip pat gimdymą gali padaryti lengvesnį, sklandesnį ir netgi greitesnį.“

Baimė kyla iš nežinojimo ir nepasitikėjimo savimi. Kad tinkamai pasiruoštume, reikia ne vien teorijos, bet ir daug darbo įdėti. Svarbus fizinis pasirengimas ir emocinis.

Fizinis pasirengimas
Akušerė įsitikinusi, kad rami į gimdymą ateina moteris, kuri išmano gimdymo fiziologiją, žino, kokie yra gimdymo etapai, kas yra norma, o kas nukrypimas, nebijo bendrauti su medicinos personalu, klausti.

Medikė pabrėžia, kad nepaprastai svarbus yra fizinis moters pasiruošimas. Jei nėštumo metu sveika moteris labai mažai juda, daugiau laiko praleidžia gulėdama, gimdyti gali būti sunkiau. Gimdymui reikia daug jėgų, energijos, todėl kūnas turi būti ruošiamas, stiprinami raumenys.

„Besilaukiančios  moterys turėtų judėti, mankštintis, net jeigu iki to laiko nesportavo.

Pasivaikščiojimai, jogos pratimai, bėgiojimas, plaukiojimas suteiks žvalumo, pakels nuotaiką. Vis dėlto geriausia būtų, kad tas mankštas prižiūrėtų specialistai“, – sakė M. Mizgaitienė. Dėl galimų traumų nerekomenduojamas nėščiosioms dviračių sportas. Apskritai nėštumas – ne kliūtis pradėti saugiai sportuoti, o greičiau būtent tas momentas, kai galime pradėti ne „nuo rytojaus“, o šiandien.

Emociškai turi ruoštis ir tėčiai
Pasak M. Mizgaitienės, nepasiruošusi pora patenka į nežinomą, nepažįstamą pasaulį, kas kelia baimę, nesaugumo ir nepasitikėjimo savimi jausmą, įtampą, stiprina skausmą. Žinios suteikia jėgų, kantrybės ir stiprybės. Pozityvumas padeda įsiklausyti moteriai į savo kūno siunčiamus signalus, tinkamai kvėpuoti, tėčiams – išlikti ramiems.

Teigiamai emociškai nusiteikęs tėtis gimdyme turi būti padėjėjas, dalyvis, tačiau praktika rodo, kad be reikalingų žinių jis tampa stebėtoju, kuris dažnai ne tik nepadeda, tačiau dar ir trukdo gimdyvei, kelia didelę įtampą ir stresą.

„Moteris turi atvykti į gimdymą nusiteikusi, kad tai yra šventė – jūsų vaiko gimtadienis, jūsų pirmasis pasimatymas, – ragina įsigilinti į momento svarbą medikė. – Tėtis ar kitas lydintis asmuo turėtų pasirūpinti, kaip sukurti namų jaukumo, ramybės aplinką. Vis dėlto tėtis turėtų nepamiršti, kad toje šventėje jam priklauso atlikti rimtą darbą. Jo apranga neturi varžyti judesių, gal ne tik pamasažuoti moterį teks, nuraminti, gal būsite tas, prie kurio peties bus priglaustas mažas murzinas kūdikėlis.“

Jeigu vyras emociškai nepasiruošęs, bijo, alpsta, medikams tenka juo rūpintis, paguldyti ar išprašyti už durų – anoks iš jo ramstis gimdyvei. Niekuo ne geriau, jeigu vyras, kol žmona išpilta prakaito kamuojasi, telefone įlindęs, socialiniuose tinkluose naujienomis dalijasi.

Ramybė, pasitikėjimas medikais padės pagimdyti be nereikalingų įtampų ir stresų.

Kūdikio ir mamos krepšelis
M. Mizgaitienė primena, kad gimdyvių palatos nedidelės, todėl prigrūdus jas nebūtinų daiktų bus nejauku. Patartina iš anksto pasidaryti sąrašą ir susidėti, kas būtina, tarkim, trims dienoms.

Minėtame leidinyje yra išsamus sąrašas, kiek kokių drabužėlių kūdikiui reikia turėti, kas pravers mamai, kokios sudėties reikalinga vaistinėlė.

Kūdikio drabužėlių į gimdymo namus vertėtų pasiimti ne  tris komplektus. Krepšelyje turėtų būti sauskelnės, švelnios palutės, neperšlampami pervystymo patiesalai. Asmens dokumentai, nėščiosios kortelė, patogūs rūbai, šlepetės ir mėgstamos higienos priemonės, automobilio ir namų raktai, telefono kroviklis – visuomet turi būti po ranka. Kadangi gimdymas gali užtrukti, knyga, žurnalas ar muzikos grotuvas pravers įveikiant laukimo nerimą.

Žindymas – ne tik mamos ir vaiko ryšys
Vargu ar kas abejoja ilgalaikio žindymo privalumais. Pateikiama akivaizdžių įrodymų, jog optimalus žindymas turi teigiamą poveikį: motinai padeda reguliuoti pastojimą, mažėja krūtų ir kiaušidžių vėžio bei hipertenzijos rizika. Vaikui padeda kovoti su infekcijomis, mažėja viduriavimo atvejų, kvėpavimo takų infekcijų ir ūminio vidurinės ausies uždegimo rizika, užkerta kelią dantų ėduoniui ir netaisyklingam sąkandžiui, net didina intelektą.

Pasaulio sveikatos organizacija rekomenduoja pirmus šešis gyvenimo mėnesius kūdikius tik žindyti,  6 mėnesių kūdikiams duoti ir papildomo maisto, o žindymą tęsti iki 2 metų ar ilgiau.

Pasak M. Mizgaitienės, labai reta moteris iš tikrųjų negali žindyti. Dažniau susiduriama su per silpna motyvacija. „Tai komandinis darbas – kūdikio ir mamos, – teigia akušerė. – Abiem reikia nepaprastos kantrybės. Taisyklingai priglausti kūdikį prie krūties, nepasiduoti pagundoms jį primaitinti, nekišti visiškai beverčio čiulptuko – viskam reikia supratimo, meilės ir atkaklumo. Mamos balsas, mamos širdies plakimas ir mamos pienas yra patys mieliausi, patys brangiausi dalykai kūdikiui.“

Motinystės liūdesys ir nuovargis
Motinystės liūdesys po gimdymo nėra oficialiai diagnozuojamas, tačiau su juo susiduria bent pusė pagimdžiusių moterų. Jam būdingi simptomai – bloga nuotaika, liūdesys, padidėjęs nerimas, dirglumas, verksmingumas, miego sutrikimai. Jeigu negalavimai trunka ilgiau kaip 2 savaites,  patariama kreiptis pagalbos į medikus, nes maždaug 1 iš 5 moterų, kurioms pasireiškia motinystės liūdesio po gimdymo simptomai, išsivysto pogimdyvinė depresija – reakcija į pokyčius moters gyvenime, naują statusą, persitvarkančius hormonus.

Būtina leisti sau pailsėti, išeiti iš namų ar užsiimti kokia nors miela veikla, pavyzdžiui, paskaityti knygą, pažiūrėti filmą ar paklausyti muzikos, pasportuoti, nueiti į kirpyklą, grožio saloną.

Kad tai būtų įmanoma, reikalinga artimųjų pagalba. Vyrai, mamos, anytos, sesės turėtų  bent po porą valandų per dieną išleisti mamą pailsėti. Galima būtų kartu išeiti pasivaikščioti, juk su vaiku kasdien išeinama į lauką. Svarbiausia, jog gimdyvės artimieji rūpintųsi ja emociškai, kad moteris galėtų apie tai kalbėtis. Pokalbis, kai tave iš tikrųjų išgirsta ir supranta, M. Mizgaitienės teigimu, yra geriausia terapija.

Akušerė M. Mizgaitienė yra įsitikinusi, kad gimdymas gali būti lengvas ir sklandus, tereikia semtis žinių, išmokti jausti, valdyti savo kūną, mintis ir baimės apleis, ypač, jei šalia yra palaikantis, ramus būsimas tėtis. Po gimdymo taip pat mamai ir kūdikiui reikalinga artimųjų globa, palaikymas.

Į viršų