Vienas iš svarbiausių moters sveikatos veiksnių – užkrečiamosios ligos, galinčios lemti bendrą moters sveikatos būklę ir reprodukcinę sveikatą, nėštumo laikotarpiu – sutrikdyti ir vaisiaus sveikatą.

Grėsmingas žmogaus papilomos virusas
Didelę grėsmę moters sveikatai kelia lytiniu keliu plintantis žmogaus papilomos virusas, kuris yra vienas iš pagrindinių gimdos kaklelio vėžio išsivystymo priežasčių. Skirtingai nuo kitų virusų, ŽPV gali sukelti ikivėžinius ar vėžinius susirgimus. Gimdos kaklelio vėžys yra ketvirtas pagal dažnumą moterų piktybinis susirgimas. Nors profilaktinės patikros ir skiepų programos yra plačiai paplitusios, tačiau gimdos kaklelio vėžys tiek Lietuvoje, tiek pasaulyje vis dar išlieka viena iš dažniausių moterų mirties nuo vėžio priežasčių.

Žmogaus papilomos virusas gali sukelti kliniškai įvairius odos, viršutinių kvėpavimo takų, lytinių organų sistemos gleivinių pažeidimus ir galimus ikivėžinius ar vėžinius susirgimus. Šiuo metu žinoma daugiau kaip 200 žmogaus papilomos virusų tipų, iš kurių apie 13 žmogaus papilomos virusų tipų yra kancerogeniški ir priklauso aukštos vėžio rizikos grupei. ŽPV sukeltos vėžio formos sudaro apie 5 proc. visų diagnozuotų vėžinių susirgimų pasaulyje.

Dažniausiai pasitaikantis yra gimdos kaklelio vėžys. Susirgti juo gali kiekviena moteris, nepriklausomai nuo amžiaus ar paveldimumo.

Viruso plitimo būdai
Žmogaus papilomos virusas plinta lytinių santykių metu ir užsikrėtusi motina virusą gali perduoti vaikui gimdymo metu. Taip pat šiuo virusu galima užsikrėsti kontaktiniu būdu per odą ir gleivinių mikrotraumas. Šia infekcija gali užsikrėsti tiek vyrai, tiek moterys. Dažnai ŽPV užsikrėtę asmenys neturi jokių simptomų, tačiau jie virusą gali perduoti kitiems. Užsikrėtimas virusu priklauso nuo lytinių partnerių skaičiaus, o užsikrėtimo rizika didėja  didėjant partnerių skaičiui.

Apsaugos skiepai
Klinikiniai tyrimai rodo, kad vakcinos nuo ŽPV yra saugios ir labai efektyvios nuo gimdos kaklelio vėžio, sukeliamo 16 ir 18 viruso tipų. Geriausias rezultatas yra 9–26 metų mergaitėms, merginoms ir moterims, nepradėjusioms lytinio gyvenimo. 2016 m. rugsėjo mėnesį mūsų šalyje pradėtas vienuolikamečių mergaičių skiepijimas nuo ŽPV, kuriuo siekiama užkirsti kelią virusui patekti į organizmą iki lytinio gyvenimo pradžios. Pakanka dviejų vakcinos dozių imunitetui susidaryti, tačiau tarp pirmos ir antros dozių turi būti ne trumpesnis kaip 6 mėn. laikotarpis.

Profilaktinės programos
Šalyje yra įgyvendinamos dvi nacionalinės programos: skiepijimo nuo ŽPV programa ir gimdos kaklelio vėžio patikros programa. Visos moterys nuo 25 iki 60 metų kviečiamos kartą per trejus metus pas savo šeimos gydytoją pasitikrinti dėl gimdos kaklelio vėžio. Mergaitės nuo 11 metų amžiaus – skiepijamos nuo ŽPV valstybės biudžeto lėšomis. Sėkmingas profilaktinių programų įgyvendinimas priklauso tik nuo palankaus visuomenės požiūrio.

Lytinis švietimas
Moksliniais tyrimais įrodyta, kad tinkamas lytinis švietimas ir ugdymas atitolina pirmuosius lytinius santykius, sumažina lytinių partnerių skaičių, skatina atsakingiau saugotis nuo nepageidautino nėštumo ir lytiškai plintančių infekcijų.

Parengta pagal ULVC

Į viršų