Kiekvienos šalies gyventojų psichikos sveikata yra neatsiejama nuo ilgalaikio valstybės socialinio ir ekonominio vystymosi. Tačiau blogėjanti gyventojų psichikos sveikata išlieka rimtu iššūkiu ne tik Lietuvai, bet ir pažangiausioms pasaulio šalims. Siekiant kuo efektyviau spręsti iškylančias problemas birželio 30–liepos 1 dienomis vykstančioje 1-ojoje tarptautinėje visuomenės psichikos sveikatos konferencijoje „Nuo pagrindų – iki inovacijų“ aptariamos problemos ir galimi sprendimo būdai psichikos sveikatai gerinti.

Sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos teigimu, prognozuojama, kad 2020 metais depresija bus viena labiausiai paplitusių ligų, o psichinę sveikatą ir daugelį psichinių sutrikimų daugiausia lemia ekonominė, socialinė ir fizinė aplinka.

„Priemonės, skirtos pagerinti kasdienio gyvenimo sąlygas nuo pat gimimo, ankstyvos vaikystės, mokyklinio amžiaus, šeimos kūrimo ir darbinio bei vyresnio amžiaus, suteikia galimybių gerinti gyventojų psichinę sveikatą ir sumažinti psichikos sutrikimų riziką. Neabejotinai tai susiję su ekonominėmis, socialinėmis ir aplinkos sąlygomis. Tad gyventojų psichinės sveikatos gerinimo veiksmai turi būti visuotiniai: visoje visuomenėje ir proporcingi poreikiui, kad socialinis lygis atitiktų psichinės sveikatos rodiklius“, – sako ministras A. Veryga.

Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) ir Vilniaus universiteto organizuojama konferencija yra pirmasis tokio pobūdžio renginys Baltijos šalyse, kurio metu šios srities patirtimi dalijasi ne tik medikai, bet ir politikai, edukologai, urbanistai bei kitų profesijų atstovai. Tarp konferencijos svečių – žymiausi visuomenės psichikos ekspertai iš Jungtinių Amerikos Valstijų, Olandijos, Vokietijos ir kitų pasaulio šalių.

Konferencija skirta pristatyti ir aptarti naujausius mokslinius įrodymus ir gerąją šalių praktiką gerinant visuomenės psichikos sveikatą, dvišalio Lietuvos ir Norvegijos bendradarbiavimo visuomenės psichikos sveikatos srityje rezultatus ir tolimesnio bendradarbiavimo perspektyvas.

Konferencijoje dalyvauja psichikos sveikatos ekspertai iš Pasaulio sveikatos organizacijos, Bostono Universiteto, Europos visuomenės sveikatos asociacijos, Norvegijos visuomenės sveikatos instituto, Oslo, Embdeno, Utrechto, Vrije, Tbilisi ir Vilniaus universitetų, taip pat psichikos sveikatos politikai ir praktikai iš Ispanijos, Vokietijos, Latvijos, Lietuvos ir kitų šalių.

Konferencija finansuojama 2009–2014 m. Norvegijos programos „Visuomenės sveikatai skirtos iniciatyvos“ lėšomis.

Parengta pagal SAM informaciją

Į viršų