Chaimo Frenkelio viloje vyko paramos sutarties pasirašymas tarp Lietuvos Rotary ir Parolimpinio komiteto. Sutartyje numatyta Rotariados metu, kuri vyks Šiauliuose rugsėjo 7–9 dienomis, paremti Lietuvos neįgaliųjų kulkinio šaudymo čempionę, kandidatę į 2020 m. Tokijo parolimpines žaidynes Raimedą Bučinskytę. Ši šiaulietė yra viena iš geriausių pasaulio kulkinio šaudymo sportininkių, tačiau norint patekti į parolimpines žaidynes, reikia dalyvauti atrankinėse varžybose bei atnaujinti šaudymo įrangą. Todėl šiai sportininkei buvo įteiktas vokiečių firmos varžybinis pistoletas, kuris puikiai jai dera.

„Ginklas, kaip ir sportiniai bateliai, turi tikti tik tau“
Lietuvos neįgaliųjų kulkinio šaudymo čempionės, kandidatės į 2020 m. Tokijo parolimpines žaidynes R. Bučinskytės pirmasis treneris Kęstutis Savickas teigė, jog pažintis su sportininke prasidėjo 2013 m.

„Tais metais vyko šaudymo varžybos, kuriose šaudė 60 dalyvių, bet iš visų jų mano dėmesį patraukė Raimeda. Ji užėmė 10 vietą, man buvo nesvarbu, kiek taškų ji surinko, bet mačiau, kokia energija iš jos akių tryško. Aš jai pasiūliau užsiimti šaudymu, bet ji atsisakė – esą neįdomu. Po pusės metų ją susiradau, pasakiau, kad po savaitės bus varžybos, kuriose ji užims prizinę vietą. Per savaitę Raimedą paruošėme ir ji užėmė antrąją vietą. O po keturių mėnesių pasaulyje ji užėmė ketvirtąją. Tai  atsitiktinumas, bet tai išėjo jai pačiai tik į gera. Raimeda yra deimantas, aš labai džiaugiuosi, kad Rotary prisidėjo prie to deimanto šlifavimo, kad jis taptų briliantu“, – sakė treneris K. Savickas.

R. Bučinskytė teigė, jog jai tai didžiulė staigmena, didžiulis siurprizas. Anot jos, ginklas kaip ir sportiniai bateliai, turi tikti tik tau. Sportininkei teko išbandyti ne vieną ginklą, tačiau šis jai suteiktas ginklas tiko labiausiai, nes yra naujausias ir turi ypatingų techninių duomenų.

„Šiuo metu šaudžiau su nelabai sau tinkančiu ginklu. Prieš tris savaites iškovojau antrąją vietą, o į pasaulines varžybas važiuoja tik patys stipriausi. Konkurencija labai didelė ir nuspėti, kaip seksis,  labai sudėtinga. Varžybose šaudymas yra toks sportas, kuriame konkurentas esi tu pats, o ne kurie stovi aplinkui. Labai didelę įtaką daro vidinė ramybė, pasiruošimas, negalima išreikšti emocijų. Negalima džiaugtis, kai padarai gerą šūvį, ir negalima liūdėti, kai padarai blogą, nes tai turi įtakos tolimesniam šaudymui. Sunku buvo patikėti, kad atsiranda tokių organizacijų, kurios nori padėti ir stengiasi. Per pirmąjį susitikimą manęs klausė, ko man reikia, kad sporte būtų lengviau, jog būtų galimybė išvykti į Tokiją. Pasakiau, kad man reikia ginklo, kuris būtų pagal mane, kad tai būtų mano ginklas. Lietuva nėra tokia turtinga, kad galėtų išsiųsti į reikiamas varžybas“, – pasakojo Lietuvos neįgaliųjų kulkinio šaudymo čempionė, kandidatė į 2020 m. Tokijo parolimpines žaidynes R. Bučinskytė.

Bendradarbiavimo sutartis – kažko didelio pradžia
Rotary International apygardos 1462 būsimasis valdytojas Virginijus Šniukas dėkojo visiems prezidentams, kurie palaikė idėją skatinti jaunus žmones, ypač jaunimą, sportuoti, kuris taps  artėjančios Rotariados pagrindiniu šūkiu.

„Mūsų ateinančių metų moto, anot Rotary prezidento Ian H. S. Riseley,  būti įkvėpėjais. Reikia kitaip pažvelgti į sportą, kaip į galimybę bendrauti, susipažinti, praleisti laiką, paskatinti jaunus žmones viską daryti sistemingai. Pradėtas bendravimas bus įkvėpimas ir paskatinimas atsigręžti į Rotary judėjimą, suprasti, jog kitą kartą žmonėms reikia didžiulio moralinio palaikymo, finansinės pagalbos, kai siekiama sporto aukštumų“, – sakė V. Šniukas.

Lietuvos parolimpinio komiteto vadovas Paulius Kalvelis džiaugėsi, jog dalyvauja sutarties pasirašyme.

„Tikiu, kad ši sutartis yra kažko didelio pradžia, tai tas mažas akmenėlis, pradedantis riedėti nuo didelio kalno, dar įsibėgės. Aš tikrai tikiu, kad tai taps olimpiniu medaliu, kurį laikys R.  Bučinskytė“, – teigė P. Kalvelis.

2018 05 04 28

Bendradarbiavimo sutartį pasirašo Šiaulių Rotary klubo prezidentas G. Mališauskas ir Lietuvos parolimpinio komiteto vadovas P. Kalvelis.
Artūro STAPONKAUS nuotr.

Į viršų