Saša Količius sako, kad Kroatijoje jis kasryt atlieka ritualą – kavinėje išgeria puodelį „Lavazza” kavos.
„Šiaulių” klubo nuotr.

Aušra LAURINKIENĖ 

Pirmasis „Šiaulių” futbolo vienuolikės legionierius iš Kroatijos Saša Količius, ekipoje debiutavęs liepos 15-osios namų rungtynėse su „Wisla”, Saulės mieste gyvena jau beveik du mėnesius. Įdomu,  kiek lietuviškų žodžių jis išmoko, kur geria skaniausią kavą ir kaip vertina naująją komandą.

- Gal jau pramokai lietuvių kalbą? 

- „Labas”  - beveik viskas, ką suprantu. Dar žinau „ačiū”, „taip”, „ne”, taip pat žinau kai kurių spalvų pavadinimus.

- Komandoje žaidi vilkėdamas 27-uoju numeriu pažymėtus marškinėlius. Šis skaičius turi kokią nors reikšmę?

- Man labai patinka 17 numeris, bet jis buvo užimtas, tad rinkausi kitą, kuriame būtų septynetukas.

- Gal turi kokių ritualų ar prietarų prieš rungtynes?

- Neturiu ypatingų  prietarų. Tiesiog einu pasivaikščioti ryte prieš rungtynes, taip pat geriu nemažai vandens.

- Kol kas rungtyniaudamas įvarčiais nepasižymėjai, o kortelių  gavai ne vieną. Jas renki vos ne kiekvienose rungtynėse – toks tavo žaidimo stilius ar lietuvių teisėjai - pernelyg griežti?

- Taip, aš  esu gana agresyvus žaidėjas, bet ta raudona kortelė, kurią  gavau rungtynėse su „Ekranu” nebuvo pelnyta. Kroatijos čempionate už tą pražangą tikrai nebūtų parodyta antra geltona kortelė. Be to, tai buvo tik antras ar trečias kartas, kai aš prieš save išvydau raudoną kortelę. Tikrai nesu žaidėjas, kuris nuolat varomas iš aikštės už grubias pražangas.

- Per pastaruosius mėnesius komandoje įvyko daug pasikeitimų  – visa grupė naujokų, naujas ir treneris. Ar užteks laiko vieniems kitus suprasti, susižaisti?

- Tai nebus lengva, bet mes esame gerame kelyje. Pasikeitimų buvo labai daug, tačiau naujasis treneris įnešė daugiau drausmės į komandos veiksmus. Mums tikrai reikėjo tokio trenerio, koks yra Valdas Ivanauskas. Tikiuosi, kad mums pavyks čempionate pakilti į ketvirtąją vietą.

- Atslūgus karščiams į Lietuvą ateina ruduo. Pats esi iš  Splito, Viduržiemio jūros kurorto, ar nepasiilgsti jūros ir saulės?

- Žinoma, labai pasiilgstu, be to, - dar savo merginos, draugų bei šeimos. Tačiau aš - profesionalas ir tai ne pirmas kartas, kai aš esu išvykęs į užsienio šalį žaisti, tad nelabai į tai kreipiu dėmesį. O dabartinis oras man patinka net labiau, nei karštis, nes naktį būdavo sunku miegoti...

- Mieste tave dažnai galima išvysti lauko kavinėse gurkšnojantį  kavą. Kuri – pati skaniausia?

- Neturiu vienos mėgstamos kavinės. Man patinka „Lavazza” kava ir aš  renkuosi tas kavines, kur yra šios kavos. Tai man - tarsi ritualas, savo šalyje aš kas rytą einu į kavinę išgerti kavos, susitikti su draugais, čia Lietuvoje tai - ne taip populiaru.

- Ar patinka lietuviškas maistas?

- Taip, mėgstu lietuvišką maistą, tik mes šiek tiek kitaip darome salotas - pas jus dedamas majonezas, o mes į salotas pilame daug alyvuogių aliejaus. Jis mūsų šalyje - labai populiarus. Iš lietuviškų patiekalų nevalgau šaltibarščių, nes nemėgstu burokėlių.

- Netrukus prasidės krepšinio čempionatas. Kroatija, kaip ir Lietuva, Europoje žinoma kaip stipri krepšinio šalis. Seksi visus įvykius ir palaikysi savo šalies rinktinę?

- Taip, žinoma, palaikysiu savo rinktinę ir linkėsiu jai kuo didžiausios sėkmės. Futbolas mūsų šalyje - populiariausias, tik po jo seka krepšinis. Aš nelabai domiuosi krepšiniu, apie Anglijos futbolą galiu pasakyti daugiau nei apie Kroatijos krepšinį, tačiau savo rinktinę palaikau. Tikiuosi, kad Lietuva ir Kroatija žais finale, o ten tenugali stipriausias.

Futbolininko karjera

1981 metų  lapkričio 26-ąją Splite (Kroatija) gimusio futbolininko ūgis – 180 cm, svoris – 76 kg. Jo karjera prasidėjo 2000-2002 metais „Rijekos” komandoje, kuri žaidė aukščiausioje Kroatijos lygoje. 2002-2003 metais Saša gynė „Legios” garbę Lenkijos aukščiausiojoje lygoje, 2003-2005 metais atstovavo „Mosor” ((Zrnovnica, Kroatija) - Druga-HNL (Kroatijos pirmoji lyga), 2005-2006 metais - „Segestos” ekipai (Sisak, Kroatija) - Druga-HNL (Kroatijos pirmoji lyga), 2007-2008 metais - „Oulu” (Oulu, Suomija) – Veikkausliiga (Suomijos aukščiausioji lyga), 2007-2009 metais -  „Medimurje” (Medimurje, Kroatija) - Prva HNL (Kroatijos aukščiausioji lyga), 2009 -2010 metais - „Imotski” (Imotski, Kroatija) - Druga-HNL (Kroatijos pirmoji lyga) ir galų gale prieš du mėnesius apsivilko „Šiaulių” futbolo komandos marškinėlius.  
 
Į viršų