Aušra LAURINKIENĖ 

Šiauliuose šeštadienį baigėsi tris dienas trukusios tarptautinės sporto klubų  žaidynės „Žalgiris Open 2010”, skirtos Žalgirio mūšio 600-osioms metinėms paminėti. Nusivylusių trijų dienų sporto ir kultūros renginių fiesta nebuvo – ir Lietuvos, ir užsienio šalių atstovai vieningai dėkojo už puikų renginį ir džiaugėsi galėję paviešėti Saulės mieste.

Vyko ne tik varžybos, bet ir parodomieji renginiai

Anot Lietuvos sporto draugijos „Žalgiris” prezidento ir vyriausiojo varžybų teisėjo Vyto Nėniaus, dalyvavusio teniso varžybose, žaidynėse sulaukta 1142 dalyvių iš devynių šalių: Lietuvos, Latvijos, Estijos, Lenkijos, Bulgarijos, Vengrijos, Austrijos, Izraelio ir Rusijos. „Kadangi tai buvo jubiliejinės žaidynės, kvietėme tų šalių, kurios susijusios su istorija ar bent yra arti tos schemos, sporto klubus”, - sakė V. Nėnius.

Šių  žaidynių tikslas buvo ne tik skatinti tarptautinį bendradarbiavimą tarp šalies ir užsienio sporto klubų, sporto organizacijų, nustatyti pajėgiausias šalies bei užsienio komandas, populiarinti sporto šakas, bet ir tinkamai paminėti Žalgirio mūšio 600-ąsias metines. Paklaustas, kuo šios žaidynės skiriasi nuo kitų, V. Nėnius sakė, kad SD „Žalgiris” propaguoja dirbančiųjų sporto mėgėjų veiklą, tad čia dalyvauti negalėjo profesionalūs bei jaunesni nei 21 metų amžiaus sportininkai. „Čia varžėsi miestų grupių ekipos ir rajonų grupių zoninių varžybų nugalėtojos, užsienio sporto klubai”, - sakė SD  „Žalgiris” prezidentas.

Savaitgalį kiekvienas Šiaulių miesto gyventojas ar svečias rado širdžiai mielą kampelį, nes žaidynių programą sudarė aštuonios sporto šakos: paplūdimio tinklinis, rankinis, šachmatai, krepšinis, tinklinis, stalo tenisas ir futbolas (7x7). Beje, žiūrovai galėjo mėgautis į parodomųjų renginių programą įtrauktu sportu: šeštąja tarptautine Talšos regata, dviračių naktinio kriteriumo ir figūrinio vairavimo varžybomis, Šiaulių miesto mokinių kūrybinių darbų paroda „100 Žalgirio legendų”, tryliktuoju Lietuvos kaimo muzikantų ir kapelijų festivaliu „Ant rubežiaus”, tautodailės ir amatų muge, tarptautinės kategorijos teisėjo, Alytaus kolekcininkų klubo prezidento Zenono Gramacko sporto kolekcijos paroda, kryžiažodžių ciklo, skirto tarptautinėms sporto klubų žaidynėms „Žalgiris Open 2010” nugalėtojų apdovanojimu.

Geriausiems iš geriausiųjų apdovanojimai įteikti sporto bazėse, o šeštadienį visi sportininkai buvo kviečiami į folkloro šventę „Ant rubežiaus”, kurios metu įvyko ir „Žalgiriados” uždarymas.

Tokių  žaidynių Šiauliai jau seniai bematė

Anot Šiaulių  sporto skyriaus vyriausiosios specialistės Dalios Palkevičienės, galutinis žaidynių dalyvių skaičius paaiškėjo tik trečiadienio vakarą. Keletas komandų neatvyko, tačiau užsiregistravo naujų. Ji pridūrė, kad tokių žaidynių Šiauliai jau seniai bematė: „Vykdavo jaunimo sporto žaidynės, kurios sukviesdavo panašiai tiek pat sportininkų. Tačiau čia dalyvauja kupini entuziazmo suaugusieji, kurie gyvenime turi ir kitų rūpesčių”.

Lietuvos sporto draugijos „Žalgiris” prezidento ir vyriausiojo varžybų teisėjo Vyto Nėniaus teigimu, dėl neatvykusių komandų teko koreguoti tvarkaraštį, tačiau viskas vyko puikiai: „Svečiai iš užsienio, atvykę čia, patenkinti. Atidarymas ir uždarymas taip pat pavyko. Kitų šalių žmonėms buvo įdomu pamatyti folklorą, komandos turėjo galimybę pabendrauti ne tik tarpusavyje, bet ir su muzikantais. Pagerėjo bendravimas tarp klubų. Žinoma, būna ir smulkesnių nesklandumų, tačiau jie - neišvengiami”.

Lenkijos ir Bulgarijos atstovai viešai padėkojo šiauliečiams

Vakar V. Nėnius „Šiaulių naujienoms” sakė, kad dalyvių skaičiai galėjo būti didesni, tačiau trūksta sporto bazių, o ir į  finalinį etapą susirinko patys stipriausi: „Neturėjome galimybės apgyvendinti visų norinčių dalyvauti, tad, rajonuose įvykdę atrankas čia pakvietėme tik pačius stipriausius. Apmaudu, kad nesulaukėme dalyvių iš Brazilijos – futbolo komanda jau buvo suplanavusi kelionę, tačiau negavo darbdavių sutikimo išvykti. Džiugu, kad rimtesnių traumų išvengta. Nukentėjo vos du sportininkai – rankinio ir futbolo varžybose patyrę rankų sužeidimus. Sportas yra sportas, tai – jokia naujiena”, - sakė V. Nėnius. Jis pasidžiaugė, kad Lenkijos ir Bulgarijos atstovai viešai padėkojo šiauliečiams, pasidalijo geriausiais įspūdžiais: „Tikslas – pasiektas. Paminėjome sukaktį, surengėme puikias žaidynes. Dabar laukiame kitų metų žaidynių, kurios vyks Vilniuje”.

Žaidynių sporto varžybose savo jėgas išbandė 166 šiauliečiai

Iš aštuonių  sporto šakų daugiausiai dalyvių pritraukė tinklinis. Čia iš viso varžėsi 285 sportininkai. Aktyviausi buvo šiauliečiai – 39 dalyviai, Vilniaus, Panevėžio, Klaipėdos miestų ir Kauno rajono atstovų buvo po 26, Latvijos tinklininkų – 20, Alytaus, Ignalinos, Jurbarko, Kauno, Marijampolės, Radviliškio ir Šalčininkų – po 13, Kelmės ir Pagėgių – po 11, Lazdijų – 9 sportininkai. 220 sportininkų rungėsi krepšinio varžybose, 167 dalyviai plušėjo teniso kortuose, 149 žaidė futbolą, 100 – rankinį, 96 įvairių miestų atstovai varžėsi paplūdimio tinklinio varžybose, 57 rankose laikė stalo teniso raketes, 56 stumdė šachmatus, o 12 dalyvių Prisikėlimo aikštėje žaidė petankę.

Iš užsienio šalių daugiausia dalyvių atsivežė Rusija – 22 krepšininkus. 15 aukštaūgių ir 6 petankės žaidėjai atvyko iš Lenkijos, 20 latvių žaidė tinklinį, 15 Izraelio atstovų spardė futbolo kamuolį, 12 estų plušėjo krepšinio aikštelėse, po 4 atvykėlius iš Austrijos ir Vengrijos žaidė stalo tenisą, 3 bulgarai – tenisą. Žaidynių sporto varžybose savo jėgas išbandė 166 šiauliečiai. 39 iš jų žaidė tinklinį, 29 – tenisą, 26 – rankinį, 23 – krepšinį, 16 – šachmatus, 13 – futbolą, 8 – stalo tenisą ir po 6 – paplūdimio tinklinį bei petankę.

Šiaulių tinklininkės nepatyrė nė vieno pralaimėjimo

Vyrų  salės tinklinio rajonų ir užsienio šalių grupės A ir B pogrupių susitikimai vyko „Dubysos” sporto mokykloje, o miestų grupės C ir D pogrupių komandos rungėsi Kelmės profesinio rengimo centro sporto salėje. Po atkaklių susitikimų paaiškėjo, kad salės vyrų tinklinio nugalėtojais tapo kovoje dėl aukso medalių klaipėdiškius parklupdę vilniškiai. Treti – Latvijos atstovai, mažajame finale parklupdę Kauno rajono komandą, penktąją vietą užėmė Pagėgių rinktinė, šeštąją – Alytus, septintoji ir aštuntoji pozicijos atitinkamai atiteko Šiaulių ir Šiaulių-2 komandoms, kelmiškiai – devinti, Ignalinos tinklininkai – dešimti, o vienuolikti liko Panevėžio atstovai.

Šiaulių universiteto ir Kražantės pagrindinės mokyklos sporto salėse tuo pačiu metu varžėsi moterų salės tinklinio komandos. Čia geriausiai sekėsi Šiaulių tinklininkių komandai, kuri miestų grupės pirmajame etape vienodu rezultatu 2:0 įveikė Panevėžio ir Vilniaus ekipas, antrajame etape 2:0 nugalėjo uostamiesčio žaidėjas ir bendroje miestų, užsienio ir rajonų komandų grupėje 2:0 nugalėjo jurbarkietes. Varžybose dėl pirmosios vietos Saulės miesto moterų tinklinio ekipa užtikrintai 2:0 įveikė Vilniaus komandą ir pasidabino aukso medaliais. Trečiąją vietą užėmė Jurbarko komanda, ketvirtąją – žaidėjos iš Lazdijų, o 5-12 vietas atitinkamai užėmė Kaunas, Klaipėda, Jelgava, Kauno rajonas, Panevėžys, Marijampolė, Radviliškis ir Šalčininkai.

Miesto rankinio komandų triumfas

Dar dvi Šiaulių  komandos, pelniusios aukso medalius, „nušluostė nosis”  kitiems „Žalgiris Open 2010” žaidynių rankinio varžybų  ekipų atstovams.

Vyrų  komanda rezultatu 14:7 įveikė Elektrėnų rankininkus, 18:15 parklupdė varžovus iš Panevėžio, 17:13 nugalėjo Kauno miesto SK „Ąžuolą” ir 24:19 palaužė Šalčininkų atstovus. Nė vieno pralaimėjimo nepatyrę šiauliečiai iškovojo aštuonis taškus ir užėmė pirmąją vietą. Panevėžiškiai liko antri, laikinosios sostinės komanda užkopė ant trečiojo apdovanojimų pakylos laiptelio, Elektrėnų komanda buvo ketvirta, o Šalčininkų rankininkai – penkti.

Puikiai pasirodė  ir miesto moterų rankinio komanda, taip pat užėmusi pirmąją  vietą. Dailiosios lyties atstovės rezultatu 17:12 įveikė sidabru pasipuošusią Kauno SK „Ąžuolo” komandą ir 14:12 parklupdė trečiąją vietą užėmusias Kauno rajono rankininkes.

Miestų  grupėje – pirmi, galutinėje įskaitoje – antri

Futbolo 7x7 miestų grupės varžybose „A” pogrupyje kovojo Panevėžio, Šiaulių ir Kauno komandos, o „B” - Marijampolė, Vilnius ir Alytus. Be didelio vargo rezultatu 2:1 Aukštaitijos sostinės ir 3:1 – Kauno ekipas palaužę šiauliečiai miestų grupės „A” pogrupyje užėmė pirmąją vietą, o „B” pogrupyje triumfavo Vilniaus futbolininkai, rezultatu 3:3 sužaidę su marijampoliečiais ir 2:1 nugalėję varžovus iš Alytaus. Su vilniškiais finalinėse miestų grupės varžybose susitikusi Šiaulių komanda ir vėl šventė pergalę (2:0) bei užkopė ant aukščiausio apdovanojimų pakylos laiptelio. Vėliau šiauliečiai miestų, rajonų ir užsienio šalių grupės lemiamose varžybose 0:3 nusileido tiems patiems vilniškiams ir galutinėje įskaitoje liko antri. Trečiąją–dvyliktąją vietas atitinkamai užėmė: Pakruojis, Izraelis, Alytus, Lazdijai, Kaunas, Jonava, Panevėžys, Kretinga, Marijampolė ir Trakai.

Mėtė  plieninius rutulius ir stumdė  šachmatų figūras

Prisikėlimo aikštėje vykusiose petankės varžybose dalyvavo aštuonios Šiaulių  ir Lenkijos komandos. Iš jų dvejetuose geriausiai sekėsi „Lieporių-2” ekipai, kuriai atstovavo ką tik tėvu tapęs Šiaulių „Vairo-Jupojos” regbininkas Mindaugas Misevičius ir Vilandas Juodžionis. Šis vaikinų duetas tapo geriausiais žaidynių plieninių rutulių metikais. Antroji vieta atiteko kitai mūsų miesto komandai šmaikščiu pavadinimu „Tietaigeri”. Jos atstovai - Ričardas Balčiauskis ir Aridanas Jankauskas. Bronza pasidabino „Dukto” komandos žaidėjai Remigijus Bielskis ir Voldemaras Barakauskas, o ketvirtąją-aštuntąją vietas atitinkamai užėmė „Dratevka” (Lenkija), „Lieporiai-1”, „Prerijos namelis” (abi – Šiauliai) ir lenkų komandos „Polska-1” bei „Mamuty”.

Tuo tarpu prie šachamtų lentos geriausiai sekėsi vilniškiui Valdui Bučinskui, užėmusiam pirmąją vietą, Kęstučiui Kaunui iš laikinosios sostinės, pelniusiam sidabrą, ir trečiosios vietos laimėtojui radviliškiečiui Kęstučiui Mikalauskui. Šiaulietis šachmatų žaidimo legenda Anicetas Uogelė buvo šeštas, Rimas Tamošaitis – dešimtas, Visvaldas Šaltis ir Vaidas Žilinskas užėmė 16-17 vietas, Remigijus Adomaitis – 19, Anatolijus Merniajevas – 21, Viktoras Kairys – 23, Viktoras Čmilis – 27, Galina Stariova – 39, Petras Burkys, Valerijus Šidlauskas ir Jurgis Burkys atitinkamai buvo 44-46. Varžybose iš viso dalyvavo 52 šachmatų meistrai.  
Į viršų