Aušra LAURINKIENĖ 

Lietuvos lengvosios atletikos federacija (LAF) praneša, kad Budapešte savaitgalį  vykusiame Europos komandiniame pirmosios lygos čempionate mūsų  šalies rinktinė, kurios garbę gynė ir keturi šiauliečiai - Eglė Balčiūnaitė, Justinas Beržanskis, Evelina Uševaitė ir Rasa Drazdauskaitė, - tarp dvylikos komandų liko paskutiniai ir, kartu su vienuoliktąją vietą užėmusia Estijos rinktine, smuktelėjo į antrąją lygą. Lietuvos komandai iki užsibrėžto tikslo išlikti lygoje pritrūko 21 taško.

Siekė  išlikti

Lietuvos rinktinė, pernai tapusi antrosios lygos nugalėtoja, šiemet Budapešte varžėsi su Belgijos, Čekijos, Estijos, Vengrijos, Airijos, Olandijos, Portugalijos, Rumunijos, Slovėnijos, Švedijos ir Turkijos lengvaatlečiais. Lengvosios atletikos rinktinės vyriausiasis treneris Kęstutis Jezepčikas prieš startą neslėpė, kad pagrindinis tikslas – išlikti: „Stengėmės, kad atvyktume pačios stipriausios sudėties. Tiesa, nuliūdino prieš pat varžybas patirtos traumos. Kai kuriuos sportininkus teko pakeisti, tad šioks toks jauduliukas širdy kirba. Svarbiausia, kad išliktume pirmojoje lygoje”.

Apmaudus startas

Deja, Lietuvos rinktinei Budapešte buvo nesėkminga jau pirmoji čempionato diena. Kūjo metime ir vyrų estafetėje 4x100 metrų lietuviams nepavyko uždirbti nė vieno taško. Pirmą kartą dalyvavęs tokio lygio vyrų varžybose Arvydas Menkevičius liko be įvertinimo, nes visi trys bandymai kūjo metimo sektoriuje buvo nesėkmingi, o estafetėje Lietuvos komanda  (Egidijus Dilys, Mantas Šilkauskas, Martas Skrabulis, Aivaras Pranckevičius) buvo diskvalifikuota, nes jo atstovai pažeidė taisykles perdavinėdami lazdelę. Laimė, nesėkmingą lietuviams dieną puikiai pasirodė šiaulietė Eglė Balčiūnaitė, paskutiniame 800 metrų bėgimo distancijos posūkyje „išėjusi” į priekį ir užtikrintai laimėjusi bėgimą. Po apmaudaus pasirodymo pirmąją dieną rinktinę guodė Lietuvos lengvosios atletikos federacijos prezidentas Eimantas Skrabulis: „Tai tik pirmas kėlinys. Laukia dar antras. Susikaupkite ir siekite tikslo”.

„Koją pakišo” traumos

Nors antroji diena lietuviams buvo sėkmingesnė, tikslo pasiekti taip ir nepavyko. Lietuvos komanda po pirmų rungčių pralenkė Estiją  ir likus penkioms rungtims pirmavo 16 taškų. Deja, paskutinės rungtys geriau sekėsi estams, tad Lietuvos komanda buvo priversta tenkintis paskutine – dvylikta vieta.

Po varžybų  rinktinės strategas sakė: „Net jei būtume išvengę nesėkmių, būtų pritrūkę taškų aplenkti dešimtojoje vietoje likusius slovėnus. Akivaizdu, kad mums koją pakišo Ryčio Sakalausko ir Raivydo Stanio traumos. Jei šie sportininkai būtų atvykę į Budapeštą, galimybės pasiekti tikslą būtų buvusios realesnės”. Jei rinktinė būtų išsaugojusi vietą pirmojoje lygoje, Lietuvos lengvosios atletikos federacija tikėjosi gauti teisę kitais metais rengti Europos komandinį čempionatą Kaune. „Dabar svarstysime galimybę kitais metais surengti antrosios lygos Europos čempionatą, – teigė K.  Jezepčikas. – Tikiu, kad kitais metais susigrąžinsime vietą pirmojoje lygoje, bet rengti jas 2012 metais nesinori, nes reikės susikoncentruoti olimpinėms žaidynėms”.

Iš šiauliečių  antrąją dieną puikai pasirodė 5000 metrų bėgusi olimpietė Rasa Drazdauskaitė, kuri finišavo penkta ir net 19,10 sekundžių pagerino asmeninį rekordą (16,05.27 min.). Beje, tai - taip pat geriausias sezono rezultatas Lietuvoje. 
Į viršų