Aušra LAURINKIENĖ 
Vasario 27-ąją Panevėžio „Cido” arenoje vyko šešioliktasis Baltijos šalių klubų šotokan karatė čempionatas, kuriame dalyvavo daugiau nei trys šimtai vaikų, jaunučių ir jaunių (nuo 7 iki 18 metų) iš dvidešimties Lietuvos ir užsienio klubų. 
 
Dinamiškumu, sportine konkurencija ir permainingomis kovomis pasižymėjęs čempionatas vyko šešiose aikštelėse. Vaikinai varžėsi aštuoniolikoje, o merginos – dešimtyje rungčių. 
 
„Kentauro” klubas „skynė” medalius 
 
Karatė klubų reitinge, pagal merginų ir vaikinų kata ir kumitė rungtyse iškovotus taškus, pirmąją vietą užėmė „Kentauro” sportininkai, antri - Kauno „Samurajaus” atstovai, o treti - Kauno „Era” klubo karatistai. „Kentauro” karatekos iš Panevėžio parsivežė net aštuoniolika medalių: šešis aukso, penkis sidabro ir septynis bronzos. 
 
Merginų gretose geriausiai sekėsi Bernadetai Dauparaitei, kuri tapo absoliučia 15 metų amžiaus grupės varžybų nugalėtoja. Ji triumfavo ir kata, ir kumitė rungtyse. Donata Virbukaitė, 12-13 metų amžiaus grupės kumitė rungtyje pelnė sidabrą, o Eglė Motiejūnaitė kata rungtyje  - bronzą. 
 
Vaikinai taip pat drąsiai gynė karatė klubo „Kentauras” garbę. Kata rungtyje aukso medalius pelnė Eimantas Razmus (11 metų grupė) ir Liudas Balinskas (13 metų grupė), o kumitė rungtyje keturiolikametis Gytis Kasperavičius finale nugalėjo sportininką iš to paties klubo. Čempionu tapo ir penkiolikametis Armandas Bunius, savo amžiaus grupės kumitė rungties finale akivaizdžia persvara nugalėjęs sportininką iš Pakruojo. 
 
Sidabro medalį kata rungtyje pelnė  Gytis Kasperavičius (14-15 metų grupė), o kumitė rungties antrosios vietos apdovanojimus laimėjo vienuolikametis Einius Novičenko, keliais metais vyresnis Liudas Balinskas ir keturiolikametis Deividas Krikščiukas. Kata rungtyje trečiąją vietą užėmė trylikametis Edgaras Krivickas, o kumitė bronzą pelnė: Edvinas Labanauskas (7-8 metų grupė), Simonas Kavaliauskas (10 metų grupė), Lukas Mikalauskas (13 metų grupė), Modestas Liutkevičius (16 metų grupė) ir Remigijus Jurgilaitis (17 metų grupė). 
 
„Kentauro” atstovai jau ne kartą yra gynę Lietuvos garbę įvairiausiuose tarptautiniuose turnyruose ir pasiekę aukštų sportinių rezultatų. Vaikų karatė Olimpiadai prilyginamas Baltijos čempionatas – ne išimtis. Jo nugalėtojai yra pretendentai į Lietuvos rinktinę, kuri šių metų spalio 8-ąją dalyvaus Pranzūcijoje vyksiančiame pasaulio čempionate. 
 
„Saulės” karatė klubo atstovų rezultatai 
 
Šešioliktajame Baltijos šalių klubų šotokan karatė čempionate savo jėgas išbandė ir „Saulės” karatė klubo atstovai Matas ir Dovydas Žymantai, Aurimas Virbickas, Ričerdas Šidlauskas ir Gintarė Dušenkaitė. 
 
Anot trenerio Zenono Budraičio, Aurimas Virbickas ir Ričerdas Šidlauskas šįkart medalių neiškovojo: „Kovojant su kur kas labiau patyrusiais priešininkais, pritrūko meistriškumo. Akivaizdu, kad tinka dažniau dalyvauti varžybose ir semtis kuo daugiau patirties”. Kita „Saulės” atstovė Gintarė Dušenkaitė, pasak Z. Budraičio, kasdien tobulėja. Dalyvaudama tik kata rungtyje šiaulietė pirmame rate įveikė pajėgesnę ir labiau patyrusią varžovę, tačiau kitame rate burtai lėmė susitikti su Lietuvos rinktinės nare: „Tik teisėjų sprendimu Gintarė pralaimėjo ir užėmė penktąją vietą, tačiau džiaugiuosi jos pasirodymu”, - kalbėjo treneris. 
 
Broliai – kata čempionai 
 
„Saulės” karatė klubo sensėjus „Šiaulių naujienoms” pasakojo, kad 8-9 metų grupėje prie tatamio išsirikiavo per dvidešimt jaunųjų karatekų, tačiau „Saulės” klubo atstovui Matui Žymantui kata rungtyje nebuvo lygių: „Jis ryškia persvara įveikė visus varžovus ir užėmė pirmąją vietą. Iki kumitė rungties finalo tris priešininkus palaužęs Matukas kovoje dėl aukso susitiko su Mažeikių klubo „Vytis” sportininku ir atliko savo nuostabų firminį derinuką „mavashi geri” (kojos smūgis į galvą). Deja, kai kam pasirodė, kad kontaktas buvo truputį per stiprus ir pergalę skyrė mažeikiškiui, o mūsų jaunajam karatistui atiteko antroji vieta”. 
 
Puikiai pasirodė ir vyresnysis Mato brolis Dovydas Žymantas. Septyniolikametis „Saulės” klubo auklėtinis kata pasaulio čempionas ir šio čempionato kata rungtyje, kurioje varžesi 24 dalyviai,  įrodė, savo amžiaus grupėje yra  geriausias ir užėmė pirmąją vietą. Deja, kumitė rungtyje viskas klostėsi priešingai. Dovydas, laimėjęs pirmąją kovą, per antrąją susitiko su radviliškiečiu ir buvo priverstas pripažinti priešininko pranašumą. Pasak Z. Budraičio, galima kaltinti teisėjus iš Radviliškio klubo, kurių ant tatamio buvo net du, bet reikia suprasti, kad be meilės ir atsidavimo  rungčiai, pergalių nebūna.

Į viršų