Aušra LAURINKIENĖ
Po dviejų iš eilės pergalių Lietuvos krepšinio lygos (LKL) ir Baltijos krepšinio lygos (BBL) pirmenybėse kovingai nusiteikusiems „Šiaulių” krepšininkams per savaitgalį vykusias Lietuvos krepšinio federacijos (LKF) finalo ketverto varžybas nepavyko įsiterpti į nusistovėjusią Lietuvos krepšinio hierarchiją. Bronzine šalies komanda vadinama šiauliečių ekipa namo sugrįžo pasidabinusi tradiciniais - trečiosios vietos apdovanojimais.

Nepavyko palaužti fizine jėga pagrįstos kauniečių gynybos

Prieš išvyką „Šiaulių” strategas Antanas Sireika sakė: „Ruošiamės visose rungtynėse kautis dėl pergalės, tačiau nemanau, kad prasta „Žalgirio” forma, kaip dabar visi kalba, gali palengvinti mūsų užduotis. Mus irgi neseniai visi kritikavo, kad prastai puolam, mažai įmetam, o atėjo rungtynės su „Lietuvos rytu” ir sužaidėm puikiai. Čia yra taurės varžybos, kuriose gali būti visokiausių netikėtumų”. Deja, nors „Šiaulių” ekipa į finalo ketvertą atvyko pajėgiausios sudėties, penktadienį jai nepavyko palaužti fizine jėga pagrįstos kauniečių gynybos ir prasibrauti į didžiojo finalo kovą. „Žalgirio” krepšininkai per pirmuosius du kėlinius įgijo solidžią persvarą ir privertė Saulės miesto atstovus pripažinti pralaimėjimą pusfinalyje rezultatu 94:69 (19:12, 23:16, 20:18, 23:32).

„Žalgiriui” daugiausiai taškų pelnė A. Čapinas - 16 (6 rezultatyvūs perd.). M. Pocius ir M. Kalnietis pridėjo po 14, M. Brownas - 12, T. Klimavičius - 11, A. Juškevičius - 7, M. Begičius - 5, T. Watsonas ir P. Butkevičius - po 4, A. Milaknis - 3, D. Šalenga ir Š. Vasiliauskas - po 2 taškus. Šiauliečių gretose išsiskyrė 14 taškų pelnęs jaunasis puolėjas M. Kuzminskas. D. Gailius uždirbo 12, M. Prekevičius, D. Low ir R. Grafas - po 8, A. Šikšnius, V. Pauliukėnas ir V. Šarakauskas -  po 5, M. Žukauskas - 4 taškus.

Dėl pralaimėjimo kalta spauda? 

Po mačo vienas iš „Šiaulių” lyderių Deividas Gailius neslėpė apmaudo: „Galima daug teisintis dėl pralaimėjimo, bet patys esame kalti. Išėjome išsigandę - nebuvome vyrais. Nekovojome, nežaidėme savo žaidimo. Taip, mums svarbi ir trečioji vieta, tad dabar kovosime dėl jos”.

„Šiaulių” treneris Antanas Sireika taip pat buvo nusivylęs: „Apmaudu, kad nuvylėme žiūrovus, nebuvo kovingo žaidimo. Rezultatas iš tikrųjų nieko neparodo - nebuvo jokios kovos, nebuvo normalaus žaidimo. Gal ir jūs, žurnalistai, prie to prisidėjote, nes labai jau daug rašėte, kad „Žalgiriui” krizė ir jį galima įveikti. Per daug susijaudinę buvome ir, kaip sakė Deividas, nebuvome vyrai. Mums tikrai nebuvo palankus grubus fizinis žaidimas, kurį toleravo teisėjai. Labai grubiai žaidė Travisas Watsonas, daužė Vytautą Šarakauską. Jei toks daužymasis yra meistriškumas, tebūnie... Vytautui, ko gero, bus lūžę šonkauliai”, - mintimis po pralaimėjimo dalijosi strategas.

Buvo supykę, kad „Šiauliai” kone laikyti dvikovos favoritu

„Žalgirio” gynėjas Mantas Kalnietis po akistatos su šiauliečiais pripažino, kad nuo pirmųjų minučių stengėsi varžovus sustabdyti „kieta” gynyba: „Mes labai rimtai ruošėmės šiam turnyrui, buvome supykę, kad „Šiauliai” kone laikomi dvikovos favoritu, ir atidavėme visas jėgas. Mes labai norėjome kovoti finale”.

Nedaugžodžiavo ir į finalą patekusio „Žalgirio” strategas Darius Maskoliūnas: „Rezultatas neatspindi tikros rungtynių dvasios. Stengėmės nenuvarginti pagrindinių žaidėjų, padalijome žaidimo minutes. Neblogai pasiruošėme šioms rungtynėms. Apskritai atvažiavome čia tik laimėti ir darysime viską, kad vėl susigrąžintume titulą. Pirmą svarbų žingsnį jau atlikome”.

Kovoje dėl trečiosios vietos parklupdė „tamsųjį arkliuką”

Kitą dieną „Šiaulių” jau laukė kitame pusfinalyje „Lietuvos ryto” pergalę rezultatu 97:63 (16:15, 32:13, 26:18, 21:17) pripažinę Kėdainių „Nevėžio” krepšininkai.

„Tamsiuoju arkliuku” vadinama kėdainiškių ekipa LKL čempionate kol kas užima paskutinę vietą, tačiau per pastarąsias porą savaičių du kartus privertęs paprakaituoti Kauno „Žalgirį”, Kėdainių klubas į Vilnių atvyko tvirčiau pasitikėdamas savo jėgomis. Tiesa, pasirengimą finalo ketverto varžyboms stipriai trukdė traumų serija. „Situacija sudėtinga - net keli mūsų lyderiai ir pagrindiniai taškų rinkėjai traumuoti, - pirmųjų varžybų išvakarėse prisipažino komandos vyriausiasis treneris Kastytis Kundrotas. - Neaišku, ar galės žaisti Rokas Ūzas, kuris rungtynėse su latviais stipriai susimušė kelį, Rolandas Alijevas pastaruoju metu žaidžia tik su nuskausminančiais vaistais, tik šiandien į pirmą treniruotę po pertraukos atėjo Rokas Grinius ir Darius Gvezdauskas”.

Kovoje dėl bronzos medalių su „Šiauliais” susitikę Kėdainių „Nevėžio” krepšininkai privertė mūsų miesto komandą gerokai paplušėti. Lengva nebuvo. Tuo labiau, kad nuožmus, fizine jėga pagrįstas pusfinalis su Kauno „Žalgirio” ekipa pakoregavo šiauliečių gretas. „Visa jėga negalėjo žaisti Mindaugas Žukauskas ir Vytautas Šarakauskas. Abu krepšininkai į aikštę bėgo kęsdami stiprų skausmą - V. Šarakauskui skaudėjo sumuštą šoną, M. Žukauskui - ištinusį kelį”, - rašoma oficialioje klubo svetainėje. Pasak Antano Sireikos, prieš šiuos vyrus, kurie ėjo kautis ir nepaisė gydytojo draudimo, reikia nusiimti kepurę, nes jie jaunimui parodė, kaip galima aukotis dėl pergalės, dėl komandos. Šiauliečiams padėti nugalėjo vienas iš lyderių Arvydas Šikšnius, kuris apsinuodijo ir rungtynes stebėjo nuo atsarginių žaidėjų suolo. Laimė, atkakli kova baigėsi šiauliečių triumfu, kurie laimėjo rezultatu 79:76 (20:21, 17:18, 17:19, 25:18) ir pasidabino LKF taurės bronzos medaliais. Šiauliečiams daugiausiai taškų pelnė Derrickas Low - 23, o varžovų komandoje išsiskyrė  M. Simonavičius - 27 taškai.

Beje, klubas informuoja, kad „Šiaulių” vidurio puolėjui Vytautui Šarakauskui pergalė LKF taurės turnyro mažajame finale sukėlė daugiau emocijų nei kitiems komandos draugams - aukštaūgio žmona prieš „Šiaulių” ekipos išvyką į sostinę pagimdė dukrelę.

Pamoka, kuri gerai baigėsi

Po išplėštos pergalės mažajame finale „Šiaulių” strategas Antanas Sireika sakė: „Trečia vieta nedžiugina, prie jos esame įpratę. Žinoma, juokauju. Žaidėjai rungtynėse su "Žalgiriu" perdegė. Šį vakarą buvo panašiai, bet svarbiausiu momentu vyrai suprato, kad nereikia laukti varžovų dovanų. Šios rungtynės - pamoka, kuri gerai baigėsi. Pustuštėje arenoje nelabai malonu žaisti, bet ką padarysi. Taurės varžybos turi būti organizuojamos, jos yra svarbios, bet dėl laiko galėčiau pasiginčyti. Šią savaitę vėl žaidėme trejass rungtynes, ir tai nėra normalu”.

Tuo tarpu naudingiausio „Šiaulių” žaidėjo prizu apdovanotas Derrickas Low buvo nusiteikęs puikiai: „Tai buvo labai geras turnyras. Rungtynėse su „Žalgiriu” nežaidėme taip, kaip galime, ir varžovai tuo pasinaudojo. Šį vakarą žaidėme geriau ir svarbiausiais momentais buvome tikslūs. Džiaugiuosi, kad turnyrą baigėme gražia nata”.

Visuomet geros nuotaikos nestokojantis jaunasis „Šiaulių” ekipos puolėjas Mindaugas Kuzminskas, paklaustas, kodėl pergalė prieš „Nevėžį” buvo tokia sunki, atsakė: „ Tiesiog labai norėjome laimėti vakar. Galbūt tas triuškinantis pralaimėjimas paveikė komandą. Pernai LKF finalo ketverte taip pat buvome patekę į panašią situaciją. Gali būti, kad pasąmonėje knibždėjo tokia mintis, kad galime lengvai įveikti „Nevėžį”, nes prieš tai visas vykusias dvikovas laimėjome. Vakar - nusivylimas, o šiandien - džiaugsmas. Svarbu, kad iškovojome bent medalį. Norėjosi atsidurti aukščiau, bet yra kaip yra”.

Kėdainiškiai tiki, kad pavyks išsikapstyti iš duobės

„Pritrūko ilgesnio atsarginių žaidėjų suolelio. Tačiau kovėmės, kiek galėjome, atidavėme visas jėgas, bet pabaigoje pritrūko kelių taškelių. Manau, kad paskutinis mano metimas buvo skubotas - tiesiog neįvertinau situacijos”, - po pralaimėjimo „Šiauliams” apmaudo neslėpė naudingiausio „Nevėžio” ekipos žaidėjo prizą gavęs Mantas Simonavičius.

Tuo tarpu strategas Kastytis Kundrotas pagyrė auklėtinius dėl kovingumo ir tikino, kad rankų nenuleidžia: „Gaila, kad išslydo pergalė, nes didžiąją dalį rungtynių pirmavome. Pritrūkome fizinių jėgų ir šiek tiek laimės. Tačiau jos pritrūksta tiems, kurie yra silpnesni. Esame LKL ir BBL turnyrų dugne, bet šiandien visiems parodėme, kad einame teisingu keliu, žaidimas gerėja. Sezonas dar nesibaigia, ir tikiu, kad išsikapstysime iš duobės”.

Vilniškiai išsaugojo čempionų vardą

Didžiajame finale, kaip įprasta, susitiko du Lietuvos krepšinio rykliai - Vilniaus „Lietuvos rytas” ir Kauno „Žalgiris”. Kaip ir prognozuota, kauniečiams antrus metus iš eilės LKF taurės turnyro finale teko pripažinti Vilniaus ekipos pranašumą. Finale žalgiriečiai pralaimėjo rezultatu 65:77.

Po rungtynių surengtoje spaudos konferencijoje „Žalgirio” vyriausiasis treneris Darius Maskoliūnas neslėpė liūdesio. Strategas pripažino, kad po pergalingo pusfinalio susitikimo su „Šiauliais” jis manė, kad jo auklėtiniams galiausiai pasiseks atsitiesti ir išlipti iš duobės.

Taurę apgynusios komandos vairininkas Rimas Kurtinaitis džiaugėsi pergale ir savo auklėtinių pasirodymu. Jis  taip pat neapsiėjo ir be įprastų pokštų. Trenerio teigimu, jei jis pradėtų švęsti šį triumfą, tai greičiausiai baigtų tik rugsėjį. „Džiugu, kad pavyko apginti titulą, nes tas titulas įpareigoja žaisti gerai. Rungtynių pradžia buvo sunki. Jautėme psichologinę įtampą. Manau, kad tik juodo darbo dėka bei gynyba sugebėjome palaužti „Žalgirį”. Aktyviai ir agresyviai gynėmės nuo pirmos iki paskutinės minutės. Užjaučiu kauno klubo krepšininkus, nes žinau, ką jie jaučia. Visi mes norime laimėti, bet ne visada taip būna. Dėkoju žalgiriečiams už gerą krepšinį bei linkiu jiems pasiekti tris likusias pergales Eurolygoje. Viena iš priežasčių, kodėl mes atrodėme aktyvesni bei gyvesni, yra tai, kad nebedalyvaujame Eurolygoje. Turėjome daugiau laiko pasiruošti”, - sakė strategas.

www.bcsiauliai.lt nuotr.

Į viršų